Menu
5 Μάη 1818- Καρλ Μαρξ

5 Μάη 1818- Καρλ Μαρξ

• Σαν σήμερα, 5 Μάη του 1...

Άμεση φορολόγιση του πλούτου

Άμεση φορολόγιση του πλούτου

Αίτημα της Κοινωνίας για ...

Εργαζόμενος συνένοχος;

Εργαζόμενος συνένοχος;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Κ...

Για την Θρησκεία

Για την Θρησκεία

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Κυπριακό: Νέες επαφές με ζητούμενο τους όρους της διχοτόμησης...

Κυπριακό: Νέες επαφές με ζητούμενο …

• ...και πλαίσιο τις διερ...

“Δεν θέλω το ακαταδίωκτο, με θίγει” - Υπουργοί νοιάζονται μόνο για την “εκλογική τους πελατεία”

“Δεν θέλω το ακαταδίωκτο, με θίγει”…

• Ο καθηγητής, μέλος της ...

Γνωμολαγνεία

Γνωμολαγνεία

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

Οι αρνητές του εμβολιασμού

Οι αρνητές του εμβολιασμού

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Η κληρονομιά μας σε σταυροδρόμι…

Η κληρονομιά μας σε σταυροδρόμι…

• Η Μνημειακή αναφορά μας...

Πάμε στην Πενταμερή για Πύρρειο νίκη;

Πάμε στην Πενταμερή για Πύρρειο νίκ…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Prev Next

5 Μάη 1818- Καρλ Μαρξ

• Σαν σήμερα, 5 Μάη του 1818, γεννιέται, στην πόλη Τριρ της Γερμανίας, ο Καρλ Μαρξ

 

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλος*

«Το δηµόσιο χρέος, δηλαδή το ξεπούληµα του κράτους –αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγµατικό ή δηµοκρατικό κράτος– βάζει τη σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή. Το µοναδικόκοµµάτι του λεγόµενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγµατικά στο σύνολο του λαού είναι το δηµόσιο χρέος τους (…). Το δηµόσιο χρέος γίνεται το credo (πιστεύω) του κεφαλαίου. Και από τη στιγµή που εµφανίζεται η χρέωση του δηµοσίου, τη θέση του αµαρτήµατος ενάντια στο άγιο πνεύµα, για το οποίο δεν υπάρχει άφεση, την παίρνει η καταπάτηση της πίστης απέναντι στο δηµόσιο χρέος. Το δηµόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς µοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν σε µαγικό ραβδί προικίζει το µη παραγωγικό χρήµα µε παραγωγική δύναµη και το µετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς νά ναι υποχρεωµένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιοµηχανική µα ακόµα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δηµοσίου στην πραγµατικότητα δεν δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν µετατρέπεται σε κρατικά ευκολοµεταβιβάσιµα χρεώγραφα που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο µετρητό χρήµα (…)». [1]

Read more...

21η Απριλίου: Χούντα καθαρμάτων, ηλιθίων και λαμογιών

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλος*

Η ιστορική άγνοια αποτελεί λίπασμα για την πολιτική αφασία. Ο φασισμός γίνεται «ελκυστικός» έτσι: Πατώντας πάντα στο έδαφος της αφασίας και της άγνοιας.

Το κράτος μας με τους θύλακες της αέναης και μηδέποτε συντελούμενης «αποχουντοποίησης», συμπεριλαμβανομένης μερίδας της «τέταρτης εξουσίας» που υπηρετεί τον βούρκο, έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί την αφασία και την άγνοια, ώστε έτσι να κρατά πάντα ζεστό τον κόρφο που επωάζει τα «φίδια» του.

Read more...

Η πραγματική υπόθεση των Τουρκοκυπρίων*

Του Ντερβίς Αλή Καβάζογλου*

Τούρκοι του Δαλίου, αδέλφια μου!
Σας χαιρετίζω με σεβασμό και ειλικρίνεια που πηγάζουν από τα βάθη της καρδιάς μου και έχω την χαρά και την αγωνία που βρίσκομαι ανάμεσα σας σε αυτές τις πύρινες και βασανισμένες μέρες του λαού και της πατρίδας μας. Με την ευκαιρία αυτή δηλώνω πως συμμερίζομαι τους πόνους και τα βάσανα των δεκάδων χιλιάδων Τουρκοκύπριων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, τις εστίες, τα σπίτια τους, τα αμπέλια, τους κήπους, τα αλώνια, τις καλλιέργειες τους, και παρασύρονται στο γκρεμό της καταστροφής.

Συμπατριώτες μου!
Η κοινότητα μας που άνθησε στην εποχή των μεταρρυθμίσεων - επαναστάσεων του Ατατούρκ, και προέρχεται από την γενιά του Ατατούρκ, αναγκάζεται να ζει ως νομάδες σε αυτό το ήμισυ του εικοστού αιώνος, την στιγμή που οι άλλοι λαοί κατακτούν το διάστημα!

Εδώ και έξι μήνες αιωρείται ο θάνατος πάνω στην κοινότητα μας! Πάνω από τριάντα χιλιάδες αδέλφια μας ζούνε μακριά από τις εστίες τους, από τη γη που πότισαν με ιδρώτα, νοσταλγώντας το τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, προσπαθώντας να επιβιώσουν σε σκηνές, σε αίθουσες κινηματογράφων, περιπλανώμενοι στην ύπαιθρο ζώντας τελικά σε απάνθρωπες συνθήκες!

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινότητας μας αναταράζεται βρισκόμενη σε άθλιες συνθήκες ζωής, χωρίς δουλειά, σε ένδεια και πείνα, παλεύει να κρατηθεί με την βοήθεια που προσφέρει ο αγρότης της Ανατολίας, της Μητέρας Πατρίδας, στερούμενος από το δικό του ψωμί!

Εδώ και έξι μήνες σχεδόν κάθε μέρα οι Μανάδες των Τούρκων παραδίδουν στην μαύρη γη τα γενναία τους παιδιά, οι κοπέλες τους αγαπημένους τους, τα αθώα παιδιά τους αγαπημένους τους πατεράδες!

Την στιγμή που οι λαοί της Ασίας και της Αφρικής οι οποίοι μόλις χτες απόκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία, προχωρούν με τεράστια βήματα προς ένα ευτυχισμένο μέλλον, η Τουρκία του Ατατούρκ, η Μητέρα Πατρίδα , που έχει τώρα την μεγαλύτερη ανάγκη για ανάπτυξη, παρασύρεται στο κατώφλι του πυρηνικού πολέμου!

Αδέλφια μου!
Οπωσδήποτε κάθε Τούρκος που αγαπάει τον λαό του, την χώρα του, την Μητέρα Πατρίδα του πραγματικά, με την καρδιά του, με αισθήματα σκέψη και λογική και έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές έννοιες των αρχών του Ατατούρκ, του συνθήματος του Ατατούρκ "Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στο κόσμο", του Κινήματος της 27ης Μαΐου και όχι προσποιούμενος πως αγαπάει για λόγους προσωπικού συμφέροντος ή για ικανοποίηση πολιτικών του επιδιώξεων, ανησυχεί μπροστά στην σημερινή κατάσταση.

