Menu
Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικ…

Προδημοσίευση αποσπασμάτω...

Αμερικάνικη απόβαση στα Χανιά

Αμερικάνικη απόβαση στα Χανιά

Σε κανονική απόβαση προχώ...

Ο σιορ Πομπέο με τη χατζάρα του...

Ο σιορ Πομπέο με τη χατζάρα του...

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Σ...

Κορωνοϊός: Ανησυχία από ΠΟΥ για κρούσματα στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ανησυχία από ΠΟΥ για κρο…

• Εφτασαν τα 32,76 εκ. τα...

ΝΑ Μεσόγειος: Η «μεγάλη εικόνα» δίνει τον τόνο των επικίνδυνων διευθετήσεων

ΝΑ Μεσόγειος: Η «μεγάλη εικόνα» δίν…

Κομμάτι της «μεγάλης εικό...

Ελλάδα: Μισάνθρωποι στα Καμένα Βούρλα...

Ελλάδα: Μισάνθρωποι στα Καμένα Βούρ…

Ρατσιστικές αντιδράσεις κ...

Η νέα κρατική απάτη ώστε να δοθεί το μονοπώλιο των Ογκολογικών Υπηρεσιών στην Τράπεζα Κύπρου

Η νέα κρατική απάτη ώστε να δοθεί τ…

• ...και σταδιακή ιδιωτικ...

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Επίσπευση των επικίνδυνων διευθετήσεων και προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στο μενού

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Επίσπε…

• ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη ...

Η συμβολή της καταστροφής του περιβάλλοντος στην εμφάνιση των επιδημιών

Η συμβολή της καταστροφής του περιβ…

• Συμπεράσματα και σκέψει...

Μπορεί να συνυπάρξει η ενεργειακή μετάβαση με την οικονομική ανάκαμψη;

Μπορεί να συνυπάρξει η ενεργειακή μ…

Γράφει: Δρ. Ανδρέας Πουλλ...

Prev Next

«Αναπάντεχα ευρήματα» από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αγορά της Νέας Πάφου

«Αναπάντεχα ευρήματα» από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αγορά της Νέας Πάφου

«Κάποια αναπάντεχα ευρήματα, όπως αριθμό ταφών» έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αγορά της Νέας Πάφου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος  Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ανασκαφικής περιόδου του 2019 του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian Κρακοβίας (Πολωνία).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έρευνες γίνονται μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Pafos Agora Project (PAP). Στόχος του PAP, το οποίο ξεκίνησε το 2011, είναι η μελέτη της οικονομικής, και όχι μόνο, δομής και δραστηριότητας της αρχαίας πόλης της Νέας Πάφου, τόσο με βάση ανασκαφικής έρευνας εντός της Αγοράς όσο και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως και με τη χρήση γεωφυσικών μεθόδων.

Οι έρευνες διεξάγονται κάτω από τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Ewdoksia Papuci-Władyka.

Στις έρευνες του 2019 (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019) συμμετείχαν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Όπως αναφέρεται, δύο ήταν οι βασικοί στόχοι των ερευνών: 1) να προσδιοριστεί η έκταση της ίδιας της Αγοράς στα βόρεια, 2) να εντοπιστούν οι δρόμοι που βαίνουν κατά μήκος της Αγοράς στα βόρεια και ανατολικά.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε τρεις δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές (TT): στην TT.VI, η οποία διανοίχθηκε το 2018 και σε νέες οι οποίες χαράχθηκαν με βάση τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών των προηγούμενων ετών. Η TT.VII βρίσκεται στην βόρεια επέκταση της δυτικής Στοάς της Αγοράς ενώ η TT.VIII στην βόρεια επέκταση της ανατολικής Στοάς. Συνεχίστηκαν επίσης οι ανασκαφές στην τομή TT.II, στην ανατολική Στοά, όπου ανασκάπτεται το Δωμάτιο R.22.

Από τους πιο πάνω στόχους, προστίθεται, επιτεύχθηκε ο δεύτερος αφού σε όλες τις δοκιμαστικές τομές  αποκαλύφθηκαν είτε οι πλακόστρωτες επιφάνειες δρόμων  (στην TT.VIII) ή κατασκευές που συνδέονται με την ύπαρξη δρόμων  (αγωγή και συσσωρευτές νερού στις τομές TT.VI και TT.VII).

Εν τούτοις, συνεχίζει η ανακοίνωση, το βόρειο άκρο των στοών δεν εντοπίστηκε. Στην τομή TT.VIII επιβεβαιώθηκε η πορεία του δρόμου που ορίστηκε ως P στην αναπαράσταση του J. Młynarczyk (1990). Ο δρόμος αυτός αποκαλύφθηκε και στα νότια του θεάτρου το οποίο ανασκάπτει η αρχαιολογική αποστολή από το Σίδνεϋ Αυστραλίας.

Οι φετινές έρευνες του PAP, όπως αναφέρει, επιβεβαίωσαν επίσης την πορεία του δρόμου 1a, ο οποίος αποτελεί επέκταση της εσωτερικής πορείας της δυτικής Στοάς της Αγοράς (στην τομή TT.VII). Όμως ο δρόμος με αριθμό 2a ανακαλύφθηκε σε κάπως διαφορετική θέση από αυτήν που σημειώνεται στην αναπαράσταση του Młynarczyk – περίπου 20 μ στα ανατολικά (TT.VI).

Τονίζεται ότι η ερευνώμενη περιοχή είχε ισοπεδωθεί και συληθεί σε πολλά σημεία στα παρελθόν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την έρευνα και την ερμηνεία πολλών ευρημάτων. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ανασκαφείς αντιμετώπισαν και κάποια αναπάντεχα ευρήματα όπως αριθμό ταφών (τομή TT.VII), οι οποίες είχαν γίνει μέσα σε παλαιότερα κτίσματα/στοιχεία.

Αυτή η μικρή σε έκταση νεκρόπολη χρήζει περαιτέρω έρευνας, παρόλο που είναι πιθανόν να σχετίζεται με μια βασιλική, η οποία ίσως βρισκόταν στα βορειοδυτικά της τομής TT.VII. Η πιθανή ύπαρξη βασιλικής διαφάνηκε από τις γεωμαγνητικές έρευνες του PAP, οι οποίες έγιναν από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου κατά το 2016, προστίθεται.

Περισσότερα συμπεράσματα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα προκύψουν με τη χρονολόγηση με τη μέθοδο C14 στα κατάλοιπα των τάφων και ιδιαίτερα στο ξύλινο φέρετρο του τάφου 2. Φαίνεται ότι τα πιο πάνω ευρήματα χρονολογούνται στην Ύστερη Ελληνιστική και πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο ενώ το νεκροταφείο μπορεί να χρονολογηθεί στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.

Παράλληλα με τις ανασκαφές διεξήχθη και μικρής-κλίμακας γεωφυσική έρευνα και συντηρήθηκαν τα μεταλλικά ευρήματα ενώ συνεχίστηκε η μελέτη των συντηρημένων μεταλλικών αντικειμένων και των νομισμάτων. Επιπλέον, μελετήθηκαν και τα ανθρωπολογικά ευρήματα (σκελετικό υλικό) που ήρθαν στο φως κατά τις προηγούμενες ανασκαφές, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ - ΓΤΠ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top