Menu
Ελληνοτουρκικά: «Διάλογος» για συνθηκολόγηση

Ελληνοτουρκικά: «Διάλογος» για συνθ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη: Με οδηγό τα «αιτήματα» του κεφαλαίου, φορτώνουν την κρίση στο λαό

Έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη: Με οδηγ…

Την Εκθεση της λεγόμενης ...

Κύπρος: Είκοσι πέντε (25) νέα κρούσματα κορωνοϊού

Κύπρος: Είκοσι πέντε (25) νέα κρου…

• Ο συνολικός αριθμός των...

Ελλάδα: «Ατομική ευθύνη» των «αρίστων» η εγκληματική εξυπηρέτηση των εφοπλιστών...

Ελλάδα: «Ατομική ευθύνη» των «αρίστ…

• Αύξηση 80-85% της πληρό...

Ηνωμένες Πολιτείες: Κινητοποιήσεις ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες

Ηνωμένες Πολιτείες: Κινητοποιήσεις …

Στους δρόμους του αγώνα π...

Κορωνοϊός: Άλλα 15 περιστατικά ανακοινώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο

Κορωνοϊός: Άλλα 15 περιστατικά ανακ…

Δέκα πέντε νέα κρούσματα ...

Ηνωμένες Πολιτείες: Εκατομμύρια άνεργοι χωρίς το ομοσπονδιακό επίδομα

Ηνωμένες Πολιτείες: Εκατομμύρια άνε…

Το επιπρόσθετο επίδομα πο...

Το καλοκαίρι της απειλής...

Το καλοκαίρι της απειλής...

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

ΠΟΥ: Η διάρκεια της πανδημίας θα είναι πολύ μεγάλη!

ΠΟΥ: Η διάρκεια της πανδημίας θα εί…

• Γκεμπρεγέσους: Η πανδημ...

Γιατροί της Κούβας: Επανάσταση, σοσιαλισμός, ανθρωπισμός και διεθνισμός

Γιατροί της Κούβας: Επανάσταση, σοσ…

• "Ο καλύτερος τρόπος να ...

Prev Next

Ελλάδα: Φιέστα για τη μετατροπή του Εβρου σε ορμητήριο θανάτου

Ελλάδα: Φιέστα για τη μετατροπή του Εβρου σε ορμητήριο θανάτου

• Από την κυβέρνηση και την πρεσβεία των ΗΠΑ • Προκλητικές δηλώσεις Πάιατ, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση

 

Ενα σκηνικό - πραγματική πρόκληση στήθηκε χτες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τα αμερικανοΝΑΤΟικά γεράκια του πολέμου να καμαρώνουν κατά τη φιέστα που έστησαν στην «απόβαση» της φονικής μηχανής των ΗΠΑ, η οποία κατέπλευσε εκεί για να προωθηθεί προς Ρουμανία. Πρόκειται για μέρος της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (CAB) των ΗΠΑ, η οποία έχει «πλούσιο» δολοφονικό έργο σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Τώρα περνάει από τον «κόμβο» της Αλεξανδρούπολης, το λεγόμενο «περιουσιακό στοιχείο» των ΗΠΑ στην περιοχή, συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve», στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία.

Το χτεσινό ξεφόρτωμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων πήγαν να ...καμαρώσουν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, στήνοντας τη στρατιωτική αυτή φιέστα, με φόντο τα ελικόπτερα που έχουν σκορπίσει το θάνατο όπου Γης, το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance» που τα ξεφόρτωσε και το μεταγωγικό του αμερικανικού ΠΝ «USNS Yuma». Εκεί, στον απόηχο των λεγομένων του διοικητή της δύναμης αυτής ότι καταφτάνουν «εκπαιδευμένοι, θανατηφόροι και με κίνητρο», μίλησαν για τους αναβαθμισμένους ρόλους που αναλαμβάνει η χώρα στο ΝΑΤΟ, μετατρέποντας και την περιοχή του Εβρου σε μαγνήτη κινδύνων.

«Στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο»...

Ο Τζ. Πάιατ, αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον υπουργό Αμυνας για όλα όσα κάνει προς «ενίσχυση της συμμαχίας» τους, έκανε εξαρχής σαφές ότι ναι μεν στοιχεία της 101 CAB διεκπεραιώνονται αυτές τις μέρες μέσω Αλεξανδρούπολης και Εβρου προς Ρουμανία, αλλά το φθινόπωρο θα επιστρέψουν για την περιοδική τους μεταστάθμευση στη βάση στο Στεφανοβίκειο Βόλου.

Στάθηκε επίσης στην αξία του ίδιου του ακριτικού λιμένα, χαρακτηρίζοντάς τον ξανά «στρατηγικό ναυτιλιακό περιουσιακό στοιχείο» («strategic maritime asset») και σημειώνοντας την «ελκυστικότητά» του για «Αμερικανούς επενδυτές».