  • Πού παρασύρονται εκατό χιλιάδες Τούρκοι της Κύπρου σήμερα;
  • Ποιό είναι το μέλλον που περιμένει την Μητέρα Πατρίδα εξαετίας αυτής της κατάστασης;
  • Ποιός είναι ο λόγος για αυτή την συμφορά που βρήκε τους Τουρκοκυπρίους και την Μητέρα Πατρίδα;

Ήρθε η ώρα και μάλιστα ήδη είναι αργά για να δούμε όλα αυτά, για να αποκαλύψουμε την πραγματικότητα και να δείξουμε όλη την αλήθεια στο έθνος.

Η υποχρέωση του κάθε Τουρκοκύπριου με αίσθημα ευθύνης προς την Μητέρα Πατρίδα, προς την κοινότητα του, προς την Κύπρο και την παγκόσμια ειρήνη είναι να μιλήσει, να κινητοποιηθεί και να χρησιμοποιήσει όλες του τις ικανότητες, την επιρροή και εξουσία του. Αυτή είναι υποχρέωση του προς την πατρίδα, το έθνος και την ανθρωπότητα.

Όταν η ύπαρξη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας που έχει ζήσει ένδοξα σε αυτά τα εδάφη επί τετρακόσια χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με το κίνδυνο καταστροφής εξαιτίας μιας λανθασμένης και αδέξιας πολιτικής και όταν στην Μητέρα Πατρίδα οι Παντουρκιστές, εχθροί του Ατατούρκ και των ιδεών του, κάθε είδος υποστηρικτών της αντίδρασης χρησιμοποιώντας σαν ασπίδα την περιπέτεια της Κύπρου για να ισοπεδώσουν τις μεταρρυθμίσεις και επαναστάσεις του Ατατούρκ και να παρασύρουνε την Τουρκία στο σκοταδισμό του Μεσαίωνα επιτίθονται στους υπερασπιστές της προόδου, των αρχών του Ατατούρκ και του Κινήματος της 27ης Μαΐου, άρα αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι να σωπάσουμε και να οπισθοχωρήσουμε απέναντι στους αντιδραστικούς, αλλά να κραυγάζομε την αλήθεια και να κινητοποιηθούμε.

Θεωρώ εθνικό καθήκον και υποχρέωση μου προς την πατρίδα το να μιλήσω

Είμαι περήφανος που είμαι μέλος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και με ειλικρινή επιθυμία που πηγάζει από τις προαναφερόμενες σκέψεις και ακούγοντας την φωνή της συνείδησης μου θεωρώ εθνικό καθήκον και υποχρέωση μου προς την πατρίδα το να μιλήσω.

Ευχαριστώ εσάς, τους Τούρκους αδελφούς μου της κοινότητας Δαλίου και πάλι για την ευκαιρία που μου δώσατε. Αποδεικνύετε με κάθε ευκαιρία πως δεν παρασύρεστε πίσω από δημαγωγούς και τυχοδιώκτες, πως παραμένετε πιστοί στις αρχές της δημοκρατίας και του Ατατούρκ. Να συνεχίσετε!

Τώρα ελάτε αγαπημένα μου αδέλφια, όλοι μαζί να εξετάσουμε:

  •  Γιατί αναγκάστηκαν πάνω από τριάντα χιλιάδες αδέλφια μας να ζουν εδώ και έξι μήνες σε σκηνές στην ύπαιθρο ως νομάδες εγκαταλείποντας το τόπο τους;
  •  Γιατί θάφτηκαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας μέσα σε έξι μήνες στη μαύρη γη;
  •  Γιατί έμειναν εκατοντάδες αθώα παιδιά ορφανά και εκατοντάδες γυναίκες χήρες;
  •  Γιατί παρασύρθηκε στην κατώφλι του πυρηνικού πολέμου η Τουρκία του Ατατούρκ που συμβούλευε το έθνος με το ρητό "Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στο κόσμο";

Κατά την γνώμη εκείνων που κατέλαβαν την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με φασιστικούς μεθόδους, με βία και όπλα, και που καταβάλουν όλη τους την προσπάθεια στην αντιπαλότητα με τους Ελληνοκύπριους, δίχως να σκέφτονται την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινότητας, χωρίς να έχουν την σύγχρονη παγκόσμια αντίληψη, μοναδικοί υπεύθυνοι για την συμφορά της Τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι οι Ελληνοκύπριοι. Κατά την άποψη τους οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να καταπατήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, να τους εξαφανίσουν, να τους σφάξουν και δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Εσείς οι Τουρκοκύπριοι του Δαλίου που συνυπάρχετε ειρηνικά με Ελληνοκύπριους σε αυτές τις πύρινες μέρες, γνωρίζετε καλύτερα από όλους αν στα καλά καθούμενα οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να σφάξουν τους Τούρκους.

Οι σκέψεις του Εμίν Ντιρβανά

Πριν να καταθέσουμε τις δικές μας σκέψεις για αυτό το θέμα στηριζόμενοι σε ιστορικά στοιχεία ας ακούσουμε τις σκέψεις και εντυπώσεις του κ. Εμίν Ντιρβανά, ο οποίος έχοντας την πλήρη εμπιστοσύνη των ηρώων της 27ης Μαΐου είχε διοριστεί ως Πρέσβης στην Κύπρο από την τότε Κυβέρνηση της Επιτροπής Εθνικής Ενότητας:

Ο κ. Εμίν Ντιρβανά τον οποίον θυμάται και θα θυμάται πάντα η Τουρκοκυπριακή κοινότητα με αγάπη και σεβασμό -εκτός από κάποιους ανίκανους πολιτικούς-, επισημαίνει στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Milliyet' της Μητέρας Πατρίδας επακριβώς τα ακόλουθα:

"Όσο καιρό βρισκόμουν ως Πρέσβης στην Κύπρο δεν πυρπολήθηκε κανένα σπίτι Τουρκοκύπριου, δεν πυροβολήθηκε κανένας Τουρκοκύπριος από Ελληνοκύπριους, κανένας δεν αρνήθηκε τα Τούρκικα δικαιώματα στην Κύπρο. Ο Μακάριος που τώρα τολμάει να απορρίψει τα διαβήματα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, τότε λάμβανε υπ’ όψιν του με μεγάλη προσοχή τις επικρίσεις και τις προειδοποιήσεις τις Πρεσβείας της Τουρκίας".

Μετά την διατύπωση αυτής της πραγματικότητας ο κ. Ντιρβανά αναφέρεται στην στάση του Ντενκτάς και συνεχίζει ως εξής:

"Ο Ντενκτάς ως Πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του απέναντι στους Τουρκοκύπριους και στην Κυβέρνηση της Τουρκίας".

