Menu
Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αγώνας δρόμου από ομάδα επιστημόνων για διαχείριση δεδομένων του κορωνοϊού

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αγώνας δρόμου …

Γράφει: Θάλεια Νεοφύτου* ...

Μακροχρόνιοι άνεργοι - Τα παιδιά ενός κατώτερο Θεού*

Μακροχρόνιοι άνεργοι - Τα παιδιά εν…

Μια ενδιαφέρουσα επιστολή...

Κύπρος: Ακόμη ένας θάνατος και 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19

Κύπρος: Ακόμη ένας θάνατος και 16 ν…

Ένας νεκρός, ηλικίας 77 ε...

ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που να περιθάλπουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό

ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που ν…

• Δεν μπορείς να νοσηλεύε...

Πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας, ανακ…

Κατ’ εξαίρεση διακίνηση μ...

Ο Μπελογιάννης ζει (Νανούρισμα)...

Ο Μπελογιάννης ζει (Νανούρισμα)...

Γράφει: Στάθης Αλλουμερίτ...

Κραυγή αγωνίας από τους νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση εξουθένωσης

Κραυγή αγωνίας από τους νοσηλευτές,…

• Ζητούν επάρκεια σε προσ...

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

• Σε ηλικία 98 χρόνων... ...

Μπόρις Τζόνσον: «Υπάρχει κοινωνία»...

Μπόρις Τζόνσον: «Υπάρχει κοινωνία».…

• 20.000 γιατροί και νοση...

Prev Next

Η ανεργία θα λείψει μονάχα την ημέρα όπου θα μπείτε εσείς σε ανεργία!

Η ανεργία θα λείψει μονάχα την ημέρα όπου θα μπείτε εσείς σε ανεργία!

ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ...

Μπράβο είδηση! Και μάλιστα την βδομάδα που βαδίζουμε κατά Χριστούγεννα ημέρα... Μας φώτισε, λοιπόν, το εις Βρυξέλλες εδρεύον ευρωπαϊκό Επιτροπάτο -ελληνιστί Κομισιόν- αναφέροντας σε σχετική του έκθεση, για τον χρόνο που διάγουμε, πως: Τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, η απασχόληση αυξήθηκε, η φτώχεια υποχώρησε... Κι όμως: Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών!

Δεν σας κρύβω, βέβαια, πως η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το 2016 εστιάστηκε στην απασχόληση ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας, λέγει... Πάλι καλά, δηλαδή, που αναγνωρίζει πως υπάρχει φτώχεια στην καλή μας Ευρώπη! Βλέπετε, στην ενωμένη Ευρώπη, που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση, τρομάρα μας, το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ακουμπά εν έτι 2016 το... 23,7%! Κι όμως: Στις Βρυξέλλες κτυπούν παλαμάκια διότι είναι, λένε, το χαμηλότερο εδώ και πέντε έτη! Πέφτουν του λίγοι, δηλαδή, σχεδόν ένας στου πέντε Ευρωπαίους πολίτες να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Φυσικό, θα μου είτε αφού ουδείς εξ όσων ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της -οι οποίοι κι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς... εμάς- βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ωστόσο: σύμφωνα με την έκθεση της ίδιας της Κομισιόν, το 8,3 % των Ευρωπαίων εξακολουθούν να είναι άνεργοι (όπως καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2016) και η επισκόπηση τονίζει πόσο δύσκολη είναι στα μετά την κρίση έτη (2008-2013) η επιστροφή στην απασχόληση: μόνο ένας στους οκτώ άνεργους κατόρθωσε να βρει μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης εντός τριών ετών. Ακόμη: η ανεργία των νέων, που εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, παραμένει μείζον πρόβλημα... Και το αναγνωρίζει αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -ελληνιστί Κομισιόν- πανάθεμα τα!

Βέβαια, θα μου πείτε: κι αυτοί που εργάζονται, αν δεν ανήκουν στην ελίτ, ποιο το χαΐρι τους; Εδώ πάω πάσο. Καθότι έχετε δίκαιο. Εξάλλου το γράφουμε και τρεις σελίδες πάρα πέρα: Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), διαπιστώνει ότι η «ελίτ της εργατικής τάξης» στην Ευρώπη, το 10% των πιο καλοπληρωμένων εργαζομένων (διευθυντές, πρόεδροι, ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων κ.ά.) κερδίζουν σήμερα όλοι μαζί περίπου όσα κερδίζει το πιο κακοπληρωμένο 50% των εργαζομένων. Ακόμη: συγκρίνοντας τους μέσους μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη με τον μέσο όρο των μισθών στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, η ILO διαπιστώνει ότι το 80% των εργαζομένων πληρώνονται λιγότερα από τον μέσο όρο των απολαβών που προσφέρει η επιχείρησή τους.

Βέβαια, και πάλιν θα μου πείτε: Έστω και έτσι, αυτοί, τουλάχιστον δουλεύουν. Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν δουλεύουν! Τουτέστιν τους άνεργους... Κι θα έχετε και πάλιν δίκαιο, πανάθεμα τα! Ιδιαίτερα γι’ αυτούς που δεν παίρνουν ούτε καν κάποιο επίδομα...

