Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

ΝΑ Μεσόγειος: Ο ανταγωνισμός ισχυρών μονοπωλίων φέρνει νέα δεινά στους λαούς

ΝΑ Μεσόγειος: Ο ανταγωνισμός ισχυρών μονοπωλίων φέρνει νέα δεινά στους λαούς

• Και οι αστοί πολιτικοί πουλάνε φούμαρα περί δήθεν ευημερίας των λαών...

 

Η βαθύτερη εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μία βασική όψη των σύνθετων ανταγωνισμών που εξελίσσονται στην περιοχή. Την περασμένη Τετάρτη υπεγράφη στη Λευκωσία το συμβόλαιο με το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε στην παραχώρηση και του «οικοπέδου» 7 της κυπριακής ΑΟΖ στον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό «Total» και στον ιταλικό «Eni», μέσα από μία ακόμα κοινοπραξία τους, με την οποία διευρύνεται γοργά η παρουσία τους στην ενεργειακή «σκακιέρα» όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπεγράφησαν επίσης αδειοδοτήσεις με τις οποίες η «Total» θα είναι πλέον μέτοχος και στα «οικόπεδα» 2, 3, 8 και 9, στα περισσότερα από τα οποία συμμετέχει και η νοτιοκορεατική KOGAS (φωτογραφία).

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, μίλησε για πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία μεταξύ άλλων ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, τεχνικά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Συνολικά, αναθερμάνθηκε όλη η συζήτηση για την «αναβάθμιση» που φέρνει η δραστηριοποίηση μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή μας, σε μια περίοδο που τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ πιέζουν προς επιτάχυνση των εξελίξεων για μια νέα διχοτομική «λύση» στο Κυπριακό. Μόνιμη επωδός όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην προετοιμασία του επόμενου γύρου πιθανών συνομιλιών είναι ότι μια «διευθέτηση» του Κυπριακού θα δώσει νέα ώθηση στην «ανάπτυξη» της περιοχής, εννοώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες για την υλοποίηση επιδιώξεων της μίας ή της άλλης πλευράς.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ενεργειακοί όμιλοι που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ διατηρούν επαφές και με το ψευδοκράτος. Ο «αντιπρόεδρος» της κυβέρνησης στα Κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, έχει παραδεχτεί δημόσια ότι έγινε συνάντηση με στελέχη της «Eni», όπου «συζητήσαμε, σε θεωρητικό επίπεδο, τον τρόπο και το στάδιο στο οποίο μπορούμε να έχουμε συνεργασία», σημειώνοντας πως οι εταιρείες επιδιώκουν διάλογο και με την τουρκοκυπριακή πλευρά, «προσπαθώντας να μειώσουν τους εμπορικούς κινδύνους». Ο ίδιος είπε αόριστα ότι συναντήσεις έχουν γίνει και με αμερικανικές εταιρείες, και επισήμανε: «Ρώτησαν τι εννοούσαμε (σ.σ. για πιθανή συνεργασία) και πώς αυτό μπορεί να προχωρήσει διαδικαστικά (...) Στέλνουν σήμα ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν φόρμουλες στις οποίες μπορούν να συμπεριληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι, μειώνοντας έτσι τον εμπορικό κίνδυνο».

Εξίσου ενδεικτική είναι και η προσοχή με την οποία το γαλλικό κεφάλαιο μελετά τις «εναλλακτικές» που έχει για να ενισχύσει το ρόλο του στην περιοχή. Σημειωτέον, εκτός από την κυπριακή ΑΟΖ η «Total» επιδιώκει γερό «μπάσιμο» και στον Λίβανο, όπου όμως την «προβληματίζουν» εμπόδια που διαμορφώνουν οι σημαντικές διαφορές της Βηρυτού με το Τελ Αβίβ, «φρενάροντας» περαιτέρω επενδυτικές δυνατότητες. Η γαλλική εφημερίδα «Journal du Dimanche» (JDD) έγραψε ότι η περιοχή γύρω από την Κύπρο «περιέχει το τρίτο πιο σημαντικό κοίτασμα υδρογονανθράκων της λεκάνης της Λεβαντίνης μετά την Αίγυπτο και το Ισραήλ», παρατηρώντας (με απογοήτευση;) ότι η περιοχή «μαστίζεται από πολλές συνοριακές διαφορές», αλλά και συνιστώντας: «Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά οφέλη που διακυβεύονται, η Βηρυτός και το Τελ Αβίβ θα εξυπηρετούσαν περισσότερο το συμφέρον τους αν έλυναν τις διαφορές τους, από ό,τι αν ενίσχυαν τους μεταξύ τους φραγμούς, με τον κίνδυνο να χάσουν ξένες επενδύσεις».

Αντίστοιχες συστάσεις γίνονται και για την Κύπρο, για την οποία ο Γερμανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χούμπερτ Φάουστμαν δήλωσε στην JDD ότι «το πιο ρεαλιστικό σενάριο» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της «θα ήταν να πουλήσει στην Τουρκία... Ειδικά όταν η Ευρώπη μοιάζει να εγκατέλειψε το σχέδιο για τον αγωγό "EastMed", που φιλοδοξούσε να μεταφέρει αέριο στη Γηραιά Ηπειρο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας».

