Menu
Ο Τζέιμς Κόνλι και η Ιρλανδία

Ο Τζέιμς Κόνλι και η Ιρλανδία

Του Στάθη Παπαδόπουλου * ...

Σουηδία: Μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Μάλμε όπου διεξήχθη η Eurovision

Σουηδία: Μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύ…

Πλήθος κόσμου, χιλιάδες κ...

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει»

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δ…

Με αφορμή τη μέρα της Μητ...

Ο τριπλός χαρακτήρας του Κυπριακού

Ο τριπλός χαρακτήρας του Κυπριακού

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Η Γιορτή της «ειδικής» Μητέρας

Η Γιορτή της «ειδικής» Μητέρας

Από Σοφία Χουδαλάκη* Σήμ...

Σαρωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Ράφα και Τζαμπαλία

Σαρωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σ…

• Γυναικόπαιδα τα περισσό...

Υπό χυδαία αίρεση

Υπό χυδαία αίρεση

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Τελε...

1958: Η ΕΔΑ δεύτερο κόμμα με 24,4%

1958: Η ΕΔΑ δεύτερο κόμμα με 24,4%

Μια «έκπληξη» επιφύλασσε ...

Όπλα και πυρομαχικά 400 εκατομμυρίων δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Όπλα και πυρομαχικά 400 εκατομμυρίω…

Νέο λάδι στην φωτιά της ι...

Η χρησιμότητα της Eurovision

Η χρησιμότητα της Eurovision

Από Νίκος Μπογιόπουλος* ...

Prev Next

Ξεκίνησε χθες το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

Ξεκίνησε χθες το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

• Με άξονες την ισότητα των δύο φύλων και την ειρήνη

 

Γράφει: Κική Περικλέους*

Με κάθε λαμπρότητα , με επαγγελματισμό , με άπλετο εθελοντισμό και πολύ αγάπη ξεκίνησε χθες  το 13ο Cyprus International  Film Festival. 

Η εκδήλωση για την έναρξη του 13ου ετήσιου  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έγινε στην Παλαιά Ηλεκτρική και κινείται όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές σε δύο άξονες στην ισότητα των δύο φίλων και στην ειρήνη.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου  Πέτρια Τερζή  ανέφερε πως για άλλη μια φορά ο κόσμος βλέπει και κατανοεί τη δύναμη των γυναικών προσθέτοντας πως η κινηματογραφική βιομηχανία φέρνει στο προσκήνιο το θέμα αυτό με σκοπό να γίνει ευρέως γνωστό.

Οι γυναίκες είπε, “ δεν πρέπει να μένουν πλέον σιωπηλές”. Επεσήμανε δε πως το Φεστιβάλ προωθεί την ισότητα των φύλων υιοθετώντας την αρχή του 50/50.Τόσο το cast  όσο και το πλήρωμα των ταινιών πρέπει τουλάχιστον να αποτελείται το 50% από γυναίκες – όπως είπε- σημειώνοντας πως οι μισές ταινίες που θα προβληθούν θα έχουν σκηνοθετηθεί ή δημιουργηθεί από γυναίκες. 

Η κ. Τερζή ανέφερε πως η Carol Bodault de  l’Isle βραβευμένη παραγωγός και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Γυναικών, θα παίξει το ρόλο του δικαστή σε ταινίες βετεράνων. Το φεστιβάλ σημείωσε με υπερηφάνεια δηλώνει τη συμμετοχή του με θέμα την ισότητα των φύλων όχι μόνο στον κινηματογράφο αλλά και στον κόσμο. 

Πρόσθεσε επίσης πως το δεύτερο θέμα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ θα είναι η ειρήνη αφού διανύουμε μια εποχή με έντονες αναταραχές. Το Φεστιβάλ συνέχισε, θα τιμήσει ταινίες που αφορούν την ειρήνη, τη φροντίδα και τη συμπόνοια με άλλα λόγια εξήγησε, στοχεύει στην ανάδειξη του ανθρωπιστικού ιδεώδες. 

Επιπρόσθετα είπε,  φέτος το Φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει « εικονικά» τον Swami Sadashiva Tirtha ο οποίος θα παρέχει συμβουλές αναφορικά με βίντεο που σχετίζονται με την παραπάνω θεματολογία για οποιονδήποτε συμμετέχοντα.

