Menu
150 χρόνια από την γέννηση της Ρόζας Λούξεμπουργκ

150 χρόνια από την γέννηση της Ρόζα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Ελλάδα: Σε «νέα ύψη» η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ελλάδα: Σε «νέα ύψη» η εμπλοκή στα …

Την απόφαση της κυβέρνηση...

Οι 12 ποδοσφαιρικοί “Γολιάθ” τρώνε το ένα γκολ μετά το άλλο...

Οι 12 ποδοσφαιρικοί “Γολιάθ” τρώνε …

• Με σφυροδρέπανα οι οπαδ...

“Κάποτε στην Κύπρο” - Η διαστρέβλωση της αλήθειας

“Κάποτε στην Κύπρο” - Η διαστρέβλωσ…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΚΚΕ: Οι αντιδικτατορικοί αγώνες διδάσκουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να αντιπαλεύουν και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων

ΚΚΕ: Οι αντιδικτατορικοί αγώνες διδ…

• Ανακοίνωση με αφορμή τη...

21η Απριλίου: Χούντα καθαρμάτων, ηλιθίων και λαμογιών

21η Απριλίου: Χούντα καθαρμάτων, ηλ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Δος ημίν άγνοια σήμερον...

Δος ημίν άγνοια σήμερον...

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ο...

Συναντήσεις Δένδια στην Άγκυρα: Αναβαθμισμένο παζάρι εφ' όλης της ύλης σε επικίνδυνο πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Συναντήσεις Δένδια στην Άγκυρα: Ανα…

Στην Αγκυρα για κατ' ιδία...

Δημήτρης Μητροπάνος! «Όχι, δεν είμαι μαζί τους, είμαι αυτό που θέλω»

Δημήτρης Μητροπάνος! «Όχι, δεν είμα…

Γράφεο: Νίκος Μπογιόπουλο...

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω από Ουκρανία και Κριμαία

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση γύρω …

• Κλιμακώνονται στρατιωτι...

Prev Next

Στην τελική φάση δοκιμών μπαίνει τον Μάρτη το κουβανέζικο εμβόλιο

Στην τελική φάση δοκιμών μπαίνει τον Μάρτη το κουβανέζικο εμβόλιο

Στην τρίτη και τελική φάση δοκιμών πρόκειται να εισέλθει τον Μάρτιο το ένα από τα τέσσερα εμβόλια που αναπτύσσονται στην Κούβα κατά της CoViD-19, με την ονομασία Soberana 2.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες στην προμήθεια μηχανημάτων και υλικών που προκαλεί ο αμερικανικός αποκλεισμός της Κούβας, το εμβόλιο, του οποίου το όνομα σημαίνει «Κυρίαρχος», πέρασε με επιτυχία τη δεύτερη φάση δοκιμών και πρόκειται να δοθεί σε 150.000 ανθρώπους στην Κούβα και στο Ιράν. Την επιθυμία να συμμετάσχει στην τρίτη φάση δοκιμών έχει εκδηλώσει και το Μεξικό.

Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που περιέχει ανενεργό τμήμα του νέου κορονοϊού και παρέχεται σε τρεις δόσεις με διάστημα δύο εβδομάδων. Αντίθετα με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, δεν απαιτεί βαθιά κατάψυξη για την αποθήκευσή του, κάτι που θα το καταστήσει ιδανικό για τις φτωχότερες χώρες με έλλειψη υποδομών αποθήκευσης.

Οι Κουβανοί επιστήμονες λένε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει έναν αριθμό δόσεων δωρεάν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σε συνέχεια της παράδοσης της χώρας να σφυρηλατεί διεθνείς σχέσεις μέσω της παροχής φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού. «Η Κούβα πάντα δώριζε εμβόλια. Βοηθάμε τις άλλες χώρες», δήλωσε στους New York Times ο Γκεράρδο Γκιγιέν, μέλος της επιστημονικής ομάδας που αναπτύσσει δύο από τα τέσσερα εμβόλια στο κρατικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας.

Η Κούβα εξάγει εμβόλια σε 30 χώρες και παράγει οκτώ από τα 12 εμβόλια που απαιτούνται για τον εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού της χώρας. Αν οι δοκιμές της τρίτης φάσης είναι επιτυχείς και αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του Soberana 2, πρωταρχικός στόχος θα είναι ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της Κούβας.

«Το σχέδιό μας είναι, φυσικά, να ανοσοποιήσουμε πρώτα τον πληθυσμό μας», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολίων Φίνλεϊ της Αβάνας, δρ. Βισέντε Βέρεζ Μπενκόμο. «Προχωρώντας στην εμπορική παραγωγή του Soberana 2, σχεδιάζουμε την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2021 και θα αφιερώσουμε σημαντικό τμήμα αυτών των δόσεων στην πλήρη ανοσοποίηση της χώρας».

Η Κούβα σχεδιάζει επίσης να προσφέρει το εμβόλιο και στους τουρίστες που θα την επισκέπτονται. Όμως ο στόχος της παραγωγής 100 εκατομμυρίων δόσεων ίσως είναι ακατόρθωτος με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό λόγω του εμπάργκο και η Κούβα στοχεύει σε συνεργασία με άλλες χώρες για την παραγωγή του.

Πέρα από το Ιράν, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν δοκιμές της τρίτης φάσης, και το Μεξικό, που έχει εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχει, η Κούβα βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλες χώρες. «Οι κύριες επαφές μας είναι με την Ευρώπη και τον Καναδά και έχουμε την συμμετοχή ανθρώπων από την Ιταλία και τη Γαλλία», εξήγησε ο δρ. Βέρεζ, προσθέτοντας πως «δυστυχώς» δεν υπάρχει συμμετοχή των ΗΠΑ. «Ελπίζουμε στο μέλλον να είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα συνεργασίας».

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο / ΠΗΓΗ: info-war.gr - Με πληροφορίες από: New York Times, BBC, Bloomberg

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top