Menu
«Είστε σκέτο παρακράτος»…

«Είστε σκέτο παρακράτος»…

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Τουρκία - ΗΠΑ: Κινήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο «πάνω στις κοινές προτεραιότητες

Τουρκία - ΗΠΑ: Κινήσεις σε προσκήνι…

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανα...

Σοβαρή καταγγελία δικηγόρου στην Αθήνα: ΜΑΤατζής μού έριξε μπουνιά στη μούρη

Σοβαρή καταγγελία δικηγόρου στην Αθ…

• «Στ' αρχίδια μου τι είσ...

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «θα πεθάνουν παιδιά!»...

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι …

• 22,8 εκ. άνθρωποι αντιμ...

Ιμπεριαλιστικά «κατορθώματα»: Οικογένειες στο Αφγανιστάν πουλούν τις μικρές κόρες τους για να επιβιώσουν!

Ιμπεριαλιστικά «κατορθώματα»: Οικογ…

Μια χώρα που πρώτα τη ρήμ...

Σουδάν: Νέο πραξικόπημα στο φόντο σφοδρών ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων

Σουδάν: Νέο πραξικόπημα στο φόντο σ…

• Αιματηρή καταστολή σε δ...

Ρόζα Παρκς: Πρώτη θέση στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό

Ρόζα Παρκς: Πρώτη θέση στον αγώνα ε…

Σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου ...

Το σχολείο του σήμερα και του αύριο, με μια «ματιά» στο χθες…

Το σχολείο του σήμερα και του αύριο…

«(... ) πώς θα μπορέσουμε...

Ευρωζώνη: «Σκοτσέζικο ντους» για το κεφάλαιο οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας

Ευρωζώνη: «Σκοτσέζικο ντους» για το…

• Οι πολλές αβεβαιότητες ...

Ο διεθνής ταραξίας δεν θωπεύεται

Ο διεθνής ταραξίας δεν θωπεύεται

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Prev Next

Η Τουρκία σε πορεία αστάθειας και αβεβαιότητας

Η Τουρκία σε πορεία αστάθειας και αβεβαιότητας
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Τα οριακά αποτελέσματα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, βρίσκουν τη χώρα να οδηγείται σε μια νέα περιπέτεια, αστάθειας και αβεβαιότητας και αυτή να είναι διαιρεμένη σε γεωγραφική, θρησκευτική, κοσμική, πολιτική, κοινοτική και ταυτοτήτων διάσταση. Κι αυτό γιατί η όλη προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος -και συμμαχιών του- με επικεφαλής τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στόχευε για μια ακόμη φορά, εκτός των αντιευρωπαϊκών κορωνών, στην αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, στο εθνικιστικό και θρησκευτικό παραλήρημα, στην καταπολέμηση της κόπωσης των ψηφοφόρων από τα γεγονότα της 15ης του Ιούλη και μετέπειτα. Και τούτο, παρά το γεγονός στην αρχική του εξόρμηση προς την εξουσία -προ 15ετίας- χρησιμοποίησε ως προεκλογικό μανιφέστο την δημοκρατία, τα ευρωπαϊκές αξίες και μια κοσμοπολίτικη και δημοκρατική Τουρκία.

Η νέα πορεία του Ερτογάν τον βρίσκει με πολυάριθμα μέτωπα ανοικτά, όπως: η αντιπαράθεση με τον Γκιουλέν στον απόηχο του πραξικοπήματος, της δράσης του ΡΚΚ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών, τις προκλήσεις, το Κουρδικό, τις σχέσεις με το τρίγωνο ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσία, τις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, τη λύση του Κυπριακού, της διατήρησης εν ζωή της συμφωνίας για το Προσφυγικό, τις απειλές για επαναφορά της θανατικής ποινής κλπ. Μέτωπα στα οποία απαιτούνται ρεαλιστικές προσεγγίσεις για να επανέλθει η χώρα στην κανονική της πορεία, καθότι η ενέργεια δημοψηφίσματος ήταν άστοχη και δη για τόσο καίριες συνταγματικές αλλαγές που θα υποθήκευαν το μέλλον της χώρας.

Ήδη το δημοψήφισμα έχει πολυδιαιρέσει την χώρα σε πολλές βαθμίδες και ο αυταρχισμός του Ερντογάν έχει διαβρώσει τα θεμέλια της χώρας μαζί και την οικονομία της. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το ¼ της αξίας της το τελευταίο έτος και οι εκροές από τις μετοχές της Τουρκίας άγγιξαν τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 43 εβδομάδων, μαζί με τις θέσεις των τουρκικών assets να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με την Bank of American - Merrill Lynch.

Το «τούρκικο θαύμα» αποτελεί παρελθόν γιατί η ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολο της το 2016 άγγιξε το 2,9% και το κατά κεφαλήν εισόδημα αγγίζει τα 10.807 δολάρια. Ο πληθωρισμός άγγιζε το 11,3% και της ανεργίας το 13%, καθώς επίσης ο τουρισμός παρουσιάζεται να έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα από την εσωτερική και γειτονική αστάθεια, ενώ οι ξένες επενδύσεις παραμένουν στάσιμες από το 2012, αγγίζοντας τα 400 δις δολάρια.

Μπροστά στο νέο δημιουργούμενο περιβάλλον και στο ήδη υφιστάμενο στην γειτονιά μας, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται και πορεύονται ανάμεσα σε παγίδες και αγκάθια. Καλό είναι, αντί να σκιαμαχούμε μόνιμα για το παρελθόν, αντί να δίδουμε μάχες που να διαστελλόμαστε -κατά το Β. Ούγκο- και αντί να πορευόμαστε με βαρίδια κομματικής κοπής και μέσα στο μαύρο άσπρο, ας κοιτάξουμε άμεσα το μέλλον και την επιβίωση μας, αντί να δίδουμε μάχες οπισθοφυλακής και απαξίωσης.

Ας δώσουμε και μια φορά μάχη για συλλογική αξία, αυτογνωσία, ανάληψη ευθύνης και μετατροπής Ελλάδας και Κύπρου σε χώρες ελπίδας, προόδου και ευημερίας και ειρήνης αντί να περιμένουμε σε κατακόμβες την Ανάσταση που συνέχεια αναβάλλουμε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top