Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Στη Γενεύη χωρίς καθαρό τοπίο

Στη Γενεύη χωρίς καθαρό τοπίο

Ακούοντας και διαβάζοντας δηλώσεις, αναλύσεις και ερμηνείες για το τι θα συμβεί στη Γενεύη, το μόνο που θα συμβεί είναι να συγχιστείς 100%. Η Γενεύη θα έχει ως προτεραιότητα το κεφάλαιο Ασφάλεια - Εγγυήσεις, λέει η μια πλευρά και η άλλη λέει το αντίθετο. Η έγγραφη δήλωση του Γ.Γ.  του ΟΗΕ δίνει, όντως, ελαφρύ  προβάδισμα στο θέμα Ασφάλεια - Εγγυήσεις, πολύ περισσότερο που απαιτείται κοινό έγγραφο στο κεφάλαιο αυτό πρίν μεταβούν στην Ελβετία. Χωρίς όμως να διευκρινίζεται από κανένα αν το κοινό έγγραφο θα συνιστά πλαίσιο αρχών επί της ουσίας ή απλά διαδικαστικό πλαίσιο.

Η διαφορά είναι τεράστια, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Όπως επίσης έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία από ποιόν ή ποιους θα ετοιμαστεί το κοινό έγγραφο. Αν είναι ο συγγραφέας του εγγράφου τα Ηνωμένα Έθνη, σημαίνει ότι θα συζητάς το περιεχόμενο με τον ΟΗΕ, ενώ αν είναι των δύο  πλευρών θα είναι όντως κοινό και θα το συζητάς με εκείνους, από τους οποίους εξαρτάται και η συνέχεια του διαλόγου.

Αν το έγγραφο είναι του ΟΗΕ τολμώ να πω ότι θα αφορά τη διαδικασία. Αν είναι κοινό έγγραφο  των πλευρών, με τη συνέργεια του Διεθνούς Οργανισμού, θα αφορά και την ουσία. Από την άλλη, βέβαια, ποιες θέσεις να καταγράψει η τ/κ πλευρά επί της ουσίας, όταν το θέμα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Τουρκία και ως εγγυήτριας αλλά και ως κατέχουσας δύναμης, η οποία και ασκεί πλήρη στρατιωτικό έλεγχο στα κατεχόμενα εδάφη μας;  Επιπρόσθετα: μπορεί να υπάρξει κοινό έγγραφο επί της ουσίας χωρίς συμμετοχή στη συζήτηση των τριών εγγυητριών; Πάρα πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο.

Άρα στη Γενεύη θα διαφανεί αν όντως θα δοθεί ή όχι ουσιαστική προτεραιότητα στο κεφάλαιο Ασφάλεια- Εγγυήσεις. Ίσως να είναι και ένας από τους λόγους, ο σοβαρότερος, που οδηγά τον κ. Έιντε να δηλώνει ότι η Γενεύη θα διαρκέσει “λίγες βδομάδες”. Αμφιβάλλω αν αυτή ήταν η αντίληψη και του προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη χρονική διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη.

Πέραν του κεφαλαίου Ασφάλεια - Εγγυήσεις υπάρχουν και τα κεφάλαια της Εσωτερικής Πτυχής. Κάποια από τα οποία έχουν πολυσυζητηθεί, όπως π.χ Διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οικονομία, χωρίς όμως τελική κατάληξη, ενώ άλλα έμειναν σχεδόν ανεπαρκή επί της ουσίας, όπως το περιουσιακό - εδαφικό.

Αυτά όντως χρειάζονται χρόνο. Αλλά γιατί αυτός ο χρόνος να δαπανηθεί στη Γενεύη και όχι στην Κύπρο; Πέραν τούτων, υπάρχει ακόμα ένα θέμα που χρήζει χειρισμού. Κατά πόσον θα υπάρξει  παράλληλη συζήτηση εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή Ασφάλεια και Εγγυήσεις -και αδυνατώ να κατανοήσω γιατί αφαιρέθηκε απ΄ αυτό το κεφάλαιο το θέμα “έποικοι”- και της εσωτερικής. Δηλαδή διακυβέρνηση, εδαφικό, περιουσιακό, οικονομία.

Αν είναι παράλληλη, θα είναι είτε από την πρώτη στιγμή ή θα προηγηθεί η συζήτηση του κεφαλαίου Ασφάλεια - Εγγυήσεις και θα συνεχισθεί η συζήτηση εκ παράλληλου. Ή αν δεν έχει ουσιαστική πρόοδο το κεφάλαιο Ασφάλεια - Εγγυήσεις δεν θα  υπάρξει συνέχιση της συζήτησης. Αυτή ήταν και είναι η θέση της ε/κ πλευράς. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, πού βασίζει την αισιοδοξία του ο κ. Έιντε ότι η Γενεύη θα διαρκέσει λίγες βδομάδες (δύο-τρείς δεν είπε);  Τι θα κάνει η ε/κ  αν από την πρώτη στιγμή επιβεβαιωθούν οι φόβοι του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της ούτε στην ασφάλεια, ούτε στις εγγυήσεις; Ας μη ξεχνούμε ότι η προηγούμενη Γενεύη ναυάγησε όταν ήλθε η στιγμή η Τουρκία να τοποθετηθεί για πρώτη φορά όντως στο τραπέζι των συνομιλιών, στην καρδιά του κυπριακού, δηλαδή στο θέμα Ασφάλεια - Εγγυήσεις.

Και ενώ αυτές οι σκέψεις -και άλλες- περνούν από το μυαλό πολλών συμπατριωτών μας, τα κόμματα παρουσιάζονται με ουσιαστικά διαφορετικές προσεγγίσεις και επί της ουσίας και επί της τακτικής.  Και αυτή τη φορά η αντιμετώπιση των τουρκικών χειρισμών με στόχο να αντικρουστούν και αναχαιτισθούν, ώστε να προχωρήσει με ορθό βηματισμό η διαδικασία, επιβάλλεται να είναι όσο είναι  δυνατόν πιο ενιαία. Ενιαία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πρωτίστως, αλλά εξίσου αναγκαίο ενιαία και εδώ στην Λευκωσία.

Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας το οποίο πολύ ορθώς έχει συγκληθεί.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top