"Ένα από τα καθήκοντα του Ντενκτάς ήταν να εξασφάλιση την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Για να επιτευχθεί αυτό η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είχε στα χέρια της εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, ένα καλά οργανωμένο συνεταιριστικό σύστημα και τις περιουσίες των κοινοτικών ιδρυμάτων. Επίσης πρόσφεραν μεγάλες δυνατότητες για το τομέα ανάπτυξης στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα οι σημαντικές ετήσιες ενισχύσεις της Τουρκίας και 1,5 εκ. λίρες Αγγλίας που πλήρωνε η Αγγλική Κυβέρνηση ως αποζημίωση στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όλα αυτά βρισκόντουσαν στην δικαιοδοσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας της οποίας ο Πρόεδρος ήταν ο Ντενκτάς και στην οποία δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Με την βοήθεια Πολιτιστικών, Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων και των ειδικών συμβουλών που έφερα με δυσκολίες από την Τουρκία στην Κύπρο, προσπαθήσαμε μάταια επί μήνες να προειδοποιήσουμε τον Ντενκτάς για να εστιάσει τις δραστηριότητες του πάνω στα θέματα της ανάπτυξης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αλλά ο Ντενκτάς προτιμούσε την αντιπαλότητα με τους Ελληνοκύπριους – και μάλιστα πολλές φορές χωρίς αιτία- αντί να σκεφτεί την ανάπτυξη της Τ/Κ κοινότητας."

Μετά απ’ αυτές τις τρομακτικές δηλώσεις του, ο κ. Ντιρβανά αποκαλύπτει παραδειγματικά το αληθινό πρόσωπο του Ντενκτάς με τις ακόλουθες χαρακτηριστικές φράσεις:

"Σύντομα κατάλαβα πως με την στάση και την λογική του Ντενκτάς δεν ήταν δυνατό η ανάπτυξη των Τουρκοκύπριων. Μετάνιωσα με λύπη γιατί δεν επέμεινα για την απομάκρυνση του Ντενκτάς από την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας."

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση συμφοράς

Ο κ. Εμίν Ντιρβανά που εκπροσώπησε την Μητέρα Πατρίδα επί δυο χρόνια στην Κύπρο, αποκαλύπτει αυτή τη παραδειγματικά τρομακτική αλήθεια για τον Ντενκτάς. Πράγματι ο κ. Εμίν Ντιρβανά που γνώρισε το πραγματικό πρόσωπο του Ντενκτάς, δικαιολογημένα νοιώθει αληθινή μετάνοια.

Αν ο κ. Εμίν Ντιρβανά είχε επιμείνει στην απομάκρυνση του Ντενκτάς από την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας την οποία κιόλας είχε καταλάβει με φασιστικές μεθόδους, δεν θα είχαν κατασπαταληθεί εκατομμύρια λίρες της Τ/Κ κοινότητας από τον Ντενκτάς, δεν θα είχαν παρασυρθεί οι Τουρκοκύπριοι στην σημερινή σύμφορα και δεν θα βρισκόταν η Τουρκία του Ατατούρκ αντιμέτωπη με ένα πυρηνικό πόλεμο.

Ο κ. Εμίν Ντιρβανά που είχε γίνει αγαπητός στην Τ/Κ κοινότητα σε μικρό χρονικό διάστημα, με τη παραπάνω αποκάλυψη του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Milliyet", μας διαφωτίζει όλους για να καταλάβουμε ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση συμφοράς στην οποία βρίσκεται σήμερα η κοινότητα μας.

Ο Ντενκτάς ομολογεί άθελά του την πραγματικότητα

Αλλά ακόμα και όταν παρατηρούμαι μερικές δηλώσεις του Ντενκτάς, βλέπουμε πως έστω και άθελα του ομολογεί την πραγματικότητα. Π.χ.:

Στην συνέντευξη του που μεταδόθηκε στις 22 Μαρτίου την Κυριακή το βράδυ από το την εκπομπή "Παράθυρο που ανοίγεται στο κόσμο" του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Άγκυρας, ο Ντενκτάς δηλώνει επακριβώς τα εξής: "Θέλουμε να ιδρύσουμε μια ομοσπονδιακή διοίκηση στην Κύπρο. Για να εξασφαλιστεί αυτό πρέπει να μετακινηθεί ένα μέρος του Τούρκικου πληθυσμού και να συγκεντρωθεί ο λαός μας σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού".

Όπως βλέπετε αγαπητοί συμπατριώτες μου, ο Ντενκτάς με αυτά τα λόγια του ομολογεί πως 30 χιλιάδες αδέλφια μας δεν ξεριζώθηκαν από το τόπο τους για να γλιτώσουν από την σφαγή των Ελληνοκύπριων, αλλά για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του ιδίου και των ομοϊδεατών του.

Αλλά ο Ντενκτάς δεν αρκέστηκε σε αυτά τα λόγια, στην συνέντευξη του που μεταδόθηκε από το την ίδια εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Άγκυρας χρησιμοποίησε και τις ακόλουθες φράσεις:

"Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι που μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές του νησιού ζουν σε σκηνές, σε παράγκες, στην ύπαιθρο, σε αίθουσες κινηματογράφων και σε σχολεία. Τώρα βρισκόμαστε σε επαφή με κάποιες οικοδομικές εταιρίες από την Γερμανία και από το Λονδίνο για να κατασκευαστούν σπίτια για αυτούς τους ανθρώπους."

Αλλά ακόμα και ο Ντενκτάς που τα έλεγε αυτά τα λόγια πριν τρεις μήνες, γνωρίζει πολύ καλά πως για να ιδρύσει δήθεν ομοσπονδιακή διοίκηση τριάντα χιλιάδες αδέλφια μας ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και μετατράπηκαν σε νομάδες, ζουν ακόμα στην ύπαιθρο, στις σκηνές. Ούτε η Αγγλία, ούτε η Γερμανία κατασκευάσανε σπίτια για τους συμπατριώτες μας.

Ο Ντενκτάς και οι ομοϊδεάτες του είπαν ψέματα στο λαό για να εξυπηρετήσουνε τα συμφέροντα των δασκάλων τους, των αποικιοκρατών και για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Εκμεταλλεύθηκαν τα αγνά εθνικά αισθήματα των τριάντα χιλιάδων αδελφών μας, τους εκτόπισαν από τις εστίες, από τα χωριά τους και παρέσυραν την κοινότητα μας στην σημερινή κατάσταση συμφοράς.

Σχέδια με προέλευση "Made in England" "Made in America"

Αγαπητά μου αδέλφια!
Επί χρόνια καλούν το λαό μας στον αγώνα και στις θυσίες για τα εθνικά δικαιώματα. Ο αγώνας για τα εθνικά δικαιώματα βεβαίως και είναι ιερός και αξίζει κάθε θυσία. Αλλά αυτή η υπόθεση για την οποία μας καλούν στον αγώνα δεν είναι καθόλου η υπόθεση των Τούρκων όπως θέλουν να παρουσιάζουν εκείνοι

Όλες οι υποθέσεις και θέσεις που ισχυρίζονται εκείνοι ως Τούρκικες, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από τα σχέδια με προέλευση "Made in England" "Made in America" πάνω στα οποία έχουν προσάψει δήθεν την Τούρκικη σημαία και τα σχέδια αυτά βασίζονται στην αρχή των αποικιοκρατών "διαίρεε και βασίλευε".

