Menu
Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικ…

Προδημοσίευση αποσπασμάτω...

Αμερικάνικη απόβαση στα Χανιά

Αμερικάνικη απόβαση στα Χανιά

Σε κανονική απόβαση προχώ...

Ο σιορ Πομπέο με τη χατζάρα του...

Ο σιορ Πομπέο με τη χατζάρα του...

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Σ...

Κορωνοϊός: Ανησυχία από ΠΟΥ για κρούσματα στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ανησυχία από ΠΟΥ για κρο…

• Εφτασαν τα 32,76 εκ. τα...

ΝΑ Μεσόγειος: Η «μεγάλη εικόνα» δίνει τον τόνο των επικίνδυνων διευθετήσεων

ΝΑ Μεσόγειος: Η «μεγάλη εικόνα» δίν…

Κομμάτι της «μεγάλης εικό...

Ελλάδα: Μισάνθρωποι στα Καμένα Βούρλα...

Ελλάδα: Μισάνθρωποι στα Καμένα Βούρ…

Ρατσιστικές αντιδράσεις κ...

Η νέα κρατική απάτη ώστε να δοθεί το μονοπώλιο των Ογκολογικών Υπηρεσιών στην Τράπεζα Κύπρου

Η νέα κρατική απάτη ώστε να δοθεί τ…

• ...και σταδιακή ιδιωτικ...

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Επίσπευση των επικίνδυνων διευθετήσεων και προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στο μενού

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Επίσπε…

• ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη ...

Η συμβολή της καταστροφής του περιβάλλοντος στην εμφάνιση των επιδημιών

Η συμβολή της καταστροφής του περιβ…

• Συμπεράσματα και σκέψει...

Μπορεί να συνυπάρξει η ενεργειακή μετάβαση με την οικονομική ανάκαμψη;

Μπορεί να συνυπάρξει η ενεργειακή μ…

Γράφει: Δρ. Ανδρέας Πουλλ...

Prev Next

Ο εφοδιασμός του Πεκίνο από τον Περσικό Κόλπο...

Ο εφοδιασμός του Πεκίνο από τον Περσικό Κόλπο...

• ...και ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου κατά τον 21ο αιώνα

 

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Σύμφωνα με μελέτη του Δρα Θρασύβουλου Ν. Μαργέτου, αναλυτή Γεωστρατηγικής της Ενέργειας κ.λπ. καθώς επίσης βοηθός καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικονομική Άμυνα, ασφάλεια» στο Πανεπιστημιο Πελοποννήσου και Μέλος της Επιτροπής «Γεωπολική – Ενέργεια» στο Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σημειώνει πως: οι ΗΠΑ εστράφησαν προς την Ασία και ενεργοποιούν την «Στρατηγική του Αναχωματικού Δακτύλου» για αναχαίτηση και οπισθοχώρηση της κινέζικης επιρροής ιδίως όσο αφορά τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού έλαβαν σοβαρά υπόψη τις συστάσεις/προειδοποιήσεις κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του Nicolas Spykman, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Yale που διείδε τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας, τον οποίο ονόμασε «Αναχωματικό Δακτύλιο» και που κάνει αναφορά στο βιβλίο του «η Γεωγραφία της Ειρήνης».

Η αναφερόμενη στρατηγική οφείλετω στην συγκέντρωση στην δυτικής Ευρασία ποσοστού 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και για τον λόγο αυτό, η προσοχή των ΗΠΑ επικεντρώνεται να παρεμποδίζει αυτή την ροή, με δύναμη συνασπισμένων δυνάμεων που θα οριοθετήσουν περιοχές και να τις μετατρέψουν σε σφαίρες επιρροής.

Η δράση των ΗΠΑ έγκειται στην επιθετική προσπάθεια της Κίνας να μετατρέψει την θάλασσα της Νότιας Κίνας σε «κινέζικη λίμνη» λόγω της τεκτονικής αλλαγής που προέκυψε από την πτώση της Σ. Ένωσης το 1991.

