Menu
ΗΠΑ: Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυροβολισμούς σε παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο Ιλινόι

ΗΠΑ: Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματ…

Έξι είναι οι επιβεβαιωμέν...

Ελλάδα: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Ελλάδα: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα…

Πέντε νέα εξοπλιστικά προ...

Το κορίτσι της Ναπάλμ: Πενήντα χρόνια υποβάλλεται ακόμα σε θεραπεία…

Το κορίτσι της Ναπάλμ: Πενήντα χρόν…

Η φωτογραφία της έγινε σύ...

ΗΠΑ: 10χρονη θύμα βιασμού αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτεία για να κάνει άμβλωση

ΗΠΑ: 10χρονη θύμα βιασμού αναγκάστη…

Στο φως έρχεται η υπόθεση...

Ο μεγαλειώδης αντιφασιστικός αγώνας των παρτιζάνων της Γιουγκοσλαβίας

Ο μεγαλειώδης αντιφασιστικός αγώνας…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέλασε 70 Ρώσους διπλωμάτες

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέλασε …

• Έντονη αντίδραση της Μό...

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι ο στρατός αποσύρθηκε από το Λισιτσάνσκ...

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότ…

•... αλλά υπόσχεται ότι «...

ΗΠΑ - Οχάιο: Με 60 σφαίρες οκτώ αστυνομικοί εκτέλεσαν έναν άοπλο 25χρονο μαύρο

ΗΠΑ - Οχάιο: Με 60 σφαίρες οκτώ αστ…

Τουλάχιστον 60 σφαίρες δέ...

Ουκρανία: Ξεκίνησε η «δίκη» των Κονονόβιτς

Ουκρανία: Ξεκίνησε η «δίκη» των Κον…

Μέσω διαδικτύου πραγματοπ...

Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελευθερώσει μικρόβια που θα προκαλέσουν κι άλλες πανδημίες

Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελ…

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος ...

Prev Next

31 Χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Ξιούτα

• Κυκλοφορεί την ερχόμενη βδομάδα η Επετηρίδα Εκδηλώσεων και Δράσεων του «2008: Έτος Παύλου Ξιούτα»

 

«Εδώ, σ’ αυτή τη φτωχή γη
κείται ένας άντρας.
Μίλησε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας
που του υπέβαλλε η ψυχή και το κορμλι του.
Απέτυχε. Δεν σήκωναν οι ανθρωποι το φως του.
Μην τον μιμηθείς.»

                             (Παύλος Ξιούτας, 6/12/1974)*

* * *

Παύλος Ξιούτας - Λαογράφος, λόγιος, εκπαιδευτικός και κοινωνικός παράγοντας. Γεννήθηκε στις 25 του Γενάρη 1908 και πέθανε, σαν σήμερα, πριν 31 χρόνια, στις 2 του Ιούλη 1991.

Με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου της εμβληματικής αυτή φυσιογνωμίας της κυπριακής λαογραφίας, της κυπριακής εκπαίδευσης και ευρύτερα τη κυπριακής κοινωνίας, κυκλογορεί την ερχόμενη βδομάδα η Επετηριδα Εκδηλώσεων και Δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη δάρκεια του έτους 2008, που ως γνωστό προκηρύχθηκε ως «Έτος Παύλου Ξιούτα», απ’ αφορμή τη συμπλήρωση εκείνη τη χρονιά 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Έτος Παύλου Ξιούτα προκηρύχθηκε από την εφημερίδα «Χαραυγή» και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη διάρκειά του έγιναν σημαντικές εκδηλώσεις και δράσεις που αναδείκνυαν το πολύπλευρο έργο και προσφορά του Παύλου Ξιούτα στην κυπριακή κοινωνία. Όλες οι δραστηριότητες στη διάρκεια του «2008: Έτος Παύλου Ξιούτα» τέθηκαν υπό την αιγίδα του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Την έκδοση της Επετηρίδας ανέλαβε το «Ίδρυμα Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”», ενώ την επεξεργασία των υλικών της έκδοσης έχουν κάνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κύπρος Κουρτελλάρης και ο Καθηγητής Μιχάλης Πιερής. Οι πιο πάνω είχαν [μαζί με την Καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου και τη δημοσιογράφο Δόξα Κωμοδρόμου] και την ευθύνη της οργάνωσης και προτετοιμασίας των εκδηλώσεων στη διάρκεια του Έτους Παύλου Ξιούτα. Δυστυχώς ο Καθηγητής Μιχάλης Πιερής, “έφυγε” πρόωρα και απροσδόκητα τον περασμένο Νοέμβρη και δεν πρόλαβε να δει την Επετηρίδα τυπωμένη. Όχι τυχαία, λοιπόν, η έκδοση αυτή, ως πρέπουσα και οφειλόμενη τιμή, αφιερώνεται στον Καθηγητή Μιχάλη Πιερή.

