Menu
Η τρέχουσα κρίση με τον Covid - 19 αυξάνει τους κινδύνους εξαφάνισης παιδιών

Η τρέχουσα κρίση με τον Covid - 19 …

• Προειδοποίηση του Hope ...

Τι -και γιατί- έγινε στον Έβρο...

Τι -και γιατί- έγινε στον Έβρο...

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Κωνσταντίνος Ιωάννου: Δεν επαναλειτουργούν νωρίτερα νηπιαγωγεία και γυμναστήρια...

Κωνσταντίνος Ιωάννου: Δεν επαναλειτ…

• Όλες οι δραστηριότητες ...

Χάρης Βασιλειάδης: Οι πλείστοι άνθρωποι έχουν την ανθεκτικότητα να τα καταφέρουν

Χάρης Βασιλειάδης: Οι πλείστοι άνθρ…

• Αναλύει τί ψυχολογικές ...

Kay Sara: «Ας σταματήσουμε να είμαστε ο Κρέοντας. Ας γίνουμε η Αντιγόνη»!

Kay Sara: «Ας σταματήσουμε να είμασ…

• Ένα μήνυμα από μια ηθοπ...

Κύπρος: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Κύπρος: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού…

• Ένα σε επαναπατρισθέντα...

Κορωνοϊός: Κύπριος της Βρετανίας πίσω από καινοτόμο διαγνωστικό τεστ

Κορωνοϊός: Κύπριος της Βρετανίας πί…

• Επιστρέφει αποτελέσματα...

Ρωσία: Αυξάνονται κατά χιλιάδες τα κρούσματα με κορωνοϊό

Ρωσία: Αυξάνονται κατά χιλιάδες τα …

Ο αριθμός των κρουσμάτων ...

Prev Next

Τουρκία: Εμβόλιο κατά κορωνοϊού χρησιμοποιήθηκε σε ζώα

Τουρκία: Εμβόλιο κατά κορωνοϊού χρησιμοποιήθηκε σε ζώα

• Με θετικά αποτελέματα, αναφέρει Τούρκος καθηγητής

 

Γράφει: Άννα Ανδρέου*

Σε ζώα χρησιμοποιήθηκε ήδη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν επιστήμονες στην Τουρκία ανακοίνωσε καθηγητής γιατρός μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας μέσω του τουίτερ.

Ο καθηγητής αναφέρει συγκεκριμένα  ότι το εμβόλιο που στοχεύει στην ανάπτυξη αντισωμάτων για κορωνοϊό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ζώα και υπήρξε θετική απάντηση. “Τώρα απομένει να δούμε αν θα υπάρξει αυτή η απάντηση και στον ασθενή”, επισημαίνει.

Νωρίτερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Άγκυρας ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές στο Πανεπιστήριο Άγκυρας πραγματοποίησαν το πρώτο βήμα για την παραγωγή εμβολίου και φαρμάκου για τον κορωνοϊό και ότι κατάφεραν να απομονώσουν τον ιό. ”Συγχαίρω τους συναδέλφους μου, πιστεύω ότι θα υπάρξει και συνέχεια” αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Άγκυρας. Η έρευνα πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας και τα Εργαστήρια Ιολογίας του Πανεπιστημίου Άγκυρας.

Εργασίες για εμβόλιο και στη Σμύρνη

Εργασίες για ανάπτυξη εμβολίου ξεκίνησε και το Ανώτατο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Σμύρνης το οποίο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις έρευνές τους διαπίστωσαν ότι επάνω στον κορωνοϊό υπάρχει μια πρωτεΐνη μέσω της οποίας ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου αναφέρουν ότι στόχος τους είναι με την παροχή αυτής της πρωτεϊνης στον ανθρώπινο οργανισμό να διασφαλίσουν ότι θα ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου ενάντια στον κορωνοϊό. Το μέλος του Ινστιτούτου αναφέρει ότι “στόχος μας με το εμβόλιο είναι η ανάπτυξη αντισωμάτων εναντίον της πρωτεΐνης S (spike) η οποία διασφαλίζει την προσκόλληση του ιού στο σώμα. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα πριν προσβληθεί από τον ιό”, αναφέρει.

Πράγραμμα έρευνας και από Tübikat

Πρόγραμμα έρευνας για να ανάπτυξη εμβολίου εξήγγειλε και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK) στο πλαίσιο του οποίου ξεκίνησαν έρευνες ήδη τρία Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Προύσας Ουλοντάγ, το Πανεπιστήμιο Σελτσούκ Ικονίου, και το κτηνιατρικο τμήμα του Πανεπιστημίου Κων/πολης. Αυτές τις μέρες ξεκινά έρευνα και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικού Ελέγχου στο Pendik Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των ιδίου προγράμματος. Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι εδώ και χρόνια με την παραγωγή εμβολίων για τα ζώα συνεχίζουν και εργασίες για την προστασία της υγείας του ανθρώπου. “Συμμετέχουμε στις εργασίες ανάπτυξης εμβολίου με την σκέψη ότι πιθανότατα το Covid-19 να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώο”, αναφέρει ο διευθυντής του ινστιτούτου. Ο επικεφαλής του προγράμματος του TÜBIKAT δρ Καντίρ Γεσίλμπαγ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 14 προγράμματα τα οποία συντονίζει το TÜBİKAT και οι εργασίες στην Τουρκία θα συνεχιστούν με ταχύτατους ρυθμούς. 

Μη προβλέψιμο το τέλος της επιδημίας

Επεσήμανε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA πως ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου αλλά το συντομότερο που μπορεί να βρεθεί εμβόλιο είναι τέλος της χρονιάς. Πάντως ανέφερε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα τερματιστεί η επιδημία. “Εκτιμούμε πως αφού προσβληθεί το 65-75% της κοινωνίας θα αρχίσει η επιδημία να υποχωρεί από μόνη της. Είναι πολύ σημαντικό πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος. Επειδή ενόσω αναπτύσσεται ραγδαία το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παραλύσει. Αυτή είναι και η βασική αιτία της απώλειας ζωών”, ανέφερε.

Ο Καντίρ Γεσίλμπαγ είπε ότι πέραν του εμβολίου, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει 100% από τον κορωνοϊό αν και κάποια φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί στα εργαστήρια δημιουργούν ελπίδες. Όπως ανέφερε μια μέθοδος αποθεραπείας που ήδη χρησιμοποιείται είναι και η μετάγγιση πλάσματος αν και υπάρχουν και η κίνδυνοι. 

Φάρμακο για μαλάρια από τουρκική εταιρεία

Στο μεταξύ, φάρμακο για την μαλάρια που χρησιμοποιείται και για κορωνοϊό παρήγαγε και άρχισε να παραδίδει στο τουρκικό Υπουργείο Υγείας δωρεάν η τουρκική φαρμακευτική εταιρεία Αμπντί Ιμπραχίμ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA. Παρήγαγαν ήδη 70 χιλιάδες κουτιά που περιέχουν 10 κάψουλες το καθένα. Την πρώτη ύλη την πήραν από την Ινδία και την Κίνα. Περιμένουν κι άλλη πρώτη ύλη στις 15 Απριλίου για να παράξουν 90 χιλιάδες ακόμη κουτιά με τα οποία μπορούν θα θεραπευτούν 80-90 χιλιάδες ασθενείς.

Το φάρμακο είχε ανακαλυφθεί το 1934 και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και για τη θεραπεία ρευματισμών.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top