Επειδή η Κίνα δεν αντιμετωπίζει απειλή από τα βόρεια σύνορα επέκτεινε την γεωπολιτική της προς την ανατολική ακτή και τα νοτιοδυτικά της σύνορα.

Αυτές οι εξελίξεις παρακίνησαν την Κίνα να αναπτύξει την «Πρωτοβουλία Ζώνη και Οδός» για να δημιουργήσει δικό της σύστημα οικονομικών κόμβων στην ηπειρωτική Ασία διαδικτύων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών που θα ενώνουν Πεκίνο - Κεντρική - Νοτιοδυτική και Νοτιοανατολική Ασία.

Εκτός του άνω σχεδιασμού προωθεί την κατασκευή του «θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού» που θα συνδέει την Νότια Θάλασσα της Κίνας με Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα μέσω του Ινδικού Ωκεανού.

Στόχος αυτώ των έργων είναι να κρατηθούν ανοιχτές θαλάσσιες οδοί επικοινωνίας για την διέλευση ενεργειακών πόρων και πρώτων υλών.

Σε απάντηση τους οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το «Αναχωματικό Δακτύλιο» για να αναχαιτίσουν την κινέζικη επιρροή στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και Περσικού Κόλπου με στόχο να υπονομεύσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κίνας από (Ευρώπη – Μέση Ανατολή – Κεντρική Ασία και Ιράν καθώς επίσης από θάλασσα και ξηρά).

Η ασφάλεια του Ινδικού Ωκεανού έχει μεγάλη σημασία λόγω των κρίσιμων διόδων που οφείλεται στην ύπαρξη βασικών λιμένων όπως την (Cawdor, Chabahar, Hambantosa, Colombo, Βομβάη, Mumbai, Chittagong).

Παρά την ύπαρξη αυτών των λιμένων υπάρχουν αποσταθεροποιητικά σημεία όπως είναι (Σομαλία, Υεμένη και Ιράν) όπου απαιτείται η διασφάλιση των ταρνκερς, πλοίων από τις Μεσανατολικές αναταράξεις.

Σύμφωνα με τον Rober Kaplan, η Κίνα επεκτείνεται κάθετα ενώ η Ινδία οριζόντια.Η μεν πρώτη επεκτείνεται δια της Νότιας θάλασσας προς Ινδικό Ωκεανό με τις ΗΠΑ, ενώ η δεύτερη επεκτείνεται από τον Δυτικό Ωκεανό προς την ευρύτερη περιοχή της Θάλασσας της Ασίας.

Παρά το γεγονός Κίνα - ΗΠΑ - Ινδία ανταγωνίζονται μεταξύ τους, η πρώτη στοχεύει να έχει καλές σχέσεις με Μιανμάρ και Μπαγκλαντές που σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή να μπορεί να μεταφέρει την ενεργεία της.

Επίσης η Κίνα διά της τελευταίας τεχνολογίας ελέγχει το λιμάνι εμποροκιβωτίων Gwadar που ανήκε στο Πακιστάν και τις θαλάσσιες μεταφορές στα Στενά του Ορμουζ.

Με τους αναφερόμενος σχεδιασμούς και στόχους η Κίνα βρίσκεται στην Μέση Ανατολή και είναι έτοιμη να κατασκευάσει ναυτική βάση στα σύνορα του Ιράν.

Ο κόλπος του Ομάν για τις ΗΠΑ είναι κάτι περισσότερο από πετρελαϊκή οδό και συνδετικό σημείο με την (Μέση Ανατολή, την Ινδική υπό ήπειρο και την Ανατολική Ασία).

Εκτός των άνω οι ΗΠΑ έχουν από πολλές απόψεις κοινά συμφέρονται με την Ινδία καθώς επίσης με Σρι Λάνκα και Βαλβίδες.

