Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Σύνοδος υπουργών Άμυνας ΝΑΤΟ: «Πακέτο μέτρων» ενάντια στη Ρωσία

Σύνοδος υπουργών Άμυνας ΝΑΤΟ: «Πακέτο μέτρων» ενάντια στη Ρωσία

Ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με βασικό θέμα στη δεύτερη μέρα των εργασιών τη Ρωσία και τα σχέδια «περικύκλωσής» της.

Χαρακτηριστικά, ανοίγοντας χτες το πρωί τις εργασίες της Συνόδου, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτογραφία), είπε ότι θα μιλήσουν για τη δομή άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, τι χρειάζεται να κάνουν για να βελτιώσουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους, «να τις μετακινούμε ταχέως και να τις υποστηρίζουμε». «Καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη δομή, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην άμυνά μας. Κάνουμε καλή πρόοδο. Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες. Στο ίδιο φόντο, έβαλε θέμα για συζήτηση την «απάντηση» του ΝΑΤΟ απέναντι «στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων, τόσο συμβατικών όσο και πυρηνικών».

Αργότερα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με το πέρας της Συνόδου, δίνοντας ορισμένα στοιχεία για την εν λόγω «απάντηση» του ΝΑΤΟ, μίλησε για ένα «πακέτο μέτρων» που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει «προσαρμογή του σχεδιασμού και των ασκήσεών μας, καθώς και της συμβατικής μας, πυρηνικής, αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας». «Δεν έχουμε πρόθεση να αναπτύξουμε νέους χερσαίους ("land-based") πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη. Αλλά θα διατηρήσουμε αποτελεσματικά την αποτροπή και την άμυνά μας», πρόσθεσε, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για ενίσχυση του σχετικού οπλοστασίου στην Ευρώπη με άλλα μέσα, π.χ. υποβρύχια, στρατηγικά βομβαρδιστικά ή πλοία.

Είπε ακόμα ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να ανταποκρινόμαστε εφαρμόζοντας τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα των δυνάμεών μας, με ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, με αυξημένες αμυντικές δαπάνες».

Εστιάζοντας στο οικονομικό σκέλος της όλης υπόθεσης, αναγνώρισε μεν ότι «έχουμε δει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Με επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια που θα έχουν επενδυθεί μέχρι τα τέλη του 2024. Αυτό κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε το μομέντουμ», επέμεινε.

Συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ουκρανία. Είπε κατόπιν ο Στόλτενμπεργκ: «Οι σύμμαχοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη». Κατηγόρησε, εξάλλου, τη Μόσχα ότι στην Ανατολική Ουκρανία «βλέπουμε συνεχείς παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Βλέπουμε ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν είναι σε θέση να λειτουργούν ελεύθερα και με ασφάλεια (...) Αυτός είναι ένας πόλεμος που συμβαίνει στην Ευρώπη, όχι μακριά από το ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, αυτό έχει σημασία για όλους μας», πρόσθεσε.

ΝΑΤΟικός «αέρας» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας

Στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αξίζει να καταγραφεί η απάντηση του Στόλτενμπεργκ όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη πώς αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ τις δραστηριότητες της Τουρκίας, στη Συρία ή στη Λιβύη. Αποφεύγοντας έστω και να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία», «απάντησε»:

«Το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λιβύης. Υποστηρίζουμε έντονα τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Και αυτό είναι το μήνυμα από το ΝΑΤΟ και από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ: Οτι χρειαζόμαστε μια προσπάθεια υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων και την υποστηρίζουμε. Στη συνέχεια, έχουμε δηλώσει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη, στην "ανάπτυξη ικανοτήτων" (σ.σ. με αποστολές του ΝΑΤΟ που βαφτίζονται εκπαιδευτικές) αν το ζητήσουν. Και αν οι συνθήκες το κάνουν αυτό δυνατό. Αλλά δεν υπάρχει επιτόπου παρουσία του ΝΑΤΟ», επέμεινε.

Σε ανάλογο φόντο, για τη Συρία, εστίασε στην κατάσταση στο Ιντλίμπ «καλώντας το συριακό καθεστώς, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, να σταματήσει όλες τις επιθέσεις και να συμμετάσχει σε συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».

Η Σύνοδος έκλεισε με ειδική συνεδρία για το Αφγανιστάν και την επιχείρηση του ΝΑΤΟ εκεί, «Resolute Support». «Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίτευξη ειρήνης στο Αφγανιστάν», τόνισε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ.

Οι παραπάνω επικίνδυνες αποφάσεις φέρουν και την υπογραφή της κυβέρνησης, με τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο (ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας), να χαρακτηρίζει κατόπιν «σημαντική» την «πρόοδο που σημειώνεται στη θεσμική και επιχειρησιακή προσαρμογή των δομών άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ», εστιάζοντας στις «εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής». Πρόσθεσε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας επανέλαβε «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη και επηρεάζεται άμεσα από την τρέχουσα κατάσταση στα ανατολικά της χώρας», «πάτημα» που εκτιμάται «δεόντως» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την προώθηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή.

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top