Menu
Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αγώνας δρόμου από ομάδα επιστημόνων για διαχείριση δεδομένων του κορωνοϊού

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αγώνας δρόμου …

Γράφει: Θάλεια Νεοφύτου* ...

Μακροχρόνιοι άνεργοι - Τα παιδιά ενός κατώτερο Θεού*

Μακροχρόνιοι άνεργοι - Τα παιδιά εν…

Μια ενδιαφέρουσα επιστολή...

Κύπρος: Ακόμη ένας θάνατος και 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19

Κύπρος: Ακόμη ένας θάνατος και 16 ν…

Ένας νεκρός, ηλικίας 77 ε...

ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που να περιθάλπουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό

ΠΙΣ: Ανάγκη διαμόρφωσης χώρων που ν…

• Δεν μπορείς να νοσηλεύε...

Πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας, ανακ…

Κατ’ εξαίρεση διακίνηση μ...

Ο Μπελογιάννης ζει (Νανούρισμα)...

Ο Μπελογιάννης ζει (Νανούρισμα)...

Γράφει: Στάθης Αλλουμερίτ...

Κραυγή αγωνίας από τους νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση εξουθένωσης

Κραυγή αγωνίας από τους νοσηλευτές,…

• Ζητούν επάρκεια σε προσ...

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

• Σε ηλικία 98 χρόνων... ...

Μπόρις Τζόνσον: «Υπάρχει κοινωνία»...

Μπόρις Τζόνσον: «Υπάρχει κοινωνία».…

• 20.000 γιατροί και νοση...

Prev Next

Κορωνοϊός: Πολιτεία Vs Εκκλησία - Σημειώσατε 2!

Κορωνοϊός: Πολιτεία Vs Εκκλησία - Σημειώσατε 2!
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Στο διάγγελμά του, το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού πρώτα εξέφρασε τον πλήρη σεβασμό του “στην ανάγκη του καθενός, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, να στραφεί στη θρησκεία για άντληση σθένους και δύναμης” είπε, ανάμεσα σ’ άλλα: “Για αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ουδείς είναι υπεράνω ή δύναται να εξαιρεθεί από την εφαρμογή όλων όσων  έχουν αποφασισθεί”...

Τόσο ξεκάθαρος ήταν, λοιπόν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ότι “ουδείς είναι υπεράνω ή δύναται να εξαιρεθεί από την εφαρμογή όλων όσων  έχουν αποφασισθεί”, που η εκκλησία εξαίρεσε μετά κωδωνοκρουσιών και ψαλμωδών μεγάλων τον εαυτό της από την εφαρμογή του πλέον βασικού -στην προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού- μέτρου/απόφασης: Της απαγόρευσης των μαζικών συναθροίσεων κόσμου σε κλειστούς χώρους. Κι αν η Παρασκευή και οι Χαιρετισμοί προηγήθηκαν του διαγγέλματος, η σημερινή ημέρα και οι κυριακάτικες λειτουργίες ακολούθησαν ο διάγγελμα. Και εφόσον ο πρόεδρος ήταν το βράδη της Παρασκευής στο δάγγελμά του “ξεκάθαρος” η εκκλησία όφειλε να σεβαστεί την αποφαση της κυβέρησης. Δεν το έπραξε, όμως, αυτό ούτε σήμερα Κυριακή... Γι’ αυτό, σε ότι αφορά τα μέτρα για μη εξάπλωση του Κορωνοϊού, στην εξίσωση "Πολιτεία Vs Εκκλησία", παρακαλώ σημειώσατε 2!

Σήμερα το απόγευμα, ο επικεφαλής του κυπριακού κράτους, στη διάσκεψη που ακολούθησε τις σημερινές αποφάσεις για περαιτέρω -και πιο αυστηρά- μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, είπε ότι ενημέρωσε “τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών, θα προβεί σε ανακοινώσεις αργότερα”. Το τι θα πει, βέβαια, αργότερα ο “Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου”, κάποιοι φρόντισαν και το διέρρευσαν προηγούμενα: Θα κάνει -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές- έκκληση στους πιστούς αυτό το διάστημα να απέχει από τις λειτουργίες... Τελεία!

Αγνοώ πως ακριβώς θα διατυπώσει ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινινής και... μισής Κύπρου την ως άνω “έκκληση” -και μεταξύ μας ουδόλως με ενδιαφέρει- αλλά η ουσία παραμένει μία: Η εφραμογή της απόφασης της κυβέρνησης για την οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη “ουδείς είναι υπεράνω ή δύναται να εξαιρεθεί”, μετατρέπεται από τον Αρχιεπίσκοπο σε έκκληση και στο τέλος της ημέρας το βάρος -κατά συνέπεια και η εφαρμοφή της- μετακυλύεται στους πιστούς! Κι αν οι πιστοί συνεχίζουν να πηγαίνουν στις λειτουργίες, δεν θα φταίνε οι εκλησιασιτές αρχές που δεν κλείνουν τους ναούς και δεν τερματίζουν τις δημόσιες λειτουργίες, δεν θα φταίει το κράτος που αποδεικνύεται ανίκανο να επιβάλει την εφαρμογή μιας των πιο σημαντικών του αποφάσεων για αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά οι ίδιοι οι πιστοί!

Επιμένω, λοιπόν: Στην εξίσωση "Πολιτεία Vs Εκκλησία", παρακαλώ σημειώσατε 2! Και μαζί προσθέστε το δούλεμα της ιεραρχίας της εκκλησίας στους θεσμούς και αποφάσεις της πολιτείας και μαζί την πιστοποίηση πως εν έτει 2020 η εκκλησία εξακολουθεί να λειτουργεί -και στην πράξη να είναι- ως κράτος εν κράτει... Δυστυχώς!

Υ.Γ.: Όχι μόνο απέτυχε ο Νίκαρος ν α “δίσει” το “βριν” του στον Αρχιεπίσκοπο -όπως τον κάλεσα στο τελευταί εν τύποις πόνημά μου την Παρασκευή- και να του επιβάλει την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος -ο Νίκαρος- δια του χειρισμού του- έσυρεν κυριολεκτικά του νώμου του το περιβόητο -που αναφώνησε στις εκπαιδευτικές οργνώσεις προ διετίας περίπου- ότι “εκλεγήκαμε για να κυβερνούμε και όχι να κυβερνώμεθα”. Έτσι στο κομμάτι που αφορά την εκκλησία, αυτή είναι που κυβερνά και όχι η... κυβέρνηση... Με την ανοχή και/ή ενθάρρυνση της κυβέρνησης, δυστυχώς!
Κυπ. Κ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top