Menu
ΗΠΑ: Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυροβολισμούς σε παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο Ιλινόι

ΗΠΑ: Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματ…

Έξι είναι οι επιβεβαιωμέν...

Ελλάδα: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Ελλάδα: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα…

Πέντε νέα εξοπλιστικά προ...

Το κορίτσι της Ναπάλμ: Πενήντα χρόνια υποβάλλεται ακόμα σε θεραπεία…

Το κορίτσι της Ναπάλμ: Πενήντα χρόν…

Η φωτογραφία της έγινε σύ...

ΗΠΑ: 10χρονη θύμα βιασμού αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτεία για να κάνει άμβλωση

ΗΠΑ: 10χρονη θύμα βιασμού αναγκάστη…

Στο φως έρχεται η υπόθεση...

Ο μεγαλειώδης αντιφασιστικός αγώνας των παρτιζάνων της Γιουγκοσλαβίας

Ο μεγαλειώδης αντιφασιστικός αγώνας…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέλασε 70 Ρώσους διπλωμάτες

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέλασε …

• Έντονη αντίδραση της Μό...

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι ο στρατός αποσύρθηκε από το Λισιτσάνσκ...

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότ…

•... αλλά υπόσχεται ότι «...

ΗΠΑ - Οχάιο: Με 60 σφαίρες οκτώ αστυνομικοί εκτέλεσαν έναν άοπλο 25χρονο μαύρο

ΗΠΑ - Οχάιο: Με 60 σφαίρες οκτώ αστ…

Τουλάχιστον 60 σφαίρες δέ...

Ουκρανία: Ξεκίνησε η «δίκη» των Κονονόβιτς

Ουκρανία: Ξεκίνησε η «δίκη» των Κον…

Μέσω διαδικτύου πραγματοπ...

Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελευθερώσει μικρόβια που θα προκαλέσουν κι άλλες πανδημίες

Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελ…

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος ...

Prev Next

ΑΡΑΞΟΣ - ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ - ΑΚΤΙΟ: Βάσεις του ΝΑΤΟ - «αιχμή του δόρατος» απέναντι στους λαούς

ΑΡΑΞΟΣ - ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ - ΑΚΤΙΟ: Βάσεις του ΝΑΤΟ - «αιχμή του δόρατος» απέναντι στους λαούς

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των Επιτροπών Ειρήνης, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας, για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης το Σαββατοκύριακο 21-22 Μάη, όπου προγραμματίζονται μια σειρά πλούσιων δραστηριοτήτων.

Με αφορμή και το συγκεκριμένο γεγονός, ο «Ριζοσπάστης» θυμίζει τον ρόλο που παίζουν βασικές υποδομές της περιοχής και συγκεκριμένα του Αραξου, της Ανδραβίδας και του Ακτίου, στα επικίνδυνα για τον λαό αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά., σε αντίθεση με τα λαϊκά αισθήματα.

Πάντα σε ετοιμότητα για υποδοχή πυρηνικών

Η 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, όπως εξηγεί ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος (Ι) ε.α. και πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" της Πολεμικής Αεροπορίας. Πριν την άφιξη των "Rafale", φιλοξενούσε ό,τι πιο σύγχρονο αεροσκάφος διέθετε η Ελλάδα όπως τα F-16. Είναι σταθερά ενταγμένη στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια, με τις δύο μοίρες αεροσκαφών που σταθμεύουν στη βάση να είναι αξιολογημένες από το ΝΑΤΟ ενταγμένες στους σχεδιασμούς του».

Θύμισε ότι από «το 1962 "φιλοξενήθηκαν" πυρηνικά όπλα, κατόπιν σχετικής διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ του 1959, τα οποία φυλάσσονταν σε 6 ειδικούς θόλους» και βρίσκονταν στη βάση έως το 2001 (11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β61), ενώ απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς Ιταλία.

