Menu
150 χρόνια από την γέννηση της Ρόζας Λούξεμπουργκ

150 χρόνια από την γέννηση της Ρόζα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Ελλάδα: Σε «νέα ύψη» η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ελλάδα: Σε «νέα ύψη» η εμπλοκή στα …

Την απόφαση της κυβέρνηση...

Οι 12 ποδοσφαιρικοί “Γολιάθ” τρώνε το ένα γκολ μετά το άλλο...

Οι 12 ποδοσφαιρικοί “Γολιάθ” τρώνε …

• Με σφυροδρέπανα οι οπαδ...

“Κάποτε στην Κύπρο” - Η διαστρέβλωση της αλήθειας

“Κάποτε στην Κύπρο” - Η διαστρέβλωσ…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΚΚΕ: Οι αντιδικτατορικοί αγώνες διδάσκουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να αντιπαλεύουν και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων

ΚΚΕ: Οι αντιδικτατορικοί αγώνες διδ…

• Ανακοίνωση με αφορμή τη...

21η Απριλίου: Χούντα καθαρμάτων, ηλιθίων και λαμογιών

21η Απριλίου: Χούντα καθαρμάτων, ηλ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Δος ημίν άγνοια σήμερον...

Δος ημίν άγνοια σήμερον...

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ο...

Συναντήσεις Δένδια στην Άγκυρα: Αναβαθμισμένο παζάρι εφ' όλης της ύλης σε επικίνδυνο πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Συναντήσεις Δένδια στην Άγκυρα: Ανα…

Στην Αγκυρα για κατ' ιδία...

Δημήτρης Μητροπάνος! «Όχι, δεν είμαι μαζί τους, είμαι αυτό που θέλω»

Δημήτρης Μητροπάνος! «Όχι, δεν είμα…

Γράφεο: Νίκος Μπογιόπουλο...

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω από Ουκρανία και Κριμαία

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω …

• Κλιμακώνονται στρατιωτι...

Prev Next

Πως υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία

Πως υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Η πρόσφατη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατέρριψε την άποψη-θέση του Αυστριακού φιλόσοφου Καρλ Πόπερ περί δημοκρατίας πως η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία την απαλλάσσουν από την αιματοχυσία ξεχνώντας πως αυτή είναι ανεπαρκής σε πολλά μέρη του κόσμου και αυτοί που αναλαμβάνουν την εξουσία δεν πιστεύουν στις δημοκρατικές αρχές και καταστρατηγούν θεσμικές αρχές και νομικές εγγυήσεις για την ελευθερία.

Οι εκλογικές τους επιτυχίες και των κομμάτων που  τους υποστηρίζουν τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που οδηγούν σε τυραννικά και αντιδημοφιλή καθεστώτα καθώς επίσης και σε μια γενικευμένη παρακμή των φιλελευθέρων δημοκρατιών που οφείλονται σ’ αυτούς, στις ελίτ που τους στηρίζουν, στην διάλυση του πολιτικού συστήματος και στην απουσία πολιτικών προσώπων όπως αναλύει ο επικοινωνιολόγος, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Γιάννης Πουλής «Το φαινόμενο Τραμπ – Τα συμπτώματα της κρίσης των καπιταλιστικών δημοκρατιών».

Από την άλλη πλευρά ο Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ και συγγραφέας του βιβλίου «απέναντι στην τυραννία» που μετάφρασε η Κατερίνα Σχίζα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλου αναφέρεται στις εμπειρίες του 20ου αιώνα που απέκτησε ο κόσμος όπου η δημοκρατία θριάμβευε στις περιόδους μετά το 1918, 1945 και 1989 και που κατέρρευσαν κάτω από τις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε όπως συνέβη και με τις δεκαετίες του 1920 και 1930.

Αυτή η κατάρρευση οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία για την πολιτική, εφησυχασμό, διανοητική νωθρότητα και αδράνεια.

Η απουσία υπεράσπισης των θεσμών οδηγά στο χάσιμο της ζωτικότητας και λειτουργικότητάς τους όπου επιτρέπουν στην ολιγαρχία του πλούτου να αναπτύσσει οικονομικές ανισότητες, έλλειψη πολιτικής ισότητας και να χρηματοδοτεί εκλογικές αναμετρήσεις.

Η κακή συμπεριφορά των πολιτών και οι πολιτικές επιλογές τους είναι εκείνες που πλήττουν τις δημοκρατικές αρχές απ’ όπου προέρχονται.

Ο πολίτης δεν θα πρέπει να ακολουθεί την μάζα και να μένει καθηλωμένος μπροστά στην τηλεόραση αλλά να ορθώνει το ανάστημα και αξιοπρέπεια του αφού θα εξοπλίζει την διάνοια και κριτική του μελετώντας σωστά βιβλία και άρθρα τα οποία θα τον βοηθήσουν να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα.

Η χρησιμοποίηση ψευδών ειδήσεων, συναισθημάτων και μύθων είναι εκείνα τα  στοιχεία που δημιουργούν πιστούς και υποταγμένους οπαδούς, μέθοδο την οποία χρησιμοποίησε και ο Χίτλερ για αρπάξει ην εξουσία.

Για να προστατευθεί η Δημοκρατία σύμφωνα με τον προαναφερθέντα ιστορικό είναι η επικοινωνία των πολιτών και η ανταλλαγή φιλικών σχέσεων και απόψεων μεταξύ τους καθώς επίσης η αποτελεσματική αντίσταση κατά του αυταρχισμού μαζί με τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιούν στους δρόμους.

Η δημοκρατία υπερασπίζεται με οργανωμένες υγιείς πρωτοβουλίες που υπηρετούν το κοινό καλό.

Η χρήση των λέξεων από τους κυβερνώντες «εξτρεμισμός, τρομοκρατία, έκτακτη ανάγκη» θα πρέπει να προβληματίζει τους πολίτες επειδή θέλουν να επιβάλουν με την ρητορική τους αντιδημοκρατικές λύσεις.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top