Όταν κοιτάζουμε στην δεκαετή ιστορία της Κυπριακής υπόθεσης θα δούμε ξεκάθαρα πως αυτή είναι η πραγματικότητα που ανέφερα παραπάνω.

Αγαπητά μου αδέλφια!
Ελάτε να εξετάσουμε όλοι μαζί περιληπτικά αυτή τη δεκάχρονη ιστορία:

Έτος 1954. Ο "Mr. Henry Hopkinson" δηλώνει στην Βουλή της Αγγλίας πως "δεν θα αλλάξει ποτέ το στάτους κβο στην Κύπρο", την ίδια χρονιά στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Αγγλία "υπερασπίζεται πως το ζήτημα της Κύπρου είναι εσωτερική της υπόθεση".

Δυστυχώς την ίδια χρονιά, δηλαδή το 1954 η θέση που υπεράσπιζαν επίσημα ως Τούρκικη θέση οι ανίκανοι ηγέτες στην Κύπρο και η Κυβέρνηση του Μέντερες ήταν επακριβώς ίδια με την θέση της Αγγλίας, δηλαδή η διατήρηση του στάτους κβο στην Κύπρο, η μη αποχώρηση της Αγγλίας από την Κύπρο και παραμονή και συνέχιση της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης όπως υπήρχε. Την ίδια χρονιά στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπεράσπισε και ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και ο εκπρόσωπος της Αγγλίας, ότι "το ζήτημα της Κύπρου είναι εσωτερική υπόθεση της Μεγάλης Βρετανίας και συνεπώς ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τον μελών κρατών".

Μετά την υπεράσπιση της Αγγλικής θέσης από τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος, μάλιστα με ένα τρόπο πιο ένθερμο και από ένα Άγγλο αποικιοκράτη, οι εφημερίδες του Δημοκρατικού Κόμματος και κάποιες εφημερίδες στην Κύπρο, τις οποίες υποστηρίζει και συντηρεί η κλίκα του Μέντερες, όπως θυμάστε κι εσείς, γράψανε άρθρα -κρυμμένες πίσω από τις λέξεις με ιερές έννοιες όπως σημαία, πατρίδα, έθνος, ηρωισμό για να εξαπατήσουν το λαό της Τουρκίας και τους Τουρκοκύπριους- και δημοσίευσαν δηλώσεις των ανίκανων ηγετών ότι "Η Τούρκικη Θέση σημείωσε επιτυχία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".

Ας έρθουμε στο Σεπτέμβριο του 1955. Η Αγγλία αλλάζοντας την πολιτική της πρότεινε αυτοδιοίκηση για την Κύπρο στην Συνδιάσκεψη του Λονδίνου. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος Φατίν Ρουστού Ζορλού που συμμετείχε στην Συνδιάσκεψη, δήλωσε πως θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της Αγγλίας για την αυτοδιοίκηση και μίλαγε δήθεν "για δικαιώματα ισότιμης εκπροσώπησης". Βλέπουμε πως άλλαξε η δήθεν Τούρκικη θέση συμπορευόμενη με την Αγγλία. Η θέση για την "η συνέχιση του στάτους κβο" που υπερασπιζόταν από κοινού με την Αγγλία το 1954, μετατράπηκε το 1955 σε αποδοχή της "αυτοδιοίκησης" και πάλι μαζί με την Αγγλία.

Το Δεκέμβριο του 1956 η Αγγλία παρουσίασε το Σύνταγμα του Rutclif για την Κύπρου. Στις 20 Δεκεμβρίου του 1956 ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μέντερες δήλωνε ότι "το Σύνταγμα του Rutclif είναι ένα θέμα δεκτό για διαπραγμάτευση". Επίσης και οι εκείνοι που αυτοκηρύχθηκαν ηγέτες, ανακοίνωναν πως "το Σύνταγμα του Rutclif θα γίνει αποδεκτό, γιατί συμβαδίζει με την Τούρκικη θέση". Αλλά όπως είναι γνωστό το Σύνταγμα του Rutclif δεν βασιζόταν στα "δικαιώματα ισότιμης εκπροσώπησης" στα οποία αναφερόταν ο Φατίν Ρουστού Ζορλού το 1955. Με αυτό το τρόπο η δήθεν Τούρκικη θέση διαμορφωνόταν πάλι ακολουθώντας βήμα προς βήμα την θέση της Αγγλίας.

Η ιδέα της διχοτόμησης και οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου

Όταν η Ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν αποδέχτηκε το Σύνταγμα του Rutclif, ο υπουργός των αποικιών της Αγγλίας Lenox Boyd εισηγήθηκε στην Βουλή της Αγγλίας την ιδέα της "διχοτόμησης" με σκοπό τον εκφοβισμό και προς εξυπηρέτηση δικών τους αποικιοκρατικών συμφερόντων. Η ιδέα της "διχοτόμησης" που εισηγήθηκε πρώτη φορά από την Αγγλία για να εξασφαλίσει τα δικά της αποικιοκρατικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή και για να μετατρέψει την Κύπρο σε "αεροπλανοφόρο" κατά των γειτονικών Αραβικών χωρών, δυστυχώς υιοθετήθηκε αμέσως από την Κυβέρνηση του Μέντερες και από τους ανίκανους ηγέτες. Η ιδέα της "διχοτόμησης" και με τη προσκόλληση των δήθεν συμβόλων της Τούρκικης σημαίας πάνω της ονομάστηκε "Τούρκικη θέση" συμπλέοντας με την Αγγλική πολιτική αλλάξανε πλήρως την πολιτική τους.

Με τα συνθήματα όπως "Διχοτόμηση ή θάνατος" προκαλώντας τα αισθήματα των Τουρκοκυπρίων και των αδελφών μας από την Τουρκία, ξεσήκωναν το έθνος. Εξαιτίας αυτών των συνθημάτων Τουρκοκύπριοι νέοι, ηλικιωμένοι και γυναίκες βρέθηκαν κάτω από τις ρόδες περιπολικών των Άγγλων τον Ιανουάριο του 1958. Δηλαδή πράγματι σκοτωνόταν ο κόσμος με την Αγγλική εφεύρεση σύνθημα "Διχοτόμηση ή θάνατος".

Κι ύστερα η Αγγλία εισηγήθηκε το Σχέδιο του Macmillan. Όπως θυμάστε το Σχέδιο αυτό δεν βασιζόταν στα δικαιώματα της ισότιμης εκπροσώπησης, ούτε προέβλεπε την διχοτόμηση. Αλλά έγινε αμέσως αποδεκτό από τους ανίκανους ηγέτες και για την εφαρμογή του εστάλη στο νησί ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης του Μέντερες. Όταν το Σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, τότε πρώτοι οι Άγγλοι διοικητές και από πίσω οι δήθεν ηγέτες ξεκίνησαν για αναζήτηση άλλων σχεδίων.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Οι Συμφωνίες Ζυρίχης και του Λονδίνου και η σημερινή κατάσταση ως συνέπεια αυτών.