Υποσχέθηκε ότι αυτή η διεκπεραίωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη «δεν θα είναι η τελευταία», καθώς «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με την Ελλάδα για να προωθήσουν τα κοινά μας συμφέροντα, ασφάλειας και οικονομικά». Τόνισε άλλωστε ότι «η Αλεξανδρούπολη παίζει στρατηγικό ρόλο στον κοινό στόχο των χωρών μας για την οικοδόμηση ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και περιφερειακής ασφάλειας». Πέρα από τα ενεργειακά έργα που σχεδιάζονται εκεί, εστίασε στο χαρακτήρα της ως «κόμβου μεταφορών, άμυνας και ασφάλειας, με τη γεωστρατηγική θέση των λιμένων, των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων που οδηγούν στη νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως και ως «ενός εμπορικού κέντρου, με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «η αμερικανική πρεσβεία εργάζεται εντατικά για να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη» και ότι η US Development Finance Corporation, αμερικανική κρατική υπηρεσία που εξασφαλίζει χρηματοδότηση για «τοποθετήσεις» Αμερικανών «επενδυτών», έχει ταυτοποιήσει αυτό το συγκρότημα έργων στη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, ως «στρατηγικές προτεραιότητες». Ονομάτισε ανοιχτά το αμερικανικό fund «Black Summit Financial» ως «ηγήτορα» ενός «ισχυρού κονσόρτσιουμ» που ορέγεται τα δύο λιμάνια.

Επανέλαβε ότι η διεκπεραίωση αμερικανικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη είναι «απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ να προωθήσουν τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας που έχουν κατοχυρώσει οι χώρες μας μέσω του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου (σ.σ. ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ) και της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (σ.σ. υπεγράφη επί ΝΔ)».

Από την πλευρά του ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν «κοινή θέληση» να ενισχύσουν «ακόμα περισσότερο» τη διμερή «στρατηγική αμυντική σχέση μας». Υπογράμμισε ότι η τωρινή διεκπεραίωση στον Εβρο «προστίθεται σε μια μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα, με βάθος (...) που διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής».

Τόνισε μάλιστα, προκαλώντας ανατριχίλα, ότι η Αλεξανδρούπολη «μεταβάλλεται σε επίκεντρο δραστηριοτήτων» και ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία «αποτελεί μείζονα προτεραιότητα», καθώς οι δύο κυβερνήσεις «έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με όλα τα μέσα προκλήσεις και απειλές ασφαλείας και να διαφυλάξουν τελικά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Νομιμοποίηση του «γκριζαρίσματος»

Και την ίδια στιγμή που στην Αλεξανδρούπολη «γιόρταζαν» την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα», άλλη μια τοποθέτηση Αμερικανού αξιωματούχου ερχόταν να ρίξει νερό στο μύλο των τουρκικών προκλήσεων, αποδεικνύοντας ότι τα «γκριζαρίσματα» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο είναι η άλλη όψη της «στρατηγικής συμμαχίας» ή του ρόλου «μεντεσέ» που περιχαρείς διαφημίζουν οι κυβερνήσεις και η πρεσβεία. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, από τις Βρυξέλλες όπου ξεκίνησε τριήμερες επαφές, αναφέρθηκε κι αυτός σε «περιοχές» όπου «Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν (assert) δικαιοδοσία», ούτε λόγος δηλαδή για κυριαρχικά δικαιώματα. Χαρακτήρισε μάλιστα την Ανατολική Μεσόγειο «πολύπλοκο στρατηγικό χώρο» και επανέλαβε ότι «θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή - απλώς σας θυμίζω ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ - να προσεγγίσουν αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας».

Στο ίδιο πνεύμα, άλλωστε, ο Τζ. Πάιατ «διευκρίνισε» από την Αλεξανδρούπολη χτες την προκλητική τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «αμφισβητούμενων υδάτων», επιβεβαιώνοντας ότι οι Αμερικανοί βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Οπως είπε, επαναλαμβάνοντας την παραπάνω δήλωση, «ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις»! Μία ακόμα προκλητική δήλωση, που εξομοιώνει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Πρόσθεσε μάλιστα, σπρώχνοντας για «διάλογο», ότι «οι ΗΠΑ γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Συνεκμετάλλευση με μανδύα «συνεργασίας»

Για ...ξεκάρφωμα, ο Πάιατ συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ τηρούν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Με έγνοια τη συνοχή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, δηλαδή με προϋπόθεση το τράβηγμα της Τουρκίας από τον εναγκαλισμό με τη Ρωσία, μέσα και από το παζάρεμα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο Πάιατ, στο περιθώριο της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη, κάλεσε «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Την ίδια ώρα ωστόσο τόνιζε, βάζοντας ξανά στο τραπέζι τη συνεκμετάλλευση: «Αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων με το πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και κοινή οικονομική ευημερία. Μονομερείς, προκλητικές ενέργειες αντιτίθενται σε αυτόν το στόχο».

Απογειώνοντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είδε στα παραπάνω «ξεκαθαρίσματα» του Πάιατ και «λεκτική βελτίωση»! Και έτσι, αποδεχόμενος, ευχαρίστησε τον πρέσβη «που συμβάλλετε και εσείς, ως διπλωμάτης με εμπειρία στη διόρθωση, ώστε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της ανακοίνωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών»...

Φωτογραφία: Πάιατ - Παναγιωτόπουλος χαιρετίζουν τη μετατροπή
της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο (πανω) 
και κάτω
Σε εξέλιξη η απόβαση των «θανατηφόρων»

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top