Menu
Η τρέχουσα κρίση με τον Covid - 19 αυξάνει τους κινδύνους εξαφάνισης παιδιών

Η τρέχουσα κρίση με τον Covid - 19 …

• Προειδοποίηση του Hope ...

Τι -και γιατί- έγινε στον Έβρο...

Τι -και γιατί- έγινε στον Έβρο...

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Κωνσταντίνος Ιωάννου: Δεν επαναλειτουργούν νωρίτερα νηπιαγωγεία και γυμναστήρια...

Κωνσταντίνος Ιωάννου: Δεν επαναλειτ…

• Όλες οι δραστηριότητες ...

Χάρης Βασιλειάδης: Οι πλείστοι άνθρωποι έχουν την ανθεκτικότητα να τα καταφέρουν

Χάρης Βασιλειάδης: Οι πλείστοι άνθρ…

• Αναλύει τί ψυχολογικές ...

Kay Sara: «Ας σταματήσουμε να είμαστε ο Κρέοντας. Ας γίνουμε η Αντιγόνη»!

Kay Sara: «Ας σταματήσουμε να είμασ…

• Ένα μήνυμα από μια ηθοπ...

Κύπρος: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Κύπρος: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού…

• Ένα σε επαναπατρισθέντα...

Κορωνοϊός: Κύπριος της Βρετανίας πίσω από καινοτόμο διαγνωστικό τεστ

Κορωνοϊός: Κύπριος της Βρετανίας πί…

• Επιστρέφει αποτελέσματα...

Ρωσία: Αυξάνονται κατά χιλιάδες τα κρούσματα με κορωνοϊό

Ρωσία: Αυξάνονται κατά χιλιάδες τα …

Ο αριθμός των κρουσμάτων ...

Prev Next

ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που να περιθάλπουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό

ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που να περιθάλπουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό

• Δεν μπορείς να νοσηλεύεις κρούσματα κορωνοϊού και ασθενείς που έχουν άλλα προβλήματα

 

Γράφει: Μαρία Αντούνα*

Τη διαμόρφωση νοσοκομειακών χώρων αποκλειστικά για τη διαχείριση του κορωνοϊού - όπως γίνεται και σε άλλες χώρες - θα προτείνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προς το Υπουργείο Υγείας με σκοπό τα δημόσια νοσηλευτήρια να παραμείνουν στις υπηρεσίες του κοινού για άλλες ασθένειες, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Πέτρος Αγαθαγγέλου. Τόνισε δε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια πρέπει να παραμείνουν η ραχοκοκαλιά του συστήματος.

«Μέσα από την μεγάλη δοκιμασία που αυτή την στιγμή περνούν τα κρατικά νοσηλευτήρια, αντιλαμβάνεστε έχουν ένα θέμα που μπορεί να τα φέρει σε πιο δυσχερείς συνθήκες. Γι αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε άλλους μηχανισμούς με τους οποίους να διαχειριστούμε τον κορωνοϊό, όπως έκαναν και άλλες χώρες που είχαν διαμορφώσει χώρους για να μπορέσουν τα νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν στις ήδη αυξημένες απαιτήσεις που υπήρχαν και πριν την πανδημία», σημείωσε.

Τα νοσηλευτήρια, επεσήμανε, δεν πρέπει να είναι μόνο για αποθεραπεία του κορωνοϊού αλλά και για τις άλλες παθήσεις που αντιμετωπίζει το κοινό.

Αυτό, σημείωσε, μπορεί να παρασύρει και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που οι υποδομές τους είναι πολύ πιο ευάλωτες για να τύχουν της οποιασδήποτε μεγάλης αυξημένης απαίτησης από το κοινό.

Είναι η ώρα που πρέπει να τρέξουμε και να συντονιστούμε όλοι, χθες...

«Είναι η ώρα που πρέπει να τρέξουμε και να συντονιστούμε όλοι, χθες. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι τα κρούσματα έχουν μια αυξημένη καταγραφή που ήταν αναμενόμενο διότι τώρα γίνονται και πιο μαζικά τα τεστ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να οργανωθούμε για σκοπούς αντιμετώπισης του κορωνοϊού και να υπάρχει μια αποκλειστική νοσοκομειακή μονάδα ειδικά σε αυτό το επίπεδο», είπε.

Εξήγησε ότι αυτό γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες. «Η Κίνα είχε κάνει ένα νοσοκομείο σε μια εβδομάδα με κλίνες τέτοιες, οι οποίες αποκλειστικά είχαν αφιερώσει όλη την υπηρεσία για τον κορωνοϊό για να μην λυγίσουν οι υπόλοιπες υπηρεσίες των άλλων νοσοκομείων», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «αν στις επόμενες δύο εβδομάδες τα περιστατικά μέσα στις Εντατικές αυξηθούν, τα κρούσματα διπλασιαστούν, τότε θα πρέπει να τρέξουμε και να έχουμε το επιπρόσθετο πλάνο, που είναι η δημιουργία χώρων αποκλειστικά για την αποθεραπεία του κορωνοϊού».

Ανέφερε ότι αυτό είναι ενδεδειγμένο, σύμφωνα με τις εμπειρίες  άλλων χωρών και δεδομένων των διαστάσεων που έχει η Κύπρος καθημερινά με την αύξηση των κρουσμάτων.

Να εξευρεθούν χώροι που μπορούν να διαμορφωθούν σε νοσοκομειακές κλίνες

Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι χρειάζονται να εξευρεθούν χώροι που μπορούν να διαμορφωθούν σε νοσοκομειακές κλίνες.

«Εμείς θεωρούμε ότι μέσα από αυτά τα οποία ζούμε τις τελευταίες λίγες ημέρες δεν θέλουμε να είμαστε μάρτυρες, όπου τα κρατικά νοσηλευτήρια και μονάδες στον ιδιωτικό τομέα να μην αντέξουν, και τα κρούσματα να ανακοινώνονται πάλι ενδονοσοκομειακά. Αντιλαμβάνεστε ότι θα περιοριστούν οι διαθέσιμες κλίνες για τη θεραπεία άλλων συμπολιτών μας, που έχουν κι άλλα προβλήματα κι άλλες ασθένειες που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό», επεσήμανε.

Δεν μπορείς, εξήγησε, να νοσηλεύεις κρούσματα κορωνοϊού και ασθενείς που έχουν άλλα προβλήματα. Τόνισε ότι όλες οι χώρες, όπως καταγράφει η εμπειρία, κατευθύνονται στο να κάνουν αποκλειστικούς χώρους για κορωνοϊό.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν μπορείς να το ονομάσεις ότι είναι αποκλειστικά για τον κορωνοϊό αφού δεν έχει μονάδα εντατικής, αλλά μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Ο ΠΙΣ, είπε ο κ. Αγαθογγέλου, προτίθεται να εισηγηθεί τον καθορισμό κέντρων αναφοράς μόνο για κορωνοϊό για να δοθεί η ευκαιρία στα νοσηλευτήρια και στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσουν να είναι βιώσιμα για να συνεχίσουν να προσφέρουν αυξημένη φροντίδα στον λαό που έχει και άλλα προβλήματα.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top