Είναι πράγματι εχθροί της Τ/Κ κοινότητας και της Τουρκίας;

Αδέλφια μου!
Αυτά είναι τα σχέδια των ξένων τα οποία χαρακτήρισαν ως "Τούρκικη θέση" οι ανίκανοι ηγέτες και εν ονόματι αυτών των σχεδίων για την δήθεν εθνική υπόθεση κάλεσαν στον αγώνα την κοινότητα μας. Για τα σχέδια αυτά χύθηκε αίμα, η κοινότητα μας παρασύρθηκε σε περιπέτειες, άνθρωποι μας εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, αναγκάστηκαν να ζουν σαν νομάδες στο δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα και καταλήξαμε στην σημερινή μας κατάσταση.

Αυτά είναι τα σχέδια των ξένων και στην πραγματικότητα με την προσκόλληση των συμβόλων της Τούρκικης σημαίας πάνω τους έγιναν οι λεγόμενες "Τούρκικες θέσεις". Για αυτά τα σχέδια θάφτηκαν εκατοντάδες γενναίοι νέοι Τούρκοι, έμειναν εκατοντάδες αθώα παιδιά ορφανά και εκατοντάδες γυναίκες χήρες. Δεν είναι τρομερό;

Οι δήθεν ηγέτες χέρι με χέρι με τους αποικιοκράτες και την κλίκα του Μέντερες έφεραν την Τουρκοκυπριακή κοινότητα στην σημερινή κατάσταση και τώρα προσπαθούν να κρύψουν την δική τους ανικανότητα και να φορτώσουν το έγκλημα τους σε άλλους. Βρίζουν τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τα δημοκρατικά κράτη και τους λαούς που εναντιώνονται στη αποικιοκρατία. Προσπαθούν να παρουσιάζουν όλους τους λαούς του κόσμου ως εχθρούς της Τ/Κ κοινότητας και της Τουρκίας.

Αλλά όλοι οι δημοκρατικοί λαοί του κόσμου που είναι κατά της αποικιοκρατίας, είναι πράγματι εχθροί της Τ/Κ κοινότητας και της Τουρκίας;

Όχι! Ποτέ!

Αυτοί οι λαοί σέβονται τα πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα της κοινότητας μας, αλλά δικαιολογημένα εναντιώνονται στις πολιτικές φιλοδοξίες του Ντενκτάς και των ομοϊδεατών του και στην πολεμοχαρή, διαμελιστική και φασιστική πολιτική τους και όχι στα πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα της Τ/Κ κοινότητας.

Στην περίοδο των Δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης υπό την ηρωική ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ τα εν λόγο κράτη και οι εν λόγο λαοί δεν ήταν κατά του πολέμου για την ανεξαρτησία, αντίθετος ήταν υπέρ του αγώνα του Τούρκικου λαού. Γιατί;

Τα κράτη τα οποία κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάζουν σήμερα ως εχθρικά, είχαν στενές φιλικές σχέσεις με την Δημοκρατία της Τουρκίας στην περίοδο του Ατατούρκ. Γιατί;

Είχε ανέβει παγκοσμίως το κύρος της Τουρκίας στην εποχή της διακυβέρνησης του Ατατούρκ και η Τουρκία έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διεθνές σχέσεις Γιατί;

Επειδή ο μεγάλος Ατατούρκ ακολουθούσε μια εσωτερική και εξωτερική πολιτική έντιμη, ένδοξη και εθνική κατά της αποικιοκρατίας και κατά του Παντουρκισμού!

Επειδή στην εποχή του αθάνατου Ατατούρκ δεν υπήρχαν περιθώρια για τα παιχνίδια των αντιδραστικών, των Παντουρκιστών και των πολιτικάντηδων σαν τον Ντενκτάς και των ομοϊδεατών του!

Επειδή στην εποχή του Ατατούρκ δεν μπορούσε ο καθένας να βρει την ευκαιρία να παρασύρει το έθνος σε περιπέτειες και καταστροφές. Επειδή ο μεγάλος Ατατούρκ δεν το επέτρεπε!

Παρασύρανε την κοινότητα μας στο γκρεμό

Συμπατριώτες μου!
Ο Ντενκτάς και οι ομοϊδεάτες του παρασύρανε την κοινότητα μας στο γκρεμό, αλλά και οι ίδιοι βουλιάξανε στο βαλτό της πολιτικής. Στην προσπάθεια τους για να σωθούν επιχειρούν να φορτώσουν τα εγκλήματα τους σε άλλους και επιτίθονται αριστερά και δεξιά.

Με κάποιους ομοϊδεάτες τους που δυστυχώς βρήκανε και στην Μητέρα Πατρίδα, από κοινού πιέζουν την Κυβέρνηση του κ. Ισμέτ Ινονού για στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο.

Οι εχθροί του Ατατούρκ και του Ατατουρκισμού, αυτοί που φοβούνται τα φώτα του πολιτισμού και ο κάθε είδος πολιτικάντης ψάχνουν την ευκαιρία για να οπισθοδρομήσουν την Τουρκία πάλι στην εποχή του Μέντερες. Με θράσος όλοι αυτοί σε συνεργασία και με τον Ντενκτάς θέλουν να καταπατήσουν την αρχή του Ατατούρκ "Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στο κόσμο".

Τολμούν να διατάζουν τον κ. Ινονού λέγοντας "βαλε τις μπότες σου" και όταν λαμβάνουν την σώφρον και συγκρατημένη απάντηση του "Δεν έχω μπότες, έχω νου" και δεν πραγματοποιείται η επέμβαση, τότε επιχειρούν να τον μειώσουν στα μάτια του έθνους για να μπορέσουν να συνεχίζουν τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια τους και για να ανοίξουν το δρόμο για το άτιμο Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου η Κυβέρνηση ανατράπηκε από τους ήρωες αξιωματικούς τις 27ης Μαΐου του 1960, ξεκινούν μια μεγάλη εκστρατεία δημαγωγίας, επιτίθονται σε μετριοπαθείς δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και με όλες τους τις δραστηριότητες θέλουν να ρίξουν την Τουρκία στην φωτιά ενός πυρηνικού πολέμου.

Θέλουν να αμαυρώνουν την ιστορική προσωπικότητα και το ένδοξο παρελθόν του Ισμέτ Πασά, ο οποίος έγραψε "το Έπος του Ινονού" στην Τούρκικη ιστορία και ύστερα στο διπλωματικό πεδίο στη Λοζάννη, ως ο πολιτικός σύμβουλος του θριαμβευτή Μουσταφά Κεμάλ και γονάτισε τους αποικιοκράτες και έκανε όλο το κόσμο να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Θα το επιτρέψει αυτό ο κ. Ινονού που είναι και ο σημερινός Πρωθυπουργός;

Εμείς δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό, όμως η ιστορία θα δείξει.

Αν πράγματι κινδύνευαν να καταπατηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τ/Κ κοινότητας και αν στην προσπάθεια της να τα υπερασπίσει αντιμετώπιζε ολική επίθεση, βεβαίως και θα είχαμε το δικαίωμα να καλέσουμε για βοήθεια την Τουρκία. Τότε ασφαλώς η Τουρκία μας και μαζί της αλλά δημοκρατικά κράτη και λαοί του κόσμου θα έτρεχαν να μας βοηθήσουν όπως συμβαίνει παντού σήμερα στο κόσμο.

