Menu
Βρετανία: Νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ο Κιρ Στάρμερ

Βρετανία: Νέος ηγέτης του Εργατικού…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Helin Bolek: Το μόνο που ήθελε ήταν να τραγουδά ελεύθερα

Helin Bolek: Το μόνο που ήθελε ήταν…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Βρετανία: Έφθασαν τους 4.313 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Βρετανία: Έφθασαν τους 4.313 οι νεκ…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Καπιταλιστική σαπίλα: Ο “πόλεμος της μάσκας”…

Καπιταλιστική σαπίλα: Ο “πόλεμος τη…

• Ένα απάνθρωπο παζάρι «ζ...

Κύπρος: Τριάντα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα Σάββατο

Κύπρος: Τριάντα νέα κρούσματα κορων…

• Δεν καταγράφηκε νέο κρο...

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ καταρρίπτει μύθους γύρω από ιό που σήμερα πλανάται πάνω από την υφήλιο

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ καταρρίπτει μύθους…

Η κατανάλωση αλκοολούχων ...

Κορωνοϊός: Αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις με στόχο την «επόμενη μέρα»

Κορωνοϊός: Αντιδραστικές ευρωενωσια…

Γράφει: Κώστας Παπαδάκης*...

Ευρωπαϊκή Ένωση: Με δάνεια που θα συνοδεύονται από μνημόνια, θα εκφραστεί η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»...

Ευρωπαϊκή Ένωση: Με δάνεια που θα σ…

• Δάνεια από την «πιστωτι...

Ελλάδα: Στους 67 οι νεκροί από κορωνοϊό...

Ελλάδα: Στους 67 οι νεκροί από κορω…

• Νέο αρνητικό ρεκόρ χθες...

«Και συ τσούλα των Δημίων Επιστήμη... »;

«Και συ τσούλα των Δημίων Επιστήμη.…

Γράφει: Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ* ...

Prev Next

Ν.Α. Μεσόγειος - Ελληνοτουρκικά: Διαμορφώνεται το έδαφος για νέες διευθετήσεις

Ν.Α. Μεσόγειος - Ελληνοτουρκικά: Διαμορφώνεται το έδαφος για νέες διευθετήσεις

Αύριο Δευτέρα, 17 Φλεβάρη, ξεκινά νέος γύρος επαφών Τουρκίας - Ελλάδας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

 

Τη βδομάδα που πέρασε, αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά η ρευστότητα και ο χαρακτήρας των ενδοϊμπεριαλιστικών συνεργασιών, που επαναξιολογούνται συνεχώς με γνώμονα τα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης. Αναδείχθηκε επίσης πόσο ανεδαφικοί είναι οι ισχυρισμοί όσων επιμένουν στη χώρα μας να μιλούν για «απομονωμένη Τουρκία», στο πλαίσιο της ευρύτερης επιχείρησης εφησυχασμού του λαού, ενώ στρώνεται το έδαφος για νέες αντιλαϊκές διευθετήσεις.

Καθόλου τυχαία, ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φ. Φάνον, φρόντισε να επισημάνει μιλώντας για την περιοχή μας πως «αν τα κράτη καταφέρουν να αντιληφθούν τη σημασία της Ενέργειας και να επικεντρωθούν σε αυτήν, ανεξαρτήτως των όποιων άλλων μακροχρόνιων πολιτικών ζητημάτων που μπορεί να προκαλούν δυσκολίες, τότε εκτιμώ πως ακριβώς αυτές οι σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας είναι δυνατόν να επηρεάσουν άλλους τομείς». Πρόσθεσε δε πως «οι σχέσεις που έχουμε και με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές» και πως «η Τουρκία λόγω και της γεωγραφικής θέσης της μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν αρκετές προοπτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι» και καταλήγοντας: «Δεν πρέπει να έχουμε την προσέγγιση του "εμείς εναντίον των άλλων" ή ότι "εμείς θα πρέπει να πάρουμε το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας", αλλά να δημιουργήσουμε μία μεγάλη πίτα όπου όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν. Διαφορετικά κανείς δεν θα μπορέσει να βγει κερδισμένος».

Μέσα σε αυτό το φόντο, μεσοβδόμαδα συναντήθηκαν οι υπουργοί Αμυνας Τουρκίας - Ελλάδας, Χουλουσί Ακάρ και Νίκος Παναγιωτόπουλος (στο περιθώριο της συνάντησης των ομολόγων τους από το ΝΑΤΟ), με την ελληνική πλευρά να τονίζει «τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση». Επίσης, η συζήτηση ασχολήθηκε και με τον νέο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκινά αύριο Δευτέρα, 17 Φλεβάρη.

Τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, που αφού αναγνώρισε ότι «η ρητορική της γειτονικής χώρας είναι δεδομένη και είναι προκλητική», τόνισε: «Το ερώτημα είναι: "Υπάρχουν θέματα για τα οποία μπορούμε να ανοίξουμε μία ατζέντα;"», ενώ διευκρίνισε ξανά το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ΜΟΕ, αφού αν «προχωρήσουν με έναν θετικό βηματισμό», τότε θα «έχουμε τη δυνατότητα για διερευνητικές επαφές. Kαι αν αυτές προχωρήσουν, να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό», αναφερόμενος στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αλλά και όταν κλήθηκε να σχολιάσει νέες προειδοποιήσεις της Αγκυρας για «απάντηση με βαρύ τρόπο» που θα πάρει όποιος «ακουμπήσει οτιδήποτε δικό μας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Μας έχουν συνηθίσει σε προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις. Αναμένουμε την αποκλιμάκωση αυτών των προκλητικών ενεργειών».

«Κοινό έδαφος»

Σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να καταγραφεί και συνέντευξη του πρώην Α/ΓΕΝ (την περίοδο 2002 - 2006), ναύαρχου Aντώνη Αντωνιάδη, που έσπευσε να αναπαραγάγει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο οποίος μίλησε για τη «μοναδικότητα της γεωγραφίας του Αιγαίου» και χαρακτήρισε «αβλαβείς διελεύσεις» τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και υποστηρίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός υποθέτει ψευδώς ότι ολόκληρο το Αιγαίο είναι ελληνικό πέλαγος». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία» και ότι «θα έπρεπε να αξιολογήσουμε τι μπορούμε να πάρουμε ως αντάλλαγμα για την αποποίηση ποιων από τις επίσημες αξιώσεις μας». Τόνισε δε ότι «η Τουρκία είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη. Εχουν το δεύτερο ισχυρότερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ. Η γεωστρατηγική της σημασία είναι μεγάλη. Η Τουρκία επίσης κρατά την κάνουλα της μεταναστευτικής ροής. Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ και τον Ρώσο ηγέτη Πούτιν τακτικά...».

Ολα τα παραπάνω βέβαια καταγράφονται ενώ τουρκικά μαχητικά εξακολουθούν να κάνουν «σουρωτήρι» το Αιγαίο και ενώ η Αγκυρα εξακολουθεί να θέτει π.χ. ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, που βεβαίως από το ΝΑΤΟ θεωρείται ενιαίος επιχειρησιακός χώρος. Μάλιστα, ο Ακάρ εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή «η προσέγγιση της Ελλάδας (...) καθιστά δύσκολη την εξεύρεση κοινού εδάφους» και συμπλήρωσε: «Είμαστε γείτονες και στο ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοί μας από την Ελλάδα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, περιμένουμε να συμμορφωθούν με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες», επαναλαμβάνοντας πάντως ότι «δεν θα ανεχτούμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, δεν θα επιτρέψουμε να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ενάντια σε αυτά τα δικαιώματα με οποιονδήποτε τρόπο. Από την αρχή λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς...».

Στην Κύπρο

Η σημασία της περιοχής για ευρύτερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις φαίνεται και από τα στρατιωτικά στελέχη και πλοία που αυτήν την περίοδο πηγαινοέρχονται στην Κύπρο.

Την Πέμπτη ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα περιέγραφαν δυσκολίες που δημιουργεί στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού ο συνωστισμός πολεμικών πλοίων που φτάνουν ή θα φτάσουν, είτε συμμετέχοντας σε ασκήσεις είτε για ανεφοδιασμό κατά την πορεία τους σε σημαντικές επιχειρήσεις (όπως το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», που βρίσκεται σε νέα αποστολή στην περιοχή μας, συνοδεία και ελληνικής φρεγάτας). Στις αρχές του μήνα βρέθηκε στην Κύπρο άλλωστε ο διοικητής των αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, που είχε συναντήσεις με θέμα «τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και «τις διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της Κύπρου με άλλες χώρες και τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τέλος, μέσα σ' όλα αυτά ξεχώρισαν οι στόχοι που έθεσε για το 2020 η κυπριακή Εθνική Φρουρά (οι κυπριακές Ενοπλες Δυνάμεις), που χαρακτηρίζοντας το νέο έτος «έτος αυτογνωσίας και εξωστρέφειας», ιεραρχεί «τις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με Ενοπλες Δυνάμεις ξένων χωρών» και «τη σύναψη προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας με ξένες χώρες», τη «συμμετοχή στελεχών σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις». Στόχοι που συν τοις άλλοις επανέφεραν στο προσκήνιο τις επισημάνσεις πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας κ.τ.λ.) για τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την «ασφάλεια και σταθερότητα» - όπως κάθε ιμπεριαλιστικό επιτελείο χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους για να περιγράψει δικές του προτεραιότητες - αλλά και τα σχέδιά τους για αναμόρφωση ή διαμόρφωση νέων και παλιών στρατιωτικών υποδομών (βλ. βάσεων), που συνδέονται φυσικά και με τη διευθέτηση του Κυπριακού και τον έλεγχο ενεργειακών πόρων, αγωγών και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.

Φωτογραφία: Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας -
Τουρκίας, Ν. Παναγιωτόπουλου και Χ. Ακάρ, μεσοβδόμαδα στις Βρυξέλλες

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top