Πώς, όμως και γιατί η έκδοση και κυκλοφορία της Επετηρίδας γίνεται σήμερα, εν έτει 2022, επεξηγείται σε εισαγωγικό σημείωμα του Κύπρου Κουρτελλάρη με τίτλο «Έκδοσης διευκρινιστικό ανάγνωσμα...».

Σύντομο βιογραφικό Παύλου Ξιούτα

O Παύλος Ξιούτας γεννήθηκε στις 25 του Γενάρη 1908 στην Kάτω Πάφο, από πατέρα ναυτικό, τον Iωάννη Λ. Ξιούτα, και μητέρα κόρη γεωργών, την Παναγιώτα Iω. Ξιούτα το γένος Nικολή. Tέλειωσε το Δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο της Λεμεσού και κατόπιν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Aθηνών φιλολογία. Aποφοίτησε το 1930. Eπιστρέφοντας στην Kύπρο, από το 1930 μέχρι το 1951 υπηρετεί ως διευθυντής ή καθηγητής φιλολογίας σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κατά σειρά στα: Aνώτερη Σχολή Σολιάς, τετρατάξια Eμπορική Σχολή Πλατρών, Παγκύπριο Γυμνάσιο, Eλληνικό Γυμνάσιο Kερύνειας, τετρατάξιο Γυμνάσιο Mόρφου, εκ νέου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και τέλος στο Γυμνάσιο Γιαλούσας.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στις Πλάτρες τη σχολή ανήγειρε ο ίδιος σε έκταση ιδιόκτητης γης 23 στρεμάτων, ενώ στη Γιαλούσα (1950-1951) με τον ίδιο πρωτοστάτη, με εθελοντική δουλειά των κατοίκων και με τη διεξαγωγή εράνων αναγείρει το διώροφο Γυμνάσιο Γιαλούσας με 12 αίθουσες διδασκαλίας, 6 γραφεία, Bιβλιοθήκη, αμφιθέατρον, δύο γυμναστήρια και χωριστά λουτρά για αγόρια και κορίτσια.

Από το 1951 ως το 1960 υπηρετεί σε διάφορα πόστα στην εταιρεία KEO. Κατά την περίοδο 1961 - 1963, διορίζεται Διευθυντής Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών και ως εκ της θέσης αυτής ταξιδεύει σε αποστολές εις την Aίγυπτον, Συρίαν, Tουρκίαν, Eλλάδα, Γερμανίαν, Aμερική. Για λόγους αρχής, παραιτείται της θέσεως και 1963-1968 τελειώνει την σταδιοδρομίαν του ως Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Θηλέων Kύκκου.

Καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ανέπτυξε μεγάλο εθνικό και κοινωνικό έργο, όπως επίσης και σημαντικό συγγραφικό έργο, με κορωνίδα της εργασίας του την τρίτομη συλλογή κυπριακών παροιμιών. Κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει και άλλα βιβλία, τόσο λαογραφικά όσο και λογοτεχνικά. Πέθανε στις 2/7/1991.

Φωτογραφίες: Πάνω αριστερά ο Παύλος Ξιούτας με τη σύζυγό του
και δεξιά στο γραφείο του στο σπίτι του σε ώρες δημιουργικής
εργασίας. Κάτω το εξώφυλλο της Επετηρίδας, η οποία κυκλοφορεί
την ερχόμενη βδομάδα.

• Παύλος Ξιούτας «Ποιητικά Άπαντα» Τόμος Β’, τίτλος ποιήματος “Επιτάφιο Ι” σελ. 155 - έκδοση: εφημερίδα «Χαραυγή», Ιούλιος 2008

Read more...

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Ζαν-Λουί Τρεντινιάν

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του γαλλικού κινηματογράφου και θεάτρου, ο ηθοποιός Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του, Μαριάν, μέσω του ατζέντη του.

Read more...

Θέμης Καραμουρατίδης: «Η δικαιοσύνη στηρίζεται στην ιδεολογία που βάζει πάνω απ' όλα τον άνθρωπο και το δίκιο»

Συνέντευξη στη Σεμίνα Διγενή*

Ο Καραμουρατίδης είναι ορίτζιναλ. Ενας ιδιοφυής μουσικός, που μπήκε στη ζωή μας πριν από 18 χρόνια, για να βάλει μουσικές σ' όλα τα ανομολόγητα που νιώθαμε και δεν φανταζόμασταν πως θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ τραγούδια.

Από τη «γιάφκα των τριών» βγήκαν πολλά μικρά θαύματα. Η Νατάσα, ο Γεράσιμος και ο Θέμης αγαπήθηκαν γρήγορα, δικαίως και «εν λευκώ».

Ο Θέμης Καραμουρατίδης είναι ένας τολμηρός συνθέτης, ένας ευφάνταστος ενορχηστρωτής κι ένας γοητευτικός πιανίστας. Ανθρωπος καλλιεργημένος, πανέξυπνος, γειωμένος, ευαίσθητος, αυθεντικά ευγενής, ενθουσιώδης και παρά τρίχα δημοσιογράφος! Από αυτό θα ξεκινήσω.

Read more...
Subscribe to this RSS feed