Η απομάκρυνση πραγματοποιήθηκε «ως ώριμο αίτημα της πάλης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, του φιλειρηνικού κινήματος, των εργαζομένων, της νεολαίας και με τη δράση τους τις προηγούμενες απ' το 2001 δεκαετίες, που εκφράστηκε και στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Πάτρα και γύρω απ' τη βάση, με πληθώρα κινητοποιήσεων. Δεν οφειλόταν μόνο στην επαναχάραξη των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του», είπε.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αφού οι εγκαταστάσεις αποθηκών στη βάση είναι πάντα σε ετοιμότητα να υποδεχτούν πυρηνικά όπλα. Τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε "περίοδο κρίσεως" πέραν των υφιστάμενων αεροσκαφών και μετασταθμεύσεις αεροσκαφών στον Αραξο, κατάλληλων τύπων, για να "φορτώσουν" από εκεί τις βόμβες, λόγος για τον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί εικονικές ασκήσεις τα προηγούμενα χρόνια (2010-2014)». Τον χώρο, άλλωστε, επισκέφθηκε το 2018 ο επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φρέντ Φρέντρικσον, σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», κάτι που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Ρωσίας και οδήγησε σε επιθεώρηση από Ρώσους αξιωματικούς (στα πλαίσια των ανταγωνισμών με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ) του αεροδρομίου. Πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει από μόνο του και τους κινδύνους του «μαγνήτη αντιποίνων», όπως η Ρωσία επανειλημμένως αναφέρει.

Για την ετοιμότητα του Αραξου να αποθηκευτούν ξανά πυρηνικά ποτέ δεν δόθηκε σαφής απάντηση απ' τις έως και σήμερα κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ τότε, ΝΔ τώρα), στις επίσημες καταγγελίες του ΚΚΕ (Σεπτέμβρης 2017 και μετά) «δεδομένης και της συζήτησης που έχει ανοίξει για το πού μπορούν να μεταφερθούν οι περίπου 50 τέτοιες αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, που σήμερα φυλάσσονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, ανάλογα και με την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων», συμπλήρωσε ο Γρηγόρης Συμεωνίδης.

Πολυεθνικό «εκπαιδευτικό κέντρο» και «μάτι» σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Κοντά στον Αραξο βρίσκεται η 117 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. «Εκεί, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί επιφυλάσσουν νέο ρόλο για τις εγκαταστάσεις, μετά την αναβάθμιση τουΚέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ),σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, γιατί προσομοιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιβάλλον περιοχής που τους ενδιαφέρει (στεριά και θάλασσα) σε ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων.

Προσθέτει ότι «το αεροδρόμιο έχει αναδειχθεί ήδη σε κομβικό σημείο εκπαίδευσης για τις πολεμικές αεροπορίες σειράς κρατών, όπως ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισραήλ, Ιταλίας κ.ά. που στέλνουν προσωπικό και μέσα στην ετήσια άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας "Ηνίοχος"». Στην τελευταία άσκηση, επί της ουσίας πρόβα πολεμικών επιχειρήσεων σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο και πέραν αυτής, συμμετείχαν εκτός από τα ελληνικά, αεροπλάνα από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο και Σλοβενία, ενώ παρακολούθησαν σύμφωνα και με την Πολεμική Αεροπορία αξιωματικοί από Αλβανία, Αίγυπτο, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Καναδά, Κροατία, Κουβέιτ, Μαρόκο και Σαουδική Αραβία.

«Η σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στην αναβάθμιση της Ανδραβίδας, φάνηκε και από τις συχνές επισκέψεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ», τονίζει ο Γρηγόρης Συμεωνίδης.

Για τη βάση του Ακτίου, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον «βρώμικο ρόλο» που έπαιξε με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΝΑΤΟικοί στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Οπως είπε ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, «η βάση βρίσκεται σε συνεχή αναβάθμιση από το 1981, για την υποστήριξη αεροσκαφών Ε-3Α του ΝΑΤΟ και σήμερα οι επιχειρήσεις τους εκτείνονται σε ένα πολύ μεγάλο γεωγραφικό φάσμα, για την πραγματοποίηση αναγνωριστικών και συντονιστικών επιχειρήσεων, σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα».

 

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top