Menu
Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική»...

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει πλέον…

• Δήλωση προάγγελος εμπλο...

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφ…

• ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θ...

Δημήτρης Χορν: Ηθοποιός σημαίνει φως!

Δημήτρης Χορν: Ηθοποιός σημαίνει φω…

Άνθρωπος ευαίσθητος, σκεπ...

EastMed: Τα ευρωατλαντικά ψέματα έχουν κοντά ποδάρια...

EastMed: Τα ευρωατλαντικά ψέματα έχ…

Σε μια στιγμή ξέχασαν τα ...

«Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλαγμένα…»

«Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλα…

• 103 χρόνια από τη δολοφ...

Στην ουρά...

Στην ουρά...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οταν...

Ναζίμ Χικμέτ: «Πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Ναζίμ Χικμέτ: «Πώς θα γενούνε τα σκ…

«Για μένα το λοιπόν πιο ε...

Το βαρύτατο τίμημα της απουσίας κοινού αφηγήματος

Το βαρύτατο τίμημα της απουσίας κοι…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρκο» (video)

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρ…

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, 1...

Καζακστάν: Ενδοαστικές «διεργασίες» και μέτρα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Καζακστάν: Ενδοαστικές «διεργασίες»…

• ...μετά την άγρια κατασ...

Prev Next

Ελλάδα: «Πυρετός» στρατιωτικής προπαρασκευής από Έβρο έως Κρήτη

Ελλάδα: «Πυρετός» στρατιωτικής προπαρασκευής από Έβρο έως Κρήτη

Το Σάββατο η εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για την οργάνωση του αγώνα

 

Φωτιά» έχει πάρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται εκεί η νέα, γιγαντιαία διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, δείχνοντας έτσι, πριν καλά καλά στεγνώσει το «μελάνι» της «επικαιροποιημένης» κατάπτυστης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τις βάσεις, τα επιθετικά σχέδια που αυτή σηματοδοτεί.

Συγκεκριμένα, ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη άρχισε να μπαίνει στην περιοχή η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους (π.χ. ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade) στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022», η οποία ξεκινά σε ένα ακόμα πιο οξυμένο περιβάλλον, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη και από τις ταυτόχρονες μετακινήσεις μεγάλων ρωσικών μονάδων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη ξεκίνησαν ήδη από την Τετάρτη στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», ώστε να αποσυναρμολογηθούν κατόπιν και να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει άγκυρα στον ακριτικό λιμένα μεταξύ 28 Νοέμβρη και 1ης Δεκέμβρη. Το πλοίο θα ξεφορτώσει νέα ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας (και στην Ελλάδα, στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο) και άρματα που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ενόψει αυτής της διεκπεραίωσης, στην Αλεξανδρούπολη έχουν καταφτάσει όλες αυτές τις μέρες σειρά υψηλόβαθμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί για να επιβλέψουν τις διαδικασίες.

Π.χ. το Σάββατο στην «τελική ευθεία» -όπως λέγεται από πλευράς διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης- για τις διεκπεραιώσεις της «Atlantic Resolve», στις εγκαταστάσεις του ΟΛΑ έγινε ακόμα μία τέτοια «ενημέρωση». Παρόντες αυτήν τη φορά ο στρατηγός - διοικητής της 21 Theater Sustainment Command, James Smith, και η στρατηγός - διοικητής της Military Surface Deployment and Distribution Command, Heidi Hoyle, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα για τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού.

Στο μεταξύ, άλλη μια ευρωατλαντικής κοπής δραστηριότητα πολεμικής προπαρασκευής ολοκληρώθηκε χτες, στα νότια, συγκεκριμένα η Διμερής Διακλαδική Ασκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπου προσκλήθηκαν και συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από τις 17/11 διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ενώ παρατηρητές έστειλαν και οι Γαλλία, Ινδία, Ιορδανία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Σαουδική Αραβία.

Χτες, Δευτέρα, έγινε η τελική φάση της άσκησης, με δραστηριότητες όπως συνδυασμένη αποβατική και αεροαποβατική ενέργεια στην ακτή και το αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Σημειωτέον, η «ΜΕΔΟΥΣΑ» σχεδιάζεται και πραγματοποιείται από το 2015 σε Ελλάδα και Αίγυπτο εναλλάξ, με μέριμνα και ευθύνη του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΔ της Αιγύπτου. Σκοπός της, επισήμως, είναι «η ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και η διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, ενισχύοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν Ελλάδα και Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας», στον ευρωατλαντικό καταμερισμό στην περιοχή.

Βέβαια, μόνο σταθερότητα δεν χαρακτηρίζει την κατάσταση στην περιοχή, όπως άλλωστε δείχνει και το γεγονός ότι χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 11 υπερπτήσεις στο Αιγαίο πάνω από Οινούσσες και Παναγιά Οινουσσών, ενώ ακολούθησαν και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Να ξεκουμπιστούν οι μακελάρηδες από την Αλεξανδρούπολη και όλη τη χώρα!

Με φόντο τη νέα «απόβαση» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, κάλεσμα σε κάθε εργατικό σωματείο και μαζικό φορέα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση που οργανώνουν το Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, απευθύνουν οι φορείς που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Θέμα της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση και η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση και παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, μπροστά και στη νέα «απόβαση» των μακελάρηδων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top