Menu
Εν όψει της 25ης Νοεμβρίου

Εν όψει της 25ης Νοεμβρίου

Γράφει: Γιαννάκης Λ. Ομήρ...

Η αρμονία της σοσιαλιστικής οικονομίας με τους αντικειμενικούς οικονομικούς νόμους...

Η αρμονία της σοσιαλιστικής οικονομ…

• ...και η αφομοίωσή τους...

Η κοινωνία που εγκαινίασε ο Οχτώβρης του 1917*

Η κοινωνία που εγκαινίασε ο Οχτώβρη…

• 102 χρόνια από τη Μεγάλ...

Θριάμβευσε η κυπριακή ταινία «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη»

Θριάμβευσε η κυπριακή ταινία «Πολιο…

• Στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλ...

"Μόνος είμαι σπάνιος. Μαζί είμαστε δυνατοί!"

"Μόνος είμαι σπάνιος. Μαζί είμ…

Γράφει: Γιώργος Γεωργίου*...

Ελλάδα: Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσεων μερικής απασχόλησης

Ελλάδα: Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσε…

Το ολοένα και μεγαλύτερο ...

ΕΕ: Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ;

ΕΕ: Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας …

• Εντός του έτους, αναφέρ...

Γουρουνιές

Γουρουνιές

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ε...

Όταν η Μέρκελ εκθειάζει το …Τείχος

Όταν η Μέρκελ εκθειάζει το …Τείχ…

Η Άνγκελα Μέρκελ μεγάλωσε...

Prev Next

Γεωργίου: Τα μέτρα σας, κατώτερα των περιστάσεων, δεν σταματούν την Τουρκία!

Γεωργίου: Τα μέτρα σας, κατώτερα των περιστάσεων, δεν σταματούν την Τουρκία!

Ωμή παραδοχή: Τυχόν πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία θα έφερνε ατέρμονες συζητήσεις χωρίς τη λήψη απόφασης...

 

«Φαίνεται πως, κάτω από το βάρος των απειλών του Ερντογάν για το προσφυγικό και της τεράστιας οικονομικής αλληλεξάρτησης, η ΕΕ δεν θέλει να λάβει εξαντλητικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά επιμένουμε και απαιτούμε να ληφθούν δραστικά μέτρα, ώστε να ανακοπεί άμεσα η πειρατική της συμπεριφορά.  Αναφερθήκατε γενικά σε γεωτρήσεις που διεξάγει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ανησυχίες των δύο πλευρών, της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, η αλήθεια είναι πως οι παράνομες γεωτρήσεις διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέσσερα πλοία της Τουρκίας περιφέρονται πειρατικά σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές εταιρείες, η ENI και η TOTAL. Ήδη ανάγκασαν την ENI να φύγει από το οικόπεδο 3. Ζητάμε, λοιπόν, να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να τερματιστούν άμεσα οι άνομες ενέργειες της Τουρκίας.»

Αυτά υπογράμμισε εμφαντικά ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ενώπιον της Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας, στην παρουσία και εκπροσώπων από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Γεωργίου υπογράμμισε πως, ενώ η Τουρκία δηλώνει προκλητικά ότι θα προχωρήσει σε βίαιη επιστροφή των προσφύγων στις ούτω καλούμενες «ζώνες ασφαλείας», τις οποίες επιδιώκει να δημιουργήσει εισβάλλοντας με την βία των όπλων στην Συρία, η ΕΕ παραμένει άπραγη. Όσον αφορά δε το κοινό ανακοινωθέν  του Συμβουλίου για τον τερματισμό της πώλησης όπλων στην Τουρκία, ο κος Γεωργίου δήλωσε ξεκάθαρα πως η εν λόγω απόφαση δεν έχει καμία βαρύτητα, καθώς παραπέμπεται απλώς στα κράτη μέλη χωρίς να λαμβάνεται απόφαση για ευρωπαϊκό εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Τέλος, ο κος Γεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σφοδρότατη επίθεση που δέχτηκε ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας από τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, επειδή τόλμησε να καταγγείλει την εισβολή στη Συρία. Όπως κατήγγειλε ο κος Γεωργίου, η Τουρκία καλεί τον κ. Ακιντζί  σε παραίτηση, αδιαφορώντας πως βρισκόμαστε εν όψει της διοργάνωσης τριμερούς συνάντησης με την προοπτική να υπάρξει και μια πενταμελής συνάντηση.

Θα συντηρούσαν μια ατέρμονη συζήτηση, αποφεύγοντας να λάβουν απόφαση...

Απαντώντας στον κ. Γεωργίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κ. Thomas Frellesen, παραδέχτηκε ωμά πως, εάν η πρόταση ήταν να υπάρξει ευρωπαϊκό εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Τουρκία, τότε τα κράτη μέλη θα συντηρούσαν μια ατέρμονη συζήτηση, αποφεύγοντας να λάβουν απόφαση. Όσον αφορά δε την έκκληση του κ. Γεωργίου για λήψη περαιτέρω μέτρων για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κος Frellesen αρκέστηκε να παραπέμψει στην απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ για τις κυρώσεις εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Επίσης, ανέφερε γενικά και αόριστα πως θα προχωρήσουν με τις κυρώσεις βήμα-βήμα.

Εκ μέρους της Κομισιόν, από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, ο επικεφαλής του τμήματος για την Τουρκία, κος B. Brunet, με αφοπλιστική και αποκρουστική ειλικρίνεια δήλωσε πως πιο δραστικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, προσκρούουν στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχει η ΕΕ λόγω των εμπορικών δεσμών δισεκατομμυρίων που έχει με την Τουρκία.

Σημειώνεται πως ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ανέλαβε να εργαστεί για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία, ως σκιώδης εισηγητής, εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top