Οι λιμένες Ghabahar του Ιράν και Gwadar του Πακιστάν έχουν στρατηγική σημασία για την Ινδία και Κίνα λόγω της θαλάσσιας επέκτασης τους.

Ιδιαίτερα για την Ινδία που μαζί με την Ιαπωνία εισήγαγαν την στρατηγική για τον «Διάδρομο Ανάπτυξης» με τον οποίο θα συνδέεται Αφρική – Ασία – Άπω Ανατολή.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται κατά μήκος των θαλάσσιων οδών προς τον «Διάδρομο της Ανάπτυξης» της Ινδίας – Ιαπωνίας και το «One Belt, One Road» στους σχεδιασμούς της Κίνας.

Στον χώρο της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου με τα ενεργειακά αποθέματα και τις ενεργειακές εταιρείες (σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιράν, ΕΕ, Γαλλία και Ιταλία) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Εμπλοκή στην περιοχή έχουν οι μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ - Ρωσία - Κίνα.

Ο πόλεμος στη Συρία οδήγησε στον καταμερισμό της ισχύος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.Η συστράτευση της Hezbollah του Λιβάνου με το Ιράν έκαμε αξιοπρόσεκτη την παρουσία του στην περιοχή ενώ η ανοικτή επέμβαση της Ρωσίας σ’ αυτόν τον πόλεμο την βοήθησαν να κάμει ανοίγματα προς (Αίγυπτο – Ισραήλ – Σ. Αραβία και ευρύτερα) εξαιτίας της απομάκρυνσης των ΗΠΑ από την περιοχή.

Η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την περιοχή έδωσε την ευχέρεια προς Τουρκία και Ιράν να εκμεταλλευθούν την ρευστότητα στην περιοχή και να θέλουν να αναδειχθούν σε περιφερειακές δυνάμεις, ενώ για Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Σ. Αραβία και ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν προκλήσεις από πλευράς Ρωσίας με την ανάπτυξη πλοίων καθώς και από Κίνα προκλήσεις για κατασκευή υποδομών και οικονομική βοήθεια στις εύθραυστες οικονομίες των χωρών της περιοχής.

Λόγω των υπαρχουσών προκλήσεων οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να ενεργοποιήσουν τον ενδιαφέρον τους για την περιοχή με συμμαχίες και με διμερείς εμπορικές συμφωνίες, επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα.

Ήδη η Κίνα έχει έτοιμα επενδυτικά προγράμματα για (Ελλάδα, Αίγυπτο, Αλγερία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιταλία) που θα δώσουν άλλη διάσταση στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία στοχεύει να αξιοποιήσει την Μεσόγειο και την Ευρώπη συνδέοντάς τες με (Αφρική – Άπω Ανατολή διά του Ινδικού Ωκεανού και των θαλασσών επικοινωνίας [SLLOs] για να καταστεί οικονομικά και πολιτικά παγκόσμια αρένα παρά τις εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας που οι σχεδιασμοί της ομοιάζουν με εκείνους της Κίνας.

Η στρατιωτική βάση της Κίνας στο Djibouti και η εμπλοκή της Συρίας στην Ρωσία αναχαίτισαν την αμερικανική επιρροή στην Μεσόγειο και Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Energy Outlook (Κίνα και Ινδία) μέχρι το 2030 θα εξαρτώνται ενεργειακά από την Μεσόγειο με 80% και 90% η καθεμιά και το ΝΑΤΟ θα είναι υποχρεωμένο να αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις και το («Αναχωματικό Δακτύλιο» από τη Νότια Θάλασσα της Κίνας και κατά μηνός του Ινδικού Ωκεανού - Μεσογείου Θάλασσας) στρατιωτικές βάσεις και συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής και νοτίου μέρους της Κεντρικής Ασίας γιατί ο 21ος αιώνας είναι στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων και εμπορικών οδών της Κεντρικής Ασίας και κόμβος για τους υδρογονάνθρακες για όλη την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top