Menu
Γαλλία: «Αστυνομία παντού, Δικαιοσύνη πουθενά»...

Γαλλία: «Αστυνομία παντού, Δικαιοσύ…

Στο στόχαστρο πάνω από 13...

Σχέδιο Επιτροπής Πισσαρίδη: Παράδεισος για το κεφάλαιο, εφιάλτης για το λαό

Σχέδιο Επιτροπής Πισσαρίδη: Παράδει…

Γράφει: Γρηγόρης Λιονής* ...

Η εφαρμογή της μη βίας στην πολιτική

Η εφαρμογή της μη βίας στην πολιτικ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Κορωνοϊός: Τίθενται τη Δευτέρα σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα σε όλες τις επαρχίες

Κορωνοϊός: Τίθενται τη Δευτέρα σε ι…

Σε εφαρμογή τίθενται από ...

Πίσσα και πούπουλα

Πίσσα και πούπουλα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Για τον κ. Μπακογιάννη...

Για τον κ. Μπακογιάννη...

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Το πραγματικό πρόσωπο της δικτατορίας του κεφαλαίου

Το πραγματικό πρόσωπο της δικτατορί…

• Το νομοσχέδιο της κυβέρ...

Φρίντριχ Ένγκελς: «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη»

Φρίντριχ Ένγκελς: «Η εξέλιξη του σο…

• Γεννήθηκε σαν σήμερα πρ...

Η σκοτεινή πλευρά της χρήσης του διαδικτύου

Η σκοτεινή πλευρά της χρήσης του δι…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Έκθεση “Επιτροπής Πισσαρίδη”: «Οδικός χάρτης» για να πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός την οικονομική κρίση

Έκθεση “Επιτροπής Πισσαρίδη”: «Οδικ…

Ενας πραγματικός εφιάλτης...

Prev Next

Και... νεο-Οθωμανός τώρα ο “αριστερός” Τουφάν Ερχιουρμάν;

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Δεν είμαι εξ αυτών που πιστεύει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μιλούν επί παντός θέματος όπως οι Ελληνοκύπριοι. Ούτε  βέβαια πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί αι το αντίθετο. Είμαι, ωστόσο, εξ αυτών που -ταξικά συνειδητοποιημένος ο ίδιος και ταγμένος στην πλευρά της εργατικής τάξης και τη ιδεολογίας της- αναμένω ότι οι Αριστεροί  Ε/κ και Τ/κ σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιου θα μιλούν την ίδια γλώσσα. Με κάποιες παραλλαγές, βέβαια, ανάλογα με τις τοπικές ιδιομορφίες, αλλά επί της ουσίας θα μιλούν την ίδια γλώσσα... Γλώσσα αρχών!

Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να συμβαίνει στο Κυπριακό. Ιδιαίτερα όταν πρέπει να αναφερόμαστε στην ουσία της ύπαρξής του. Στο πραγματικό αίτιο που οδήγησε την Κύπρο και το λαό μας στη σημερινή τραγική κατάσταση. Μια κατάσταση, η σταδιακή κορύφωση της οποίας ξεκίνησε από τα πρώτα-πρώτα χρόνια της ύπαρξης του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.

Read more...

Ας επανέλθουμε, λοιπόν, στις Συμφωνίες -και τις συνθήκες- του 1960...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Ώστε έτσι, λοιπόν: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας και η στάθμευση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, που έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του 1960. Κι αυτό ποιος το λέει, παρακαλώ; Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του Χαμί Άκσοϊ. Ο οποίος επίσης -επαναλαμβάνοντας εαυτόν και το γνωστό τουρκικό αφήγημα- δήλωσε πως οι Ε/κ, που δεν εκπροσωπούν -λέει- ολόκληρο το νησί και τους Τ/κ, δεν έχουν αρμοδιότητα και δικαιοδοσία να κάνουν τέτοιες συμφωνίες. Προχωρώντας δε ένα βήμα πάρα κάτω ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως: Η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με την ισορροπία που δημιούργησαν οι συμφωνίες του 1960 και εμπεριέχει τον κίνδυνο διακοπής των προσπαθειών για διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο!

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά. Ξεκαθαρίζοντας ότι και σε μένανε δεν αρέσει να σέρνεται η Κύπρος πίσω από το άρμα του ΝΑΤΟ και των συνιστώντων μερών του. Είτε αυτό λέγεται ΗΠΑ, είτε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία ή άλλως πως. Κι αν με ρωτάτε, αυτό που εγώ θέλω -και στο μέτρο των μικρών μου δυνάμεων, μαζί με όλους τους φιλειρηνιστές, αγωνίστηκα- είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού μας. Πιστός στο σύνθημα "Έξω όλοι οι στρατοί, ανεξάρτητο νησί!"... Το τι λέω εγώ, όμως, είναι άλλο θέμα. Εκείνο που παίζει ρόλο είναι η ισχύουσα πραγματικότητα σήμερα και οι ισορροπίες του 1960. Μαζί δε και οι Συνθήκες -και συνθήκες, χωρίς κεφαλαίο “σ”- του 1960. Τις οποίες σήμερα επικαλείται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

Read more...

Δεκαπενταύγουστος - ΕΟΚΑ Β’ - β’ φάση τουρκικής εισβολής και Αναστασιάδης...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Δεκαπενταύγουστος σήμερα... Μέρα σημαδιακή -θρησκευτικά και όχι μόνο- και μέρα κατ’ εξοχής ξεκούρασης και θερινών διακοπών στη μακαρία νήσο. Διακοπές, βέβαια, πριν και μετά την ημέρα αυτή. Κατά την οποία οι πλείστοι των Κυπρίων αμολούνται στα ορεινά και στις παραλίες για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, ηρεμίας και διασκέδασης. Βέβαια, εν περιόδω κορωνοϊού τι σόι ξεγνοιασιά, ηρεμία και διασκέδαση θα έχουμε είναι ερώτημα μέγα. Ωστόσο η μέρα το ’χει και για τούτο το λέω κι εγώ...

Θα μου πείτε, βέβαια, αφού τέτοια είν’ η μέρα γιατί σας βασανίζω με άλλο ένα εν τύποις πόνημα και δεν λάμνω κι εγώ κατά βουνών ή θάλλασσας μεριά; Κατ’ αρχάς τέτοια μέρα η Λευκωσία είναι ο καλύτερος τόπος ξεκούρασης και ηρεμίας. Κατά δεύτερο και κυριότερο, όμως, σας... βασανίζω και σήμερα γιατί στη σκέψη μου υπάρχουν πράγματα πολύ σοβαρά. Τα οποία ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Άστε, βέβαια, που κάποια σας τα χρωστώ. Θυμίζω επί τούτου ένα παλαιότερο εν τύποις πόνημα, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2020 και με τίτλο “Ο Παπαλάζαρος, ο Αναστασιάδης, η Δημοκρατία και η ΕΟΚΑ Β’...”, στο οποίο -ανάμεσα σ’ άλλα- υπέβαλα και το εξής ερώτημα:

Read more...
Subscribe to this RSS feed