Menu
Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει στα φασισταριά

Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει στα φασιστα…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

13 Ιουλίου 1974 κι ο Πρόδρομος Προδρόμου στις 12 Ιουλίου 2020...

13 Ιουλίου 1974 κι ο Πρόδρομος Προδ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: “Να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο...

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: “Να π…

• ...Είναι οικουμενική ευ...

Λιβύη: Ακονίζοντας τα «μαχαίρια» αναζητούν «λύση»

Λιβύη: Ακονίζοντας τα «μαχαίρια» αν…

Παράλληλα με τις διαφαινό...

Οι δυο -επικίνδυνοι- μασκοφόροι κι ο... κορωνοϊός

Οι δυο -επικίνδυνοι- μασκοφόροι κι …

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Υεμένη: Πόλεμος, πείνα και κορωνοϊός συναγωνίζονται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο

Υεμένη: Πόλεμος, πείνα και κορωνοϊό…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου: Επιπρόσθετα εργαλεία καταστολής στην υπηρεσία του αστικού κράτους

Τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου: Ε…

Υπό την πίεση που άσκησαν...

Κορωνοϊός: Πάνω από 12,8 εκ. κρούσματα διεθνώς

Κορωνοϊός: Πάνω από 12,8 εκ. κρούσμ…

• Ξεπερνούν τις 567 χιλιά...

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τι είπε (και σε ποιους) ο Ερντογάν...

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τι είπε (και σε…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Περαστικά σας!

Περαστικά σας!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Η...

Prev Next

Τι -και γιατί- έγινε στον Έβρο...

Τι -και γιατί- έγινε στον Έβρο...
Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*

Τώρα που σταμάτησε ο θόρυβος και το «περιστατικό» στον Έβρο φεύγει από το κάδρο της επικαιρότητας αξίζει να σημειωθούν κάποια πράγματα που αφήνει πίσω του.

  • Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αναστείλει τις εργασίες για την επέκταση του φράχτη που κατασκεύαζε σ’ αυτό το σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων με στόχο τον περιορισμό της «διακίνησης» μεταναστών και προσφύγων.
  • Η Τουρκία κατάφερε με τις κινήσεις της σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο να περιορίσει στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει ότι θεωρεί ωφέλιμο στο έδαφός της.

Με πιο απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι δεν είναι σε θέση ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε κάποια στρέμματα γης τα οποία θεωρεί (και είναι) στην επικράτεια της χώρας. Αυτό ακριβώς ήταν το απτό αποτέλεσμα της «μίνι- κρίσης» των τελευταίων ημερών.

Ας δούμε τώρα το «γιατί» αυτής της ιστορίας.

  • Η ελληνική αντίδραση στον τουρκικό «τσαμπουκά» που επεδίωξε και τελικά κατάφερε προς το παρόν την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του φράκτη κινήθηκε μέσα στο γενικότερο πνεύμα του «κατευνασμού» του νευρικού γείτονα που αποτελεί το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίας.
  • Ο κατευνασμός που οι πολιτικοί μας «ωραιοποιούν» με όρους όπως «στρατηγική ψυχραιμία» έχει αναγορευτεί σε δόγμα της πολιτικής της χώρας έναντι της Τουρκίας. Αυτό το δόγμα αναλαμβάνουν να εκλαϊκεύσουν σε κάθε ευκαιρία πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος την προκειμένη περίπτωση δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί γίνεται τόση φασαρία για μερικά τετραγωνικά μέτρα γης.

Το «περιστατικό» στον Έβρο, τέλος, πρέπει να τοποθετηθεί στην γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά. Η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό μιλά ανοιχτά για την παράνομη ελληνική κατοχή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Οι συχνές, σχεδόν καθημερινές πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος, όπως είναι τα νησιά, οικοδομούν σε διπλωματικό επίπεδο την τουρκική επιχειρηματολογία υπονομεύοντας ταυτόχρονα την ελληνική κυριαρχία σ' αυτά τα εδάφη. Στο ανατολικό Αιγαίο, όπως και στον Έβρο η τουρκική επιθετικότητα μαζί με την αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων, δημιουργούνται οι συνθήκες για την αναθεώρηση των όρων της Συνθήκης της Λοζάνης (δηλαδή των συνόρων) που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα όπως σε κάθε ευκαιρία διακηρύττει η πολιτικής μας ηγεσία…

* Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο / Πηγή: topontiki.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top