Menu
150 χρόνια από την γέννηση της Ρόζας Λούξεμπουργκ

150 χρόνια από την γέννηση της Ρόζα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Ελλάδα: Σε «νέα ύψη» η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ελλάδα: Σε «νέα ύψη» η εμπλοκή στα …

Την απόφαση της κυβέρνηση...

Οι 12 ποδοσφαιρικοί “Γολιάθ” τρώνε το ένα γκολ μετά το άλλο...

Οι 12 ποδοσφαιρικοί “Γολιάθ” τρώνε …

• Με σφυροδρέπανα οι οπαδ...

“Κάποτε στην Κύπρο” - Η διαστρέβλωση της αλήθειας

“Κάποτε στην Κύπρο” - Η διαστρέβλωσ…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΚΚΕ: Οι αντιδικτατορικοί αγώνες διδάσκουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να αντιπαλεύουν και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων

ΚΚΕ: Οι αντιδικτατορικοί αγώνες διδ…

• Ανακοίνωση με αφορμή τη...

21η Απριλίου: Χούντα καθαρμάτων, ηλιθίων και λαμογιών

21η Απριλίου: Χούντα καθαρμάτων, ηλ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Δος ημίν άγνοια σήμερον...

Δος ημίν άγνοια σήμερον...

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ο...

Συναντήσεις Δένδια στην Άγκυρα: Αναβαθμισμένο παζάρι εφ' όλης της ύλης σε επικίνδυνο πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Συναντήσεις Δένδια στην Άγκυρα: Ανα…

Στην Αγκυρα για κατ' ιδία...

Δημήτρης Μητροπάνος! «Όχι, δεν είμαι μαζί τους, είμαι αυτό που θέλω»

Δημήτρης Μητροπάνος! «Όχι, δεν είμα…

Γράφεο: Νίκος Μπογιόπουλο...

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω από Ουκρανία και Κριμαία

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω …

• Κλιμακώνονται στρατιωτι...

Prev Next

Πέντε χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισίου

Πέντε χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισίου
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Πριν από πέντε χρόνια οι ηγέτες από 195 χώρες συναντήθηκα στο Παρίσι και ξεπέρασαν τις τεράστιες διαφορές που υπήρχαν ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες που σχετίζονται άμεσα με το κλίμα, την μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το 2οc, το οικονομικό μοντέλο που ήταν βασισμένος ο κόσμος μας, την στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες που μέσα από αυτή τη Συμφωνία οι πολίτες θα διεκδικήσουν στο μέλλον έναν υγιή πλανήτη που δεν θα σχετίζεται με τις συμφέρουσες επενδύσεις των ενεργειακών λόμπι.

Δυστυχώς από αυτή τη συμφωνία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ που ήταν ο κύριος χρηματοδότης του πράσινου ταμείου όπου οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης φάνηκαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τα πάντα και τους πάντες επειδή παραβιάσθηκε η αναφερόμενη συμφωνία που θα άλλαζε την συμπεριφορά μας και την πτυχή της παγκόσμιας οικονομίας που θα απότρεπε την συλλογική καταστροφή που βιώνουμε.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2020 ηγέτες από 75 χώρες συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να κάνουν απολογισμό από την υπογραφή της αναφερόμενη συμφωνίας που η εφαρμογή της παρεμποδίζεται από εθνικές πολιτικές και τα συμφέροντα αριθμού χωρών.

Η δέσμευση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν ότι η χώρα του θα επιστρέψει και θα συνεισφέρει 2 τρις δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματική αλλαγής δίδει νέες ελπίδες στην ανθρωπότητα γιατί οι χώρες θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν κάθε πέντε χρόνια εθνικά σχέδια για μηδενικές εκπομπές γνωστά NDC.

Με τη νέα προσέγγιση από τους 75 ηγέτες για την Συμφωνία του Παρισίου και την επιστροφή των ΗΠΑ σ’ αυτήν, η ΕΕ έχει στα χέρια της την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το νέον της στόχο μέσω του οποίου θα μπορεί να μετατρέψει τις οικονομίες των κρατών-μελών τους σε παραγωγή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της χρηματοδότησης 1 τρις ευρώ σε έργα πράσινης επένδυσης καθώς επίσης να επιδοτήσει εκείνες τις κοινωνίες που οι οικονομίες εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα.

Παρά τις αντιρρήσεις που παρουσιάζονται γύρω από την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία για την πράσινη ανάπτυξη εντούτοις δεν θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από αυτά και στόχος όλων μας θα πρέπει η μείωση της κατανάλωσης και η συλλογικότητα για υψηλούς και ηθικούς σκοπούς χωρίς φτώχεια και κοινωνικές ανισότητες γιατί κανένας δεν θα πρέπει να μένει πίσω.

Οι προκλήσεις για το περιβάλλον οφείλονται στον άνθρωπο και πως δραστηριοποιείται και ενεργεί σε διάφορους τομείς (κτίρια, αυτοκίνητα, δρόμους κλπ) όπου η βιομάζα του 2020 και η μάζα των συγκεντρωμένων πλαστικών είναι διπλάσια από τα ζώα του πλανήτη μας ενώ οι ποσότητες των νέων υλικών που προστίθενται ξεπερνούν το βάρος των 8 δις ανθρώπων της Γης.

Όλα τα αναφερόμενα είναι μια μεγάλη πρόκληση που μας υποχρεώνει να ζούμε πιο λιτά γιατί όπως διαπιστούται από την έρευνα της OXFAM, οι πλουσιότεροι καταναλώνουν περισσότερα ενώ οι άλλοι στερούνται και τα πιο απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτοί που δεν φορτώνουν τον πλανήτη μας σκουπίδια είναι οι φτωχοί γιατί δεν καταναλώνουν αγαθά και αυτοί ανέρχονται στα 3,5 δις και που βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι οι πλουσιότεροι.

Τα 3 δις ευρώ που θα δοθούν παγκόσμια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να επενδυθούν στη φύση που πλήττεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Για να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος στόχος θα πρέπει να έχουμε κλιματικούς ηγέτες με θέληση, ηθική, αίσθημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης και οι οποίοι θα υπερασπίζονται τους ευάλωτους και αδύναμους πολίτες, καθώς επίσης τα δάση, θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, βουνά και ζώα.

Με τέτοιες προοπτικές θα δημιουργηθεί ένας ανθρώπινος πολιτισμός που θα δίδει χαρά, νόημα και αξία στις ανθρώπινες ζωές και όχι να γεννά πανδημίες.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top