Menu
Κορωνοϊός: Ανησυχία από ΠΟΥ για κρούσματα στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ανησυχία από ΠΟΥ για κρο…

• Εφτασαν τα 32,76 εκ. τα...

ΝΑ Μεσόγειος: Η «μεγάλη εικόνα» δίνει τον τόνο των επικίνδυνων διευθετήσεων

ΝΑ Μεσόγειος: Η «μεγάλη εικόνα» δίν…

Κομμάτι της «μεγάλης εικό...

Ελλάδα: Μισάνθρωποι στα Καμένα Βούρλα...

Ελλάδα: Μισάνθρωποι στα Καμένα Βούρ…

Ρατσιστικές αντιδράσεις κ...

Η νέα κρατική απάτη ώστε να δοθεί το μονοπώλιο των Ογκολογικών Υπηρεσιών στην Τράπεζα Κύπρου

Η νέα κρατική απάτη ώστε να δοθεί τ…

• ...και σταδιακή ιδιωτικ...

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Επίσπευση των επικίνδυνων διευθετήσεων και προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στο μενού

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Επίσπε…

• ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη ...

Η συμβολή της καταστροφής του περιβάλλοντος στην εμφάνιση των επιδημιών

Η συμβολή της καταστροφής του περιβ…

• Συμπεράσματα και σκέψει...

Μπορεί να συνυπάρξει η ενεργειακή μετάβαση με την οικονομική ανάκαμψη;

Μπορεί να συνυπάρξει η ενεργειακή μ…

Γράφει: Δρ. Ανδρέας Πουλλ...

Pompeo go home!

Pompeo go home!

• Κινητοποιήσεις για την ...

Αυτός ήταν ο Χάρης Κυριακίδης...

Αυτός ήταν ο Χάρης Κυριακίδης...

Του Άντρου Κυπριανού* Λί...

Ελληνοτουρκικά: Στις διερευνητικές με πνεύμα... «ΝΑΤΟικής αλληλεγγύης», η ελληνική κυβέρνηση

Ελληνοτουρκικά: Στις διερευνητικές …

Με αμείωτη ένταση και «υπ...

Prev Next

Ελλάδα: 800 εκ. ευρώ αυξάνονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι...

Ελλάδα: 800 εκ. ευρώ αυξάνονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι...

• Αλλά οι... επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόνο το 7,6%! • Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020

 

Με νέες «παρεμβάσεις», φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνδυασμό με σειρά από «αντίμετρα» που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάκαμψης διαμορφώνεται στο 2,8%, το συνολικό πακέτο των φοροελαφρύνσεων, μαζί με τις κάθε είδους παρεμβάσεις για το κεφάλαιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου αντισταθμίζεται πλήρως με την επιστράτευση ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 1,231 δις ευρώ, πλάι φυσικά σε όλη την υπόλοιπη φοροληστεία, που διατηρείται «στο ύψος της», και στη διατήρηση και επέκταση των περικοπών σε κονδύλια ακόμα και για βασικές λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, υποδομές.

Οι βασικές προβλέψεις

Σε ό,τι αφορά τις βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού, αυτές έχουν ως εξής:

Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,8% (από 2% φέτος). Η ανάκαμψη αυτή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζεται στις συνιστώσες του ΑΕΠ που αφορούν τις νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου»), με άνοδο σε ποσοστό 13,4%, ως αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες επενδύσεις εκτιμώνται στο 13,1% του ΑΕΠ για το 2020 (από περίπου 12% φέτος). Την ανάκαμψη του κεφαλαίου αποτυπώνει και η εκτίμηση για αύξηση των εξαγωγών κατά 5,1%.

Σε ονομαστικούς όρους, το ΑΕΠ για το 2020 εκτιμάται στα 197,315 δις, από 190 δις φέτος.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων και των ισοδύναμων -σε όρους ενισχυμένης εποπτείας- διαμορφώνονται στα 7,026 δις ευρώ ή στο 3,56% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από το στόχο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας αναμένεται στο 15,6% (από 17,4% φέτος), με δεδομένη πάντα τη γενίκευση της «ευελιξίας», που σπάει κόκαλα.

Φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους…

Στο προσχέδιο ενσωματώνονται και οι νέες φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίες θα έρθουν στη συνέχεια στη Βουλή, με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από τις νέες φοροαπαλλαγές, που θα έρθουν να «αυγατίσουν» τα επιχειρηματικά κέρδη, αναμένονται ως εξής:

- Στα 566 εκ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%.
- Στα 69 εκ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%.

Ετσι, από αυτές τις δύο κατηγορίες οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 635 εκ., ενώ από την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη προβλέπονται απώλειες 26 εκ.

Ενας ακόμη πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις συνολικού ύψους 6,75 δις ευρώ, από τα οποία 6 δις αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

…εμπαιγμός στο λαό με μπαράζ από «ισοδύναμα»…

Στο προσχέδιο συνυπάρχει η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με εφαρμογή από 1η Γενάρη 2020, για το επίδομα γέννησης κ.λπ., τα οποία και αντισταθμίζονται με ισοδύναμες αντιλαϊκές παρεμβάσεις τόσο από το σκέλος της φορολογίας όσο και από αυτό των κρατικών δαπανών.

Ειδικότερα, μετά το όργιο φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα η προβλεπόμενη «ελάφρυνση» από την «αναμόρφωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% και αύξηση του αφορολόγητου για κάθε τέκνο» αναμένεται στα 281 εκ. ευρώ, ενώ προβάλλει μέτρα όπως το επίδομα γέννησης (2.000 ευρώ) για τα παιδιά που θα γεννηθούν από το 2020, με «κόστος» 123 εκατ., τη μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) για βρεφικά είδη και κράνη ασφαλείας (12 εκατ.).

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, έχοντας «τσουβαλιάσει» τα ποσά των ελαφρύνσεων στις ισχυρές επιχειρήσεις μαζί αυτές στα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά (συνολικά 1,2 δις), προχωρά στην προαναγγελία των ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 1,23 δις ευρώ, με τα οποία «από την άλλη τσέπη» παίρνει τα ίδια κι ακόμα περισσότερα από το λαό.

Μεταξύ αυτών το προσχέδιο προβλέπει:
• Οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο, μισθωτών - συνταξιούχων. Σήμερα ίσχυαν τρεις διαφορετικοί συντελεστές σε συνάρτηση με το ύψος του εισοδήματος (10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ). