Menu
Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» κάνει λόγο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περι…

Την ώρα που η ελληνική κυ...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμα»...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορονοϊό εποχή

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορο…

Γράφει: Σάββας Περδίος* ...

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνους συμβιβασμούς με «αέρα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνο…

• Στην Ελλάδα τις επόμενε...

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας και η απραξία της ΕΕ

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας και η α…

Γράφεο: Γιώργος Γεωργίου*...

Σοφία Λορέν: Στα 86 της εξακολουθεί να παραμένει σύμβολο παντοτινής ομορφιάς...

Σοφία Λορέν: Στα 86 της εξακολουθεί…

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, σ...

Το «γεράκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα

Το «γεράκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σ…

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την...

Ανάσα χωρίς μηχανική καπιταλιστική υποστήριξη

Ανάσα χωρίς μηχανική καπιταλιστική …

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Μ...

Ρωσία: “Λοιπόν, πως τα περνάτε στον καπιταλισμό;”...

Ρωσία: “Λοιπόν, πως τα περνάτε στον…

• 19,9 εκατομμύρια οι φτω...

Prev Next

Με αντιπαράθεση για το Κυπριακό η πρώτη συνάντηση Ακιντζί με τον νέο «πρωθυπουργό»

Με αντιπαράθεση για το Κυπριακό η πρώτη συνάντηση Ακιντζί με τον νέο «πρωθυπουργό»

• Η “κυβέρνηση” θα στείλει μηνύματα από τη “βουλή”, ο Τατάρ, άλλα συνομίλησαν μαζί εντός και άλλα είπε ο Τατάρ, δηλώνει ο Ακιντζί...

 

Η φράση του νέου «πρωθυπουργού», Ερσίν Τατάρ έξω από το «προεδρικό» ότι ο «πρόεδρος» Μουσταφά Ακιντζί στηρίζει την ομοσπονδιακή λύση, «αυτό πρέπει να ρυθμιστεί», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τ/κ ηγέτη που απάντησε ότι εάν κάτι πρέπει να ρυθμιστεί είναι η οικονομία και πως ο ίδιος εκλέγηκε από τον «λαό» που είναι και ο μόνος που μπορεί να τον ρυθμίσει, κατά την έκφρασή του.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, εξερχόμενος του «προεδρικού» μετά την επίδοση της λίστας του νέου «υπουργικού συμβουλίου», ο νέος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι έχουν διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό με τον Τ/κ ηγέτη. Ο κ. Τατάρ είπε ότι το ανέφερε στον κ. Ακιντζί και του είπε ότι η «κυβέρνηση» σε αυτό το θέμα είναι πλέον σε αρμονία. Αυτά που λέει ο κ. Οζερσάι και το ΚΛ στο Κυπριακό, είναι κοντά στα όσα δηλώνει το ΚΕΕ. «Και τί είναι αυτό; Εξαντλήθηκε η αναζήτηση συμφωνίας στη βάση της ομοσπονδίας και γι’ αυτό τίθεται θέμα να έρθουν εναλλακτικές ιδέες στις διαπραγματεύσεις». Σε αυτό το θέμα η «κυβέρνηση», πρόσθεσε, θα ενεργεί αρμονικά και αυτό τον κάνει ευτυχισμένο, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην τετρακομματική «κυβέρνηση» υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, δυσκολίες. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, συμπλήρωσε, σε αυτή την «κυβέρνηση» θα μπορεί να δουλέψει πιο αποτελεσματικά.

Θα στείλει κάποια μηνύματα στον “πρόεδρο”...

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει μια αντιπαράθεση γι’ αυτό το θέμα με τον κ. Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στη «βουλή». Ο «πρόεδρος», είπε αναφερόμενος στον Τ/κ ηγέτη, εκτελεί τα δικά του καθήκοντα (σσ: του διαπραγματευτή) και η «κυβέρνηση» από τη «βουλή» θα στείλει κάποια μηνύματα στον «πρόεδρο». Επειδή, όπως είπε ο κ. Τατάρ, ο Τ/κ ηγέτης εκλέγηκε πριν 4 χρόνια και για τις νέες «προεδρικές εκλογές» απομένουν 10 μήνες. Από δω και στο εξής ο «πρόεδρος» πρέπει να ακούει την «βουλή», ανέφερε ο νέος «πρωθυπουργός». «Και εμείς πρέπει να ακούμε τι λέει και ανάλογα θα καθορίσουμε το δρόμο».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι στο Κυπριακό ο Τ/κ ηγέτης δεν ακολουθούσε μια πολιτική σε διαβούλευση με την Τουρκία ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι σίγουρα υπήρχε διαβούλευση αλλά από καιρού εις καιρόν ακούγονταν διαφορετικά πράγματα. Γνωρίζετε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Τατάρ, λέγοντας ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, αλλά θα πρέπει να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαφορετικές ιδέες και εναλλακτικές. «Και εμείς αυτό πιστεύουμε. Ο κ. Ακιντζί λέει συνεχώς ότι είναι πιο πολύ υπέρ μιας συμφωνίας στη βάση της ομοσπονδίας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να το ρυθμίσουμε λίγο».

Ερωτηθείς εάν θα έχει αμέσως επαφές με την Άγκυρα, ο κ. Τατάρ είπε ότι θα αξιολογήσει την κατάσταση και μετά θα έρθει σε επαφή με τον Τούρκο «πρέσβη» στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο που όλοι γνωρίζουν και πως για το οικονομικό πρωτόκολλο συνεργασίας με την Τουρκία πρέπει να επιταχυνθούν οι διεργασίες των τ/κ γραφειοκρατών.

Ακιντζί: Άλλα συνομίλησαν μαζί εντός και άλλα είπε ο Τατάρ...

Με την αποχώρηση του Ερσίν Τατάρ από το «προεδρικό», ο Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε τους δημοσιογράφους για δηλώσεις στο γραφείο του. Άλλα συνομίλησαν μαζί εντός και άλλα είπε ο κ. Τατάρ, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, εννοώντας το θέμα του Κυπριακού. «Του δίνω το ελαφρυντικό του ενθουσιασμού της πρώτης μέρας, αλλά νιώθω την ανάγκη να απαντήσω και εγώ δημόσια».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι όντως η περίοδος μέχρι τις «προεδρικές» είναι λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά -σημείωσε- αν δει κανείς την διάρκεια ζωής των «κυβερνήσεων», ο ένας χρόνος δεν είναι και λίγος. Ο ίδιος είπε, κάθε μέρα κάνει το καθήκον του όσον αφορά το Κυπριακό και εσωτερικά ζητήματα και δεν τίθεται θέμα να κάνει κάτι λιγότερο από όσα ήδη κάνει, αλλά μέχρι και την τελευταία μέρα των καθηκόντων του θα κάνει αυτό που πρέπει και στο Κυπριακό και στα άλλα θέματα.

“Ίσως από τον ενθουσιασμό του ο κ. Τατάρ του ξέφυγε”...

Δεύτερον, συνέχισε, ίσως από τον ενθουσιασμό του ο κ. Τατάρ του ξέφυγε, αλλά τα περί ρύθμισης της πολιτικής του «προέδρου» ήταν μια φράση που ξέφυγε του στόχους της. «Τίποτε τέτοιο δεν είπαμε μέσα (στην συνάντησή μας), δεν λέχθηκε τίποτα τέτοιο εντός». Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι τον εξέλεξε το 60% του «λαού» με τις ιδέες και απόψεις που είχε και εδώ και 4 χρόνια εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς καθόλου να τα ρυθμίσει. Το ίδιο θα πράξει και για το διάστημα που απέμεινε στην θέση του, πρόσθεσε. «Όμως υπάρχουν θέματα που όντως πρέπει να ρυθμιστούν. Καταρχήν ρύθμιση περιμένουν τα θέματα οικονομίας». Εκεί περιμένει ο κόσμος την «κυβέρνηση» να ενσκήψει, στην οικονομία, δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ της «κυβέρνησης» και του ίδιου, είπε, αλλά ο καθένας πρέπει να εξυπηρετήσει τους πολίτες στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει από αυτούς με αμοιβαίο σεβασμό και μέσω διαλόγου. Υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό διεξάγονται από τον εκάστοτε «πρόεδρο» και πως ο ίδιος ήταν σε διαβούλευση τόσο με τα πολιτικά κόμματα στη «βουλή», όσο και με την κοινωνία των πολιτών και την Τουρκία. Την ρύθμιση, πρόσθεσε, του «προέδρου» την κάνει ο «λαός» και μόνο αυτός, κανένας άλλος.

«Ας συζητηθούν διαφορετικά μοντέλα αλλά πόσο διαφορετικά; Όλοι λένε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι στο πλαίσιο των Ην. Εθνών. Δεν λέει κανείς ας αφήσουμε τα ΗΕ εκτός. Και πάλι όλοι λένε ότι η λύση μπορεί να έρθει μέσω διαπραγματεύσεων. Και αυτό που θα προκύψει με τις διαπραγματεύσεις θα μπορεί να είναι αμοιβαία αποδεκτός. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί ο καθένας να εφεύρει δικές του λύσεις. Εάν κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το μοντέλο που μπορεί να γίνει αποδεκτό αμοιβαία και να φέρει ένα αποτέλεσμα στο πλαίσιο των ΗΕ, είναι η ομοσπονδιακή λύση. Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο».

Αυτός που θα μείνει εκτός παραμέτρων ΟΗΕ, θα βρεθεί απέναντι σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα...

Αυτό, συνέχισε, προσπαθεί να αποφύγει η ε/κ πλευρά και απαρνηθεί τις παραμέτρους του ΟΗΕ, αυτό όμως δεν πρέπει να αφήσει την τ/κ πλευρά εκτός των παραμέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αυτός που θα μείνει εκτός παραμέτρων θα βρεθεί απέναντι σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα και θα χάσει ότι έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Σε αυτό το θέμα η «κυβέρνηση» πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, είπε λέγοντας ότι στο πρωτόκολλο συνεργασίας ΚΕΕ – ΚΛ δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη πρόταση. Γράφει ότι εξαντλήθηκε η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης, εξήγησε λέγοντας ότι άλλο να το λες αυτό και άλλο το ότι η ε/κ στάση είναι λάθος. «Αυτό το μοντέλο δεν το δημιούργησα οι Ε/κ για να είναι ένα μοντέλο που θα εξαντληθεί με τη δική τους στάση. Αυτό είναι μια τ/κ θέση που έγινε αποδεκτό και από την διεθνή κοινότητα. Δεν είναι θέση που εξαντλήθηκε λόγω της στάσης των Τ/κ».

Ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι έχουν συμφωνήσει με τον κ. Τατάρ να συναντώνται κάθε 15 μέρες για να συζητούν θέματα που αφορούν την «κυβέρνηση» σημειώνοντας ότι ο «λαός» βλέπει πως διαλύονται και πως ιδρύονται οι «κυβερνήσεις».

Θα εργαστούμε σε αρμονία δηλώνουν οι «συγκυβερνώντες»

Μιλώντας νωρίτερα το πρωί, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το κόμμα του Λαού, ο πρόεδρος του ΚΕΕ είπε ότι θα εργαστούν με καλή πρόθεση για να προσφέρουν στη «χώρα» τους, να αρθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για καλύτερες, ευημερείς και πιο ευτυχισμένες μέρες.

Για το Κυπριακό δήλωσε ευτυχισμένος γιατί «εμπιστευόμαστε σε αυτό το θέμα τον Κουντρέτ Οζερσάι», το γνωρίζει εδώ και χρόνια και ως «υπουργός εξωτερικών» εκτέλεσε επάξια τα καθήκοντά του.

Για κρίσιμη περίοδο τόσο στα πολιτικά όσο και στα οικονομικά θέματα, αλλά και στο Κυπριακό – όπως σημείωσε – μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού λέγοντας ότι το πιο σημαντικό από την κατάρτιση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ τους, είναι αυτό το πρωτόκολλο να εφαρμοστεί.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι με αφορμή την δήλωση του κ. Τατάρ για την δική του εμπειρία στο Κυπριακό, είπε ότι και ο ίδιος εμπιστεύεται τον Ερσίν Τατάρ κάνοντας μνεία στην εμπειρία του στα θέματα οικονομίας και δημοσιονομικών εκτιμώντας ότι γι’ αυτό είναι πολύ ψηλές οι πιθανότητες επιτυχίας της νέας «κυβέρνησης» στον οικονομικό τομέα.

Στις 27 Μαΐου η ψήφος εμπιστοσύνης στην «βουλή»

Στο μεταξύ η «βουλή» αποφάσισε ότι το «κυβερνητικό» πρόγραμμα θα αναγνωσθεί στη «βουλή» την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Μαΐου και θα τεθεί σε ψηφοφορία.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top