Κι η κουβέντα αυτή με παίρνει -παραμονές Χριστουγέννων- που αλλού, στην Ελλάδα... Όπου, κατά πως διάβασα αρχές της βδομάδας αυτής στην ιστοσελίδα του Ημεροδρόμου 9 στους 10 ανέργους ζουν χωρίς επίδομα ανεργίας! Σημειώνοντας -στο δημοσίευμα- πως: Οι αριθμοί απαντούν στους «σωτήρες», στους «προστάτες» από την καταστροφή! Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος και την τελευταία εξαετία η ανεργία έχει οδηγήσει στο εξωτερικό περίπου 300.000 νέους υψηλής εξειδίκευσης. Και τα στοιχεία, παρακαλώ, είναι της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα οποία και είδαν το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα που πέρασε...

Κι όμως, όπως σημειώνει ο Ημεροδρόμος, τα... στοιχεία αυτά δεν είναι συγκλονιστικά! Βλέπετε, είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν την καθημερινότητα στη χώρα. Δεν συγκλονίζουν τους Έλληνες, γιατί είναι η ζωή τους, η ζωή χιλιάδων και χιλιάδων οικογενειών στη χώρα. Είναι τα στοιχεία της καταστροφής που έφεραν και φέρνουν οι «ρεαλιστές», που δεν βρίσκουν κανέναν άλλο δρόμο εκτός από τη διάλυση των μνημονίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης... 

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

Α/ 7 στους 10 ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι... Όταν μακροχρόνια άνεργοι (θεωρούνται εκείνοι που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω, ανεξάρτητα αν έχουν εργαστεί το παρελθόν) είναι 7 στους 10 ανέργους (73,8% των ανέργων), δηλαδή 820.000 άνθρωποι, και 9 στους 10 ανέργους δεν παίρνουν καμία απολύτως στήριξη, ούτε επίδομα ανεργίας ούτε επιδότηση απασχόλησης, τότε μιλάμε για μια χώρα που κάποιοι τη διέλυσαν. Κι αυτοί οι κάποιοι είναι «γνωστοί», είναι στη χώρα και κυβερνούν και θέλουν να κυβερνήσουν με τον ίδιο τρόπο, τον τρόπο της συνέχισης της διάλυσης.
Μόνο τετραετία των δύο μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση  κατά 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

Β/ 230.774 παιδιά σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο... Ας συνδυαστούν αυτά τα στοιχεία με εκείνα που αποτυπώνουν πως 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα. Δεν είναι παλιά τα στοιχεία. Περιλαμβάνονται στην έκθεση του Σεπτεμβρίου 2016 της ΕΛΣΤΑΤ για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα.
Οι αριθμοί έδειξαν πως φαγητό και θέρμανση, στερείται το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα. Το ποσοστό  φτάνει στο 44,5% του πληθυσμού μέχρι 17 ετών. Επίσης, σχεδόν  ένα στα έξι νοικοκυριά  μένουν σε ακατάλληλα σπίτια (με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, κ.ά). Συνολικά, περισσότεροι από 4.512.000 άνθρωποι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας!

Γ/ Σαν επίλογος:«…τη μέρα όπου θα μπείτε εσείς σε ανεργία!»
Με τούτα και μ’ εκείνα, καταλήγουμε στο ποίημα του Μπέρλτολτ Μπρεχτ, με τίτλο «Αυτή η ανεργία» Αφιερωμένο -όπως αναφέρει και ο Ημεροδρόμος- στους «σωτήρες» και στους «προστάτες» από την καταστροφή. Στου οποίους, προσωπικά, περιλαμβάνω και την... Κομισιόν:

 

«Κύριοι συνάδελφοι, η ανεργία
πρόβλημα πολύ ακανθώδες.
Εφ’ ω και είναι ευκαιρία
το Συμβούλιόν μας το εργώδες
να της αφιερώσει μίαν… συζήτησιν.

 

Διότι είναι καθαρά θεομηνία
διά το έθνος η ανεργία.
Αίνιγμα αποτελεί διά πάντα τίμιον
πολίτην και υγιώς σκεπτόμενον
της ανεργίας το φαινόμενον.
Και επιπλέον, εξόχως επιζήμιον.

 

Κύριοι, οι καιροί ου μενετοί!
Θα απετέλει δε αδυναμίαν μας θανάσιμον,
εάν ημείς, του έθνους οι εκλεκτοί,
δεν εύρωμεν μίαν δικαιολογίαν βάσιμον,
και την εμπιστοσύνην ούτω χάσωμεν
του λαού, ήτις μας είναι λίγο χρήσιμος.

 

Πρέπει, λοιπόν, δεόντως να αντιδράσωμεν.
Διότι θα είναι συμφορά μοιραία και κρίσιμος
εάν κρούσματα κοινωνικής έχομεν αναταραχής,
ενώ ευρισκόμεθα επί ξηρού ακμής!
Θα ήτο διά το έθνος απειλή ολεθρία,
που το μαστίζει τόση ανεργία!
Δεν συμφωνείτε, κύριοί μου;

 

Το συμφερότερον, κατά την άποψίν μου,
είναι ν’ αποφασίσωμεν ότι το πρόβλημα ελύθη,
και να το παραδώσωμεν στην λήθη.
Την άποψή σας, να τη βράσουμε! Η ανεργία,
πληγή και παιδεμός του τόπου,
θα λείψει μοναχά τη μέρα όπου
θα μπείτε εσείς σε ανεργία!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top