Menu
Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αγώνας δρόμου από ομάδα επιστημόνων για διαχείριση δεδομένων του κορωνοϊού

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αγώνας δρόμου …

Γράφει: Θάλεια Νεοφύτου* ...

Μακροχρόνιοι άνεργοι - Τα παιδιά ενός κατώτερο Θεού*

Μακροχρόνιοι άνεργοι - Τα παιδιά εν…

Μια ενδιαφέρουσα επιστολή...

Κύπρος: Ακόμη ένας θάνατος και 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19

Κύπρος: Ακόμη ένας θάνατος και 16 ν…

Ένας νεκρός, ηλικίας 77 ε...

ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που να περιθάλπουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό

ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που ν…

• Δεν μπορείς να νοσηλεύε...

Πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας, ανακ…

Κατ’ εξαίρεση διακίνηση μ...

Ο Μπελογιάννης ζει (Νανούρισμα)...

Ο Μπελογιάννης ζει (Νανούρισμα)...

Γράφει: Στάθης Αλλουμερίτ...

Κραυγή αγωνίας από τους νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση εξουθένωσης

Κραυγή αγωνίας από τους νοσηλευτές,…

• Ζητούν επάρκεια σε προσ...

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

• Σε ηλικία 98 χρόνων... ...

Μπόρις Τζόνσον: «Υπάρχει κοινωνία»...

Μπόρις Τζόνσον: «Υπάρχει κοινωνία».…

• 20.000 γιατροί και νοση...

Prev Next

Έρευνα για τη στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ: Δυσκολεύονται στο «ξέπλυμα» της δολοφονικής συμμαχίας

Έρευνα για τη στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ: Δυσκολεύονται στο «ξέπλυμα» της δολοφονικής συμμαχίας

Η Ελλάδα είναι δεύτερη μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ με το μεγαλύτερο ποσοστό (51%) αρνητικών γνωμών για τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό

 

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της αμερικανικής εταιρείας μέτρησης κοινής γνώμης «Pew Research Center» σχετικά με το ΝΑΤΟ δημοσιοποιήθηκε τον Φλεβάρη. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Μάης - Αύγουστος 2019, μεταξύ 21.029 ατόμων, με τηλεφωνικές ή διά ζώσης συνεντεύξεις σε 19 χώρες (16 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Λιθουανία και τρεις εκτός ΝΑΤΟ, Ρωσία, Ουκρανία, Σουηδία).

Η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται από το 2007, αλλά η Ελλάδα αρχίζει να καταγράφεται το 2012. Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματά της, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αυτών που έχουν αρνητική άποψη για την ιμπεριαλιστική συμμαχία, με 51% (πρώτη είναι η Ρωσία με 60% και δεύτερη η Τουρκία με 55%, γεγονός που αντανακλά και τις αντιφατικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ).

Αντοχή στη φιλοΝΑΤΟική πλύση εγκεφάλου

Το αποτέλεσμα αυτό για τη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκτός των άλλων, δείχνει ισχυρές λαϊκές αντιστάσεις στην προσπάθεια όλων των αστικών κομμάτων να προβάλουν και να κατοχυρώσουν το ΝΑΤΟ ως «προστάτη» τάχα και «εγγυητή» των συμφερόντων του λαού και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, να στρατεύσουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και ειδικά τη νεολαία στα βρώμικα σχέδια της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι αρνητικές γνώμες καταγράφουν υποχώρηση, ενώ οι θετικές αυξήθηκαν (ήταν 72% και 20% αντίστοιχα το 2012 και σήμερα είναι 51% και 37%), επιβεβαιώνεται ότι η αντίθεση στο ΝΑΤΟ έχει βαθιές ρίζες στο λαό και ότι σε μεγάλο βαθμό η προπαγάνδα των αστικών κομμάτων και επιτελείων δυσκολεύεται να την αμβλύνει, ανεξάρτητα βέβαια από τα κριτήρια, αλλά και τον βαθμό ριζοσπαστικοποίησης που εκφράζει η απόρριψη της δολοφονικής συμμαχίας.