“Είμαι  πολύ χαρούμενη γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια που διοργανώνουμε το Φεστιβάλ στην Πάφο ένα όραμα που είχαμε άρχισε και γίνεται πραγματικότητα “ ανέφερε η κ. Τερζή, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε και στην έναρξη της λειτουργίας από φέτος του νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ψηφιακή Κινηματογραφική Παραγωγή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Επίσης συνέχισε αυτό που επιθυμούσαμε ήταν η εξασφάλιση ενός πολυχώρου για παράλληλες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ με στόχο σημείωσε, την προσέλκυση του φιλότεχνου και του απλού κοινού της Πόλης. Αυτό είπε με ικανοποίηση γίνεται με την χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής και το αναβαθμισμένο Αττικόν. 

CYIFF 2018 Κινηματογραφικό Εργαστήρι Πήγασος

Η κ. Τερζή μίλησε και για το “CYIFF 2018 Κινηματογραφικό Εργαστήρι Πήγασος” όπου θα παραχθεί μια ταινία μικρού μήκους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σε συνεργασία με το τμήμα Μεταπτυχιακού στη Παραγωγή Ψηφιακού Βίντεο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις. Η ταινία θα προβληθεί στη Τελετή βραβείων “Χρυσή Αφροδίτη”. Αυτή το κινηματογραφικό εργαστήρι συνέχισε, γίνεται σε συνεργασία με το καινούργιο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου στην ψηφιακή κινηματογραφική παραγωγή με την παραχώρηση εξοπλισμού. Ειδική δε μνεία έκανε στον Χαράλαμπο Χαραλάμπους λέκτορας του τμήματος που επιμελήθηκε προσωπικά μάλιστα την καλλιτεχνική παρουσία του Φεστιβάλ στο Νεάπολις. 

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Τερζή εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Πάφος 2017 και τον Δήμο Πάφου  που μέσα από τα έργα τους ανακαινίστηκε και το Αττικόν το οποίο φιλοξενεί διάφορες δράσεις του Φεστιβάλ, όπως είπε. 

Παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Η Διευθύντρια του 13ου ετήσιου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου αναφέρθηκε και στις παράλληλες εκδηλώσεις, που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ  όπως η  Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας & Video Art “Μύθοι και Θρύλοι” με  Κύπριους και ξένους φωτογράφους με διοργανωτή την ίδια ως events manager, τον  Πανίκο Στέλικο-Πρόεδρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Λευκωσίας και τη  Σώζυ Κωνσταντινίδου-εικαστικό.

Η έκθεση συνέχισε, φιλοξενεί 50 έργα Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τον τίτλο της έκθεσης “Μύθοι και Θρύλοι” ένα ταξίδι στο χρόνο , στην ιστορία στο φυσικό τοπίο της Κύπρου αλλά και από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.  

Επίσης είπε το Φεστιβάλ φιλοξενεί από την Ρόδο το “ Παραμύθι της Αροδαφνούσας” που αποτελεί παραμύθι που έγραψε η Άννα Αχεωλά και το φωτογράφησε στη Ρόδο ο Μίλτον Λοιζίδης ενώ τα 50 έργα είναι  καλλιτεχνών και φωτογράφων  που συνεργάστηκαν  με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Λευκωσίας και 2η χρονιά. 

Πρόσθεσε ακόμη πως η έκθεση θα στηρίξει τους στόχους του Παφιακού Συνδέσμου Προστασίας Ζώων. 

Ιδιαίτερη αναφορά  έκανε  η Διευθύντρια του 13ου ετήσιου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο EX VIDEO ART INSTALLATION «Ouest» από τους Lorena Kirk, Socrates Lambropoulos, Venetia Kotsalou και την Έλενη Πετροπούλου στην αφήγηση. Η όλη δράση περιλαμβάνει και φυσικό νερό.

Η δράση  που είναι εντυπωσιακή είπε η κ. Τερζή θα παρουσιαστεί στις 21:00 στις 29 Ιουνίου στην Παλιά Ηλεκτρική.  

Εξάλλου σε χαιρετισμό του, ο αντιδήμαρχος Πάφου Χρίστος Μακαρίου ανέφερε πως η Πάφος, ως κληρονόμος μιας πλούσιας και βαριάς πολιτιστικής παράδοσης και ως εκφραστής μιας σύγχρονης και παραγωγικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, βιώνει καθημερινά την ανάγκη για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του πολιτιστικού της προϊόντος.

Είναι με το πνεύμα αυτό συνέχισε, που πρόθυμα αποδεχτήκαμε την πρόταση των διοργανωτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου να στηρίξουμε και φέτος τον καταξιωμένο αυτό θεσμό.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top