Επιχειρηματικές εναλλακτικές

Σημειωτέον, τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν δημοσιεύματα για διάφορες δυσκολίες και προβληματισμούς ως προς τα πλεονεκτήματα του «EastMed», αλλά και γενικότερα την αξιοποίηση της οδού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη. Θυμίζουμε τις «ενστάσεις» που είχε προβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας («Λέγκα» - «Κίνημα 5 Αστέρων») στη συμμετοχή της χώρας στον «EastMed», προφανώς εκφράζοντας προβληματισμούς μερίδας του κεφαλαίου. Αντίστοιχα, τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν δημοσιεύματα και για άλλες επιχειρηματικές «επιφυλάξεις», σχετικά με το αν τελικά είναι πιο συμφέρουσα η «οδός» που θα διασχίζει την Τουρκία, με πολλούς να επιμένουν ότι τα απαιτούμενα έργα θα είναι μικρότερου κόστους, επειδή υπάρχει ήδη ένα σημαντικό δίκτυο αγωγών στη νότια Τουρκία.

Τα επιτελεία των μονοπωλίων μελετούν πυρετωδώς όλες τις εναλλακτικές, όπως δείχνουν και τεχνικές μελέτες που φέρεται να είναι ήδη έτοιμες, «από μεγάλο γερμανικό οίκο», επιμένουν διάφορα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, για τα οφέλη που θα έχει ένα δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το πυρηνικό εργοστάσιο που ετοιμάζει γοργά η ρωσική «Rosatom» στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας μέχρι την περιοχή Κλεπίνη στην κατεχόμενη Κερύνεια. Ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά, το ρόλο και την απόδοση που θα έχει σε πρώτη φάση ένα τέτοιο δίκτυο, η λειτουργία του θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω οικονομική παρέμβαση της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο και όχι μόνο, αφού πλέον τα συστήματα ηλεκτροδότησης διασυνδέονται σε όλο το νησί. Το θέμα λέγεται ότι προτάχθηκε και στην τελευταία επίσκεψη που έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα, με την Αγκυρα να εκτιμά ότι η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου θα της δώσει «στρατηγικό πλεονέκτημα» στις διαπραγματεύσεις της συνολικά με τους δυτικούς της «εταίρους».

Καθόλου τυχαία δεν είναι ούτε η κινητικότητα γύρω από την Αμμόχωστο. Μετά την επιτροπή για την «αξιοποίησή» της που το ψευδοκράτος ανακοίνωσε κατακαλόκαιρο ότι δημιουργεί, ο Τσαβούσογλου μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη για πρώτη φορά για το «δικαίωμα χρήσης» (Ελληνοκυπρίων που κατείχαν γη ή ακίνητα στην περιοχή πριν από την εισβολή του 1974), που μάλιστα είναι «σημαντικό» - όπως είπε - να τους παρασχεθεί, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί Ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας και αυτό παρά τις ενστάσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Ολοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους...».

Εξάλλου, στις αρχές της βδομάδας έγινε στη Λευκωσία σύσκεψη με τη συμμετοχή «εκτοπισθέντων ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων» στο Βαρώσι («φιλέτο» στην Αμμόχωστο το οποίο μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα όλης της Μεσογείου). Εκεί, οι ξενοδόχοι που πήραν μέρος συμφώνησαν «σε πρώτο στάδιο στην ανάγκη επικαιροποίησης των τίτλων ιδιοκτησίας τους, εξετάζοντας παράλληλα και άλλα μέτρα», όπως και προτάσεις εξαγοράς από τρίτους.

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο έφερε άλλωστε στο προσκήνιο και το «ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, συνολικού ύψους 35,4 εκατομμυρίων ευρώ, για τον προσδιορισμό νέων έργων για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου», που ενέκρινε η Κομισιόν με στόχο την ενθάρρυνση της «οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου».

Και τουρκικά παζάρια

Πάντως, το ενδιαφέρον της ΕΕ για τη ΝΑ Μεσόγειο αναδεικνύεται και από το σύνθετο παζάρι που συνεχίζεται με την Τουρκία, που φυσικά από την πλευρά της επιστρατεύει σταθερά και «προειδοποιήσεις» σε έντονο ύφος αλλά εκφράζει και την προθυμία της για συνεργασία «αμοιβαία επωφελή». Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε, απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες, ότι αν δεν προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Αγκυρα «θα ανοίξουμε τις πύλες» (εξόδου μεταναστών προς την Ευρώπη) και εξέφρασε ξανά δυσαρέσκεια που δεν υπάρχει καλή συνεννόηση με δυνάμεις που είναι «εταίροι (σ.σ. της Αγκυρας) στο ΝΑΤΟ». Εστιάζοντας και στο κρίσιμο μέτωπο του Συριακού, τόνισε ότι «περιμένουμε ισχυρότερη στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες και στο Ιντλίμπ και στα ανατολικά του Ευφράτη», εκφράζοντας προφανώς προσδοκίες μεγαλύτερης «κατανόησης» σε ζητήματα «αντιμετώπισης» του Κουρδικού, αλλά και γενικά της «ασφάλειας» της Τουρκίας.

Αλλωστε, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία προσαρμογής στα κριτήρια που προβλέπει η συμφωνία με την ΕΕ για την κατάργηση της βίζας...» Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση Ερντογάν θα επιταχύνει το επόμενο διάστημα «περιέχουν πολλές ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη σχέση μας με την ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι στις ίδιες δηλώσεις ο Τσελίκ σχολίασε όσους επιμένουν να μιλούν για «διάρρηξη» των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης, χαρακτηρίζοντας «έλλειψη προνοητικότητας» ειδικά τα σενάρια που μιλούν για έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία είναι η χώρα που εκπληρώνει καλύτερα από κάθε άλλο μέλος (σ.σ. της Συμμαχίας) τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ», τόνισε, εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσαρέσκεια επειδή «δεν εισπράττει τα ίδια οφέλη από το ίδιο το ΝΑΤΟ».

Φωτογραφία: Οι εκπρόσωποι των ενεργειακών κολοσσών
κάνουν τις μπίζνες τους και οι αστοί πολιτικοί πουλάνε
φούμαρα περί δήθεν ευημερίας των λαών

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top