 Ποια είναι αυτά τα δικαιώματα που καταπατούνται;

Αλλά ποια είναι αυτά τα δικαιώματα που καταπατούνται ή θα καταπατηθούν όπως ισχυρίζονται ο Ντενκτάς και οι ομοϊδεάτες του; Για ποια δικαιώματα θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Μητέρα Πατρίδα και σε όλη την υφήλιο;

Όπως γνωρίζουμε, ο Ντενκτάς ωρύεται για τα ποσοστά 30-70 % ή 40-60 % που αναφέρονται στις Συμφωνίες Ζυρίχης και του Λονδίνου. Αμέσως να επισημάνουμε πως αυτό το "μαγείρεμα" έχει συμπεριληφθεί στις Συμφωνίες από τους αποικιοκράτες όχι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τ/Κ κοινότητας αλλά για να σπείρει διχόνοια, αντιπαλότητα και έχθρα ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Αυτό το άρθρο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα υποτιμητικό και ατιμωτικό στοιχείο για την Τ/Κ κοινότητα. Αυτό το άρθρο θίγει τον αυτοσεβασμό της κοινότητας μας και ταπεινώνει το λαό μας.

Αυτό το άρθρο εμφανίζει την Τούρκικη κοινότητα ως μίζερη και νωθρή στα μάτια όλου του κόσμου και μας υποβαθμίζει στο επίπεδο του παράσιτου που θέλει να ζήσει στην πλάτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Αυτό το άρθρο είναι ένα πολύ επιζήμιο στοιχείο για την Τουρκική κοινότητα και δεν την βοηθάει να προσανατολιστεί στους αποδοτικούς τομείς, όπως παραγωγή και εμπόριο, αντιθέτως την εμποδίζει. Χαϊδεύει τα άτιμα αισθήματα βολέματος, δημιουργεί τις συνθήκες για να εστιασθεί η προσοχή μας στις μη αποδοτικές εργασίες όπως των αστυνομικών, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό το άρθρο θα οδηγήσει την κοινότητα μας στην απομόνωση. Αυτό στον οικονομικό και εμπορικό τομέα της χώρας θα σημαίνει την αυτοκτονία της στον οικονομικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των τριών ετών επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτή την άποψη μας. Τελικά αυτό το άρθρο δημιουργεί καχυποψία, αντιπαλότητα και έχθρα ανάμεσα στις δυο κοινότητες και από αυτά επωφελούνται οι αποικιοκράτες όπως έχει φανεί από την εμπειρία των τριών προηγούμενων ετών. Δεν είναι δυνατόν να μη εναντιωθούν όλοι όσοι έχουν νου και λογική, σε αυτό το απεχθές άρθρο που παίζει με την ζωή και την τιμή της κοινότητας μας.

Όπως είναι γνωστό, ο πληθυσμός των Τουρκοκύπριων είναι το είκοσι τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού στην Κύπρο. Όταν θα διεκδικήσουμε να έχουμε τα δικαιώματα του τριάντα ή σαράντα τοις εκατό, τότε θα αδικήσουμε δέκα με είκοσι τοις εκατό τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας και θα έχουμε υποβαθμίσει την κοινότητα μας σε τέτοιο επίπεδο που θα δίνει την εντύπωση ότι θέλει να ζήσει στην πλάτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

 Οι Ελληνοκύπριοι φυσικά θα αντιδράσουν...

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση Ελληνοκύπριοι για να μη χάσουν τα δικαιώματα τους φυσικά θα αντιδράσουν και έτσι αντί να δημιουργηθεί φίλια και συνεργασία ανάμεσα στις δυο κοινότητες, θα προκληθεί καχυποψία, αντιπαλότητα και έχθρα. Άλλωστε αυτό είναι η μεγαλύτερη επιθυμία του Ντενκτάς και των αποικιοκρατών.

Οι αποικιοκράτες θέλουν να κρατήσουν στα χέρια τους την Κύπρο σαν ένα αεροπλανοφόρο για να διαφυλάξουν τα αποικιοκρατικά τους συμφέροντα στην Μέση Ανατολή. Για αυτό το λόγο η αντιπαλότητα και η σύγκρουση ανάμεσα στις δυο κοινότητες της χώρας μας ωφελεί και βολεύει τους υπολογισμούς τους. Το να κρατηθεί, να συνεχίζει να υπάρχει η κοινότητα μας σε αυτό το νησί και να λάβει την θέση που της αξίζει ως μια τιμημένη κοινότητα, εξαρτάται από την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της που θα έρθει επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις και ικανότητες της και όχι από ποσοστά, αριθμούς θέσεων αστυνομικών, στρατιωτικών και δημοσίων υπάλληλων, καταλαμβάνοντας πλέον το τριάντα-σαράντα τοις εκατό, τις οποίες άλλωστε κάποιοι σκοπεύουν να αρπάξουν από την άλλη κοινότητα.

Όπως διατυπώνει και ο κ. Ντιρβανά πολύ εύστοχα για να αναπτυχθούμε σε οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς τομείς είχαμε μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων μας κανείς δεν θα μπορούσε να εμποδίζει.

Αλλά ο Ντενκτάς και οι ομοϊδεάτες του που κατέλαβαν με φασιστικές μεθόδους την ηγεσία της κοινότητας μας, αντί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες κατάλληλα με την εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης το οποίο θα βασιζότανε στις επιστημονικές αρχές της οικονομίας, προτίμησαν την αντιπαλότητα με τους Ελληνοκυπρίους στα θέματα όπως τριάντα-σαράντα τοις εκατόν κ.α. και με παρόμοιες πολιτικές, προετοιμάσανε για την κοινότητα μας την σημερινή κατάσταση συμφοράς.

Ο Ντενκτάς κατηγορούσε για υπηρέτη των Ελληνοκυπρίων και προδότη τον κάθε έντιμο και ιδεαλιστή Τούρκο που ζήταγε η βοήθεια από την Μητέρα Πατρίδα να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της κοινότητας αντί να σπαταλιέται άδικα. Φίμωσε όσους μπορούσε και εκείνους που δεν μπορούσε να φιμώσει είτε τους ανάγκασε να αποχωρούν από την πατρίδα, είτε έβαλε κάποιους να τους δολοφονήσουν.

Όλοι θυμόμαστε: Ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφφέρ Γκιουρκάν οι οποίοι επισκεπτόμενοι ένα ένα τα Τουρκικα χωριά εξηγούσαν στο λαό μας ότι για να ζήσουμε ως μια τιμημένη κοινότητα στην Κύπρο και για την οικονομική μας πρόοδο χρειάζεται ειρηνικό περιβάλλον, σωστή αξιοποίηση της βοηθείας από την Μητέρα Πατρίδα και επισήμαιναν το πραγματικό νόημα και τα οφέλη της Δημοκρατίας και του Κινήματος της 27ης Μαΐου, δολοφονήθηκαν μια σκοτεινή νύχτα από αιμοβόρους φασίστες.

Επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο

Αγαπητά μου αδέλφια!
Η συντριπτική πλειοψηφία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με κάθε ευκαιρία έχει αποδείξει πως επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα θέλει η διακυβέρνηση της χώρας μας να βασίζεται στις αρχές της αληθινής δημοκρατίας και στην εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η κοινότητα μας ασφαλώς και θέλει να έχει λόγο και επίβλεψη στην διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα της κοινότητας μας.

Το δικαίωμα συμμετοχής , λόγου και επίβλεψης στην διακυβέρνηση της χώρας συμπεριλαμβάνεται στα δημοκρατικά δικαιώματα και καθήκοντα του κάθε πολίτη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε το δικαίωμα να υπονομεύομε την κανονική λειτουργία του πολιτεύματος.

Το να απαιτήσουμε να διαφυλαχθούν και να εξασφαλισθούν τα πραγματικά δικαιώματα και τα συμφέροντα μας είναι νόμιμο και δημοκρατικό δικαίωμα μας.

Αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να επέμβουμε στα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας, ούτε έχουμε μια παρόμοια επιθυμία. Εμείς δεν θέλουμε να ζήσουμε σαν παράσιτο στην πλάτη άλλων. Κάτι τέτοιο δεν αρμόζει με την τιμή του έθνους μας.

Κατά την πεποίθηση μας η υπόθεση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι το θέμα μιας ειρηνικής και τιμημένης ζωής που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό με την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, σε μια ανεξάρτητη και πραγματικά δημοκρατική Κύπρο, εξασφαλίζοντας πραγματικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα συμφέροντα μας σύμφωνα με την Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ας αφεθεί ελεύθερη η Τουρκοκυπριακή κοινότητα και τότε θα εκφράσει την επιθυμία της αυτή.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να σωθεί η Τουρκική κοινότητα της Κύπρου από την σημερινή σύμφορα.

Ο δρόμος του τυχοδιωκτισμού που ακολουθούν οι ανίκανοι πολιτικοί σαν τον Ντενκτάς και τους ομοϊδεάτες του δίχως σύγχρονη αντίληψη του παγκόσμιου γίγνεσθαι, θα παρασύρει την κοινότητα μας σε χειρότερες συμφορές, σε μια άτιμη ζωή και θα ρίξει την Μητέρα Πατρίδα και όλο το κόσμο σε ένα πυρηνικό πόλεμο. Πρέπει να παρεμποδιστεί πια αυτή η πολιτική τυχοδιωκτισμού και να δεθούν τα χέρια αυτών των αριβιστών.

Όλοι μας γνωρίζουμε πως μέσα στην κοινότητα μας υπάρχουν πολλοί διανοούμενοι και αξιόλογα άτομα που δεν συμφωνούν με αυτή τη τυχοδιωκτική πολιτική του Ντενκτάς και των ομοϊδεατών του.

Τα αξιόλογα μέλη της κοινότητας μας που αναγκάστηκαν με το ζόρι να σιωπήσουν και να συμβιβασθούν με την πολιτική του Ντενκτάς μέχρι σήμερα, έχουν εθνικό χρέος προς την Τούρκικη κοινότητα και την Μητέρα Πατρίδα, να ακουστεί η φωνή τους, να κινητοποιηθούν.

Εκμεταλλεύονται τα εθνικά αισθήματα του λαού της Τουρκίας

Τούρκοι του Δαλίου, αδέλφια μου!
Θεωρώ εθνικό καθήκον και χρέος προς την πατρίδα να απευθυνθώ από δω, ενώπιών σας στους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους, στους προοδευτικούς διανοουμένους, στις υγιείς δυνάμεις και στα αξιόλογα άτομα της Μητέρας Πατρίδας.

Προοδευτικά δημοκρατικά σκεπτόμενα αξιότιμα παιδιά της Τουρκίας μας, προοδευτικοί Ατατουρκιστές και υποστηρικτές της 27ης Μαΐου, αδέλφια!

Οι Τούρκοι της Κύπρου παρασύρθηκαν σε μια τρομερή συμφορά εξαιτίας της ανίκανης πολιτικής του Ντενκτάς και των ομοϊδεατών του στην οποία αναφέρθηκα και την γνωρίζετε κι εσείς.

Όπως ενημερωνόμαστε από τις εφημερίδες της Μητέρα Πατρίδας και από φίλους μας από την Τουρκία, αυτός ο ανίκανος "ηγέτης" μαζί με αυτούς δυστυχώς που βρήκε στην Μητέρα Πατρίδα προσπαθεί τώρα να στήσει παγίδα στις υγιείς δυνάμεις της χώρας, δημιουργώντας προβλήματα στην Κυβέρνηση του Ινονού δραστηριοποιείται για να ρίξει στη φωτιά του πυρηνικού πολέμου την Μητέρα Πατρίδα και όλο το κόσμο. Ο Ντενκτάς και οι ομοϊδεάτες του τους οποίους απέκτησε στην Τουρκία, για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές τους επιδιώξεις και να θάψουν την Μητέρα Πατρίδα στο σκοταδισμό του Μεσαίωνα, εκμεταλλεύονται τα εθνικά αισθήματα του λαού της Τουρκίας, δημαγωγούν "να σώσουν από σφαγή τους Τούρκους της Κύπρου".

Αδέλφια μας από την Μητέρα Πατρίδα!
Μην επιτρέψετε τις τρομερές δραστηριότητες αυτών των δημαγωγών! Να διαφωτίσετε το λαό της Μητέρα Πατρίδας πάνω στην πραγματικότητα της υπόθεσης της Κύπρου! Εξηγείστε με συγκεκριμένες αποδείξεις στις λαϊκές μάζες στην Μητέρα Πατρίδα πως εκείνοι που ζημιώνουν την Τούρκικη κοινότητα της Κύπρου και την παρασύρουν σε συμφορές δεν είναι άλλοι από τον Ντενκτάς και τους ομοϊδεάτες του.

Μόνο με αυτό το τρόπο θα βοηθήσετε στο να βρει η Τουρκική κοινότητα της Κύπρου το σωστό δρόμο για να σωθεί από την συμφορά και να σωθεί η Μητέρα Πατρίδα μας από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό όλεθρο. Σας εμπιστευόμαστε, σας πιστεύουμε και αναμένουμε τις θετικές σας δραστηριότητες!

Έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους συμπατριώτες

Αγαπητοί Τούρκοι του Δαλίου! Από δω, απ’ αυτό το βήμα θέλω να απευθυνθώ και στους Ελληνοκυπρίους συμπατριώτες μας.

Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες!
Εσείς γνωρίζετε τους αποικιοκράτες καλύτερα από όλους. Εσείς γνωρίζετε πως εκμεταλλευόμενοι το παρά μικρό γεγονός τα φερέφωνα των αποικιοκρατών ψάχνουν ευκαιρία για να εξαπατήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, ισχυρίζονται πως οι Ελληνοκύπριοι καταπιέζουν τους Τουρκοκύπριους. Μη δώσετε την παραμικρή ευκαιρία στα φερέφωνα των αποικιοκρατών.

