Menu
Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει στα φασισταριά

Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει στα φασιστα…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

13 Ιουλίου 1974 κι ο Πρόδρομος Προδρόμου στις 12 Ιουλίου 2020...

13 Ιουλίου 1974 κι ο Πρόδρομος Προδ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: “Να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο...

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: “Να π…

• ...Είναι οικουμενική ευ...

Λιβύη: Ακονίζοντας τα «μαχαίρια» αναζητούν «λύση»

Λιβύη: Ακονίζοντας τα «μαχαίρια» αν…

Παράλληλα με τις διαφαινό...

Οι δυο -επικίνδυνοι- μασκοφόροι κι ο... κορωνοϊός

Οι δυο -επικίνδυνοι- μασκοφόροι κι …

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Υεμένη: Πόλεμος, πείνα και κορωνοϊός συναγωνίζονται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο

Υεμένη: Πόλεμος, πείνα και κορωνοϊό…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου: Επιπρόσθετα εργαλεία καταστολής στην υπηρεσία του αστικού κράτους

Τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου: Ε…

Υπό την πίεση που άσκησαν...

Κορωνοϊός: Πάνω από 12,8 εκ. κρούσματα διεθνώς

Κορωνοϊός: Πάνω από 12,8 εκ. κρούσμ…

• Ξεπερνούν τις 567 χιλιά...

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τι είπε (και σε ποιους) ο Ερντογάν...

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τι είπε (και σε…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Περαστικά σας!

Περαστικά σας!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Η...

Prev Next

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης υπήρξε παράδειγμα για τη δημόσια ζωή και το πρότυπο ενός γνήσιου λαϊκού αγωνιστή

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης υπήρξε παράδειγμα για τη δημόσια ζωή και το πρότυπο ενός γνήσιου λαϊκού αγωνιστή

• Άφησε χνάρια πίσω του...

 

Γράφει: Άντρος Κυπριανού*

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης που φιλοδοξεί να παρουσιάσει τη ζωή και τη δράση μιάς από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του Λαϊκού Κινήματος: Τον Χρίστο Κουρτελλάρη.

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης  συμπύκνωσε όλη του τη ζωή μέσα σε μια πρόταση σε μια συνέντευξη που έδωσε πριν από δέκα περίπου χρόνια. Είπε στο δημοσιογράφο «γεννήθηκα μέσα στους αγρότες, αναγιώθηκα μαζί τους, πάλεψα μαζί τους, αγωνίστηκα για τους αγρότες˙ η ταυτότητα μου γράφει αγρότης». Η φράση του αυτή αξίζει διπλής σημασίας, όχι μόνο γιατί αφηγείται την πορεία του ως ένας άνθρωπος που γεννήθηκε, ζυμώθηκε, μεγάλωσε και πάλεψε μέσα από το αγροτικό κίνημα, αλλά και γιατί υποδηλώνει και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Αυτή τη φράση την είπε στη δύση της ζωής του. Αφού πέρασε από τα ανώτατα κομματικά αξιώματα, αφού πέρασε από πολιτειακά αξιώματα, επέμενε να κατατάσσει τον εαυτό του εκεί. Αγρότης με τους αγρότες, αγωνιστής με τους αγωνιστές, σεμνός ΑΚΕΛιστής, πρώτος μαζί με τους συντρόφους του στους αγώνες του λαού της Κύπρου και του κόσμου όλου.

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης εντάχθηκε στο Κόμμα σε μια εποχή που αυτό σήμαινε διώξεις, παρανομία, φυλακή ίσως και θάνατο. Εντάχθηκε στο Κόμμα γιατί έζησε στο πετσί του ως παιδί φτωχής και αγροτικής οικογένειας τι σήμαινε εκμετάλλευση. Οι συνθήκες δουλειάς μέσα στα λαγούμια όπου δούλεψε, η εκμετάλλευση του ίδιου και των συναδέλφων του αργότερα στο αστικό κέντρο, ξύπνησαν τη συνείδηση του. Αυτή τη συνείδηση, την ταξική συνείδηση που απέκτησε στα πρώτα χρόνια της ζωής του, την τίμησε ως το τέλος.

Ο πατέρας του ονειρευόταν να τον κάνει δικηγόρο. Όμως χρήματα δεν υπήρχαν. Ο Χρίστος Κουρτελλάρης σπούδασε στη βιοπάλη και εκεί πήρε το πτυχίο του. Στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αιματηρών ταξικών και κοινωνικών αναμετρήσεων της δεκαετίας του ’30 και του ’40, του μετώπου του αντιφασιστικού αγώνα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του κινήματος της αποστράτευσης, της εξορίας στην Παλαιστίνη, στη Δαμασκό και στην Αίγυπτο.