Κι όλα αυτά, παρά το χρήμα που ξοδεύεται από κυβέρνηση και πρεσβείες για τη διαφήμιση και το «ξέπλυμα» της λυκοσυμμαχίας, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα, όμως, στα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνεται και η μεγάλη ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συντηρητικοποίηση λαϊκών ανθρώπων με πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, λιβανίζοντας τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και απογειώνοντας την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ιδιαίτερα με τον «Στρατηγικό Διάλογο» και τη Συμφωνία για τις βάσεις, που παρέδωσε στη ΝΔ για να την ολοκληρώσει και να την υπογράψει.

Βασικά στοιχεία της έρευνας

Σε ό,τι αφορά τις 16 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που περιλήφθηκαν στην έρευνα, ο μέσος όρος των αρνητικών γνωμών για τη συμμαχία είναι 27% έναντι 53% των θετικών (το υπόλοιπο, έως το 100%, δεν έχει γνώμη ή δεν απάντα) και κατανέμεται ανά χώρα ως εξής:

Τουρκία, 55% αρνητική και 21% θετική, Ελλάδα 51% αρνητική και 37% θετική, Ισπανία 42% αρνητική και 49% θετική, Σλοβακία 39% και 51%, Γαλλία 38% και 49%, Γερμανία 33% και 57%, Βουλγαρία 28% και 63%, Τσεχία 27% και 26%, ΗΠΑ 26% και 52%, Ιταλία 24% και 60%, Βρετανία 23% και 65%, Ολλανδία 21% και 72%, Καναδάς 20% και 48%, Ουγγαρία 16% και 48%, Λιθουανία 12% και 72% και Πολωνία 8% αρνητική και 82% θετική.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες τρεις χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καταγράφονται τα εξής αποτελέσματα: Ρωσία 60% αρνητική γνώμη και 16% θετική, Σουηδία 28% και 63% και Ουκρανία 21% και 53%.

Ενδιαφέρον έχει και η διαχρονική διακύμανση των θετικών - αρνητικών γνωμών σε διάφορες χώρες. Στη Γαλλία, οι θετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ μειώθηκαν από 71% το 2009 σε 49% το 2019. Αλλά και στη Γερμανία, οι θετικές γνώμες μειώθηκαν κατά 16 μονάδες, αποτυπώνοντας τους ανταγωνισμούς που οξύνονται στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και κυρίως ανάμεσα σ' αυτές τις δυο χώρες και τις ΗΠΑ.

Για την εμπλοκή σε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία

Από αντιφατικότητα χαρακτηρίζονται εξάλλου τα στοιχεία που αφορούν τη γνώμη για τη Ρωσία και το ενδεχόμενο κάποια ΝΑΤΟική χώρα να εμπλακεί σε πόλεμο μαζί της για να υπερασπιστεί μια τρίτη σύμμαχο χώρα, με την ενεργοποίηση του «άρθρου 5» της ιδρυτικής Συνθήκης της λυκοσυμμαχίας.

Ετσι, μόνο σε 5 από τα 16 κράτη - μέλη, Ολλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και Λιθουανία, οι ερωτώμενοι τάσσονται πλειοψηφικά (64% - 51%) υπέρ της συνδρομής της χώρας τους σε επιχείρηση υπεράσπισης μιας άλλης χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ. Στην Ελλάδα μόνο το 25% λέει ότι πρέπει να συνδράμει έναντι του 63% που λέει «όχι» και στην Τουρκία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 32% και 55%.

Κατά μέσο όρο στις 16 χώρες, το 50% τάσσεται κατά και 38% υπέρ. Φαίνεται δηλαδή μια «απροθυμία» των λαών στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία για τα συμφέροντα μιας «σύμμαχου» χώρας, παρά την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να παρουσιάσουν την «αλληλεγγύη» του «άρθρου 5» ως την «καρδιά» της συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, όμως, ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες κρίνεται θετικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική τους δύναμη για να υπερασπιστούν έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία (υπέρ τάσσεται το 60% κατά μέσο όρο στις 15 χώρες και κατά το 29%).

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top