Μη επιτρέψετε σε κάποια ανεύθυνα στοιχεία -έστω και σε περιορισμένο αριθμό- από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα παρασυρόμενοι από προκλήσεις να προσφύγουν σε εκδικητικές κινήσεις κατά των Τούρκων. Οι λαϊκές μάζες της Τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν φταίνε σε τίποτα.

Η μεγάλη πλειοψηφία και του Τουρκικού λαού της Κύπρου θρηνολογεί από τις θηριωδίες των αποικιοκρατών και των οργάνων τους!

Με θετική στάση και δραστηριότητες σας που θα αναδεικνύουν καλύτερα τον αντι-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της υπόθεσης της Κύπρου δημιουργήστε δυνατότητες στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες σας και βοηθείστε. Οι αρνητικές δραστηριότητες ανεύθυνων στοιχειών από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετούν μονάχα στην τυχοδιωκτική πολιτική των αποικιοκρατών και του Ντενκτάς.

Εμείς, δημοκρατικά σκεπτόμενοι και προοδευτικοί Τούρκοι της Κύπρου -που δεν είμαστε και λίγοι- χαιρετίζουμε και αποδεχόμαστε με εκτίμηση την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Μακαρίου, η οποία χαρακτηρίζοντας ως έγκλημα αποδοκιμάζει δριμύτατα τις αρνητικές δραστηριότητες ανεύθυνων στοιχείων -όπως κράτηση ομήρων, εκδικήσεις κ.α-.

Επίσης χαιρετίζουμε και αποδεχόμαστε με εκτίμηση την δήλωση του αριστερού ηγέτη και βουλευτή Εζεκία Παπαϊωάννου πάνω σε αυτό το θέμα. Αλλά όμως περιμένουμε να ληφθούν πιο οριστικά και υποχρεωτικά μέτρα για να εμποδιστούν πλήρως αυτά τα λυπηρά και επιζήμια γεγονότα. Μόνο τότε θα μας δοθεί και σ’ εμάς η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούμε γενικότερα για το καλό της Κύπρου.

Σήκω όρθιος… Πάρε την δική σου υπόθεση στα δικά σου χέρια

Και τελευταία θέλω να απευθυνθώ στους δημοκρατικά σκεπτόμενους προοδευτικούς διανοούμενους και σε όλα τα αξιόλογα μέλη της κοινότητας μας και ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μου που εγκαταλείψαν εξαπατημένοι ή αναγκασμένοι με το ζόρι τα σπίτια τους, τις εστίες τους.

Αγαπητέ Συμπατριώτη!
Σήκω όρθιος… Πάρε την δική σου υπόθεση στα δικά σου χέρια… Γύρνα στο σπίτι, στην δουλειά, στο χωριό, στο χωράφι σου, στο τόπο που γεννήθηκες…Δώσε τέλος στην συμφορά που περνάς σε σκηνές, στην ύπαιθρο, στην νομαδική ζωή. Αν υπάρχουν κάποιοι που σου το απαγορεύουν, να απευθυνθείς στην Διοίκηση των Ειρηνιστικών Δυνάμεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δύναμη είναι υποχρεωμένη να σε βοηθήσει και αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα της. Μη δίνεις σημασία στα ψέματα για δήθεν "σφαγές". Αν εμείς δεν πειράζουμε κανέναν, κανένας δεν θα μας πειράξει.

Εσύ Ω δημοκρατικά σκεπτόμενε, προοδευτικέ Τούρκε διανοούμενε της Κύπρου! Είσαι σε θέση να βλέπεις καλύτερα από όλους που έχουν παρασύρει χωρίς την σύγχρονη παγκόσμια αντίληψη τα χέρια των οπισθοδρομικών την Τουρκική κοινότητα και που θέλουν ακόμα να την παρασύρουν.

Σε περιμένει το ιστορικό σου καθήκον!.. Κινήσου… Σήκω όρθιος, διαφώτισε το έθνος σου, δείξε το δρόμο στο έθνος σου! Αλλά σήμερα. Γιατί ίσως αύριο θα είναι αργά. Αξιόλογε Τούρκε πολίτη της Κύπρου κινήσου!… Σήκω όρθιος… Πάρε την δική σου υπόθεση στα δικά σου χέρια. Να σταματήσει πια αυτή η συμφορά!

Τούρκοι του Δαλίου, αδέλφια μου!
Τελειώνοντας την ομιλία μου, για την ευγενική σας πρόσκληση στο χωριό σας προς εμένα σας ευχαριστώ ξανά και ξανά, σας καταθέτω τα σέβη μου. Να ζήσετε, να συνεχίσετε!
Ζήτω η Ειρήνη!
Ζήτω η Φιλία!

* Το κείμενο είναι μετάφραση της ομιλίας του Τουρκοκύπριου πατριώτη, αγωνιστή και φίλου της ειρήνης και της ενωμένης Κύπρου Ντερβίς Αλή Καβάζογλου, που έγινε στο Δάλι, στις 19 Ιουνίου 1964. Ο Ντερβίς Αλή Καβάζογλου δολοφονήθηκε, μαζί με τον Ελληνοκύπριο συνδικαλιστή και συναγωνιστή του στον ίδιο αγώνα Κώστα Μισιαούλη, σαν σήμερα πριν πενήντα έξι χρόνια από την τρομοκρατική σοβινιστική τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ. Το ημερολόγιο έγραφε τότε 11 Απριλίου 1965.

Φωτογραφίες: Πάνω ο Καβάζογλου κατά την ιστορική ομιλία του στο Δάλι, τον Ιούνη του 1964. Κάτω αριστερά φωτογραφία του Καβάζογλου και δεξιά νεαρή Τουρκοκύπρια προσφέρει στον στον Καβάζογλου λίγα λουλούδια, μετά την ομιλία του στο Δάλι.

Σημείωση 1: Το κείμενο είναι μετάφραση που έγινε τον Απρίλη του 2005 (40 χρόνια μετά την δολοφονία των Καβάζογλου - Μισιαούλη) από το τουρκικό κείμενο της ομιλίας, στα πλαίσια της επετειακής ανατύπωσης από τη ΧΑΡΑΥΓΗ της έκδοσης «Θύματα φασιστικής Τρομοκρατίας - Έπεσαν στο βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασιας στην Κύπρο». Το πρωτότυπο της έκδοσης υπογράφουν, εκ μέρους της “Πατριωτικής Οργάνωσης Τούρκων Κυπρίων”, οι Ιμπραχίμ Χασάν Αζίζ, γεωπόνος και Νουρεττίν Μεχμέτ Σεφέρογλου, συνδικαλιστής.
Σημείωση 2: Οι μεσότιτλοι στο κείμενο της ομιλίας είναι της σύνταξης της ιστοσελίδας ekypros-news.com.cy, για να είναι το κείμενο πιο ευανάγνωστο.
Κυπ. Κ.

Read more...
Subscribe to this RSS feed