Επέστρεψε από εκεί ωριμότερος, πέφτοντας στην αγκαλιά της μάνας του: της αγροτιάς. Πήρε μέρος στο κίνημα για την ίδρυση της Ένωσης Αγροτών Κύπρου (Ε.Α.Κ.) και εξελέγη στο Κεντρικό Συμβούλιο και σε άλλα καθοδηγητικά σώματα της Οργάνωσης. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση και λειτουργία της Συνεργατικής Έπαυλης Ονήσιας, της πρώτης κολεκτίβας που ιδρύθηκε στην Κύπρο, βήμα πρωτόγνωρο και δυναμικό για την κυπριακή κοινωνία. Αποσπάστηκε επαγγελματικά στο ΑΚΕΛ και εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για το ΑΚΕΛ, το 1955. Όταν το ΑΚΕΛ τέθηκε εκτός νόμου, συνελήφθη και μεταφέρθηκε πρώτα στο Κάστρο της Κερύνειας, έπειτα στη Δεκέλεια και τελικά στις Κεντρικές Φυλακές. Άντεξε και αυτή τη δοκιμασία. Μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του παρέμεινε αταλάντευτος αγωνιστής τόσο στην παρανομία όσο και στα χρόνια που ακολούθησαν, όσες δυσκολίες και αν προέκυψαν.

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης υπηρέτησε το ΑΚΕΛ για δεκαετίες ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος. Υπηρέτησε το αγροτικό Κίνημα μέσα από τις γραμμές της Ένωσης Αγροτών Κύπρου (ΕΑΚ) και της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), από τις θέσεις του Βοηθού Γενικού Γραμματέα και του Γενικού Γραμματέα. Υπηρέτησε τον κυπριακό λαό και από το αξίωμα του Βουλευτή Κερύνειας για τέσσερις θητείες.

Όταν σήμερα αναφερόμαστε στην «ιστορική ηγεσία» του ΑΚΕΛ, συμπεριλαμβάνουμε σε αυτή και τον Χρίστο Κουρτελλάρη. Γιατί τις στιγμές που όχι μόνο το ΑΚΕΛ, αλλά και η Κύπρος κρέμονταν από μια κλωστή, ο Χρίστος Κουρτελλάρης μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία έβαλαν πλάτη. Πάλεψαν για το Κίνημα, για την ειρήνη, για την πρόοδο και την προκοπή του λαού δίχως υπολογισμούς και δίχως ιδιοτελή συμφέροντα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Χρίστου Κουρτελλάρη ήταν η προσήλωση του σε αρχές. Σήμερα είναι μόδα να μιλούν τα πολιτικά πρόσωπα για ανανέωση. Δεκαετίες πριν ο Κουρτελλάρης το έκανε πράξη συνειδητή. Αμέσως μετά την εκλογή του Δ. Χριστόφια στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Κουρτελλάρης έσπευσε να του παραχωρήσει την έδρα του στη Βουλή ώστε ο ηγέτης του Κόμματος να έχει παρουσία στη Βουλή. Ανεξάρτητα αν αυτό τελικά δεν έγινε, σημασία έχει η χειρονομία του Χρίστου.

Ο Κουρτελλάρης αποτελεί παράδειγμα πολιτικού ήθους γι’ ακόμα ένα λόγο.  Μέλος του Κόμματος, έπειτα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, Βουλευτής για τέσσερις θητείες, στέλεχος του Λαϊκού Κινήματος για μια ολόκληρη ζωή και ούτε για μια στιγμή δε διανοήθηκε να βάλει την προσφορά του στην πιλάντζα λέγοντας «τόσα πρόσφερα, τόσα δικαιούμαι να λάβω». Δεν διανοήθηκε ανταλλάγματα και συναλλαγές, αντίθετα παρέμεινε συνεπής στα ιδανικά του, έντιμος, καθαρός και ακέραιος, πρόθυμος πάντοτε να προσφέρει μέχρι την τελευταία του πνοή.

Αν τελικά, στο τέλος αυτό που πραγματικά μετρά είναι η παρακαταθήκη και η ανάμνηση που αφήνει ο καθένας από εμάς πίσω του, τότε το Κίνημα ολόκληρο και η οικογένεια του δικαιούνται με σεμνή περηφάνεια να μιλούν για τον Χρίστο Κουρτελλάρη ως ένα άνθρωπο που άφησε χνάρια πίσω του. Άφησε πίσω του κατακτήσεις για την αγροτιά και την κοινωνία ολόκληρη. Υπήρξε παράδειγμα για τη δημόσια ζωή και το πρότυπο ενός γνήσιου λαϊκού αγωνιστή.

* Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στην Επιστημονική
Ημερίδα με θέμα «100 χρόνια από τη γέννηση του Χρίστου Κουρτελλάρη,
η συμβολή του στην κοινωνία και στους αγώνες του Κυπριακού Λαού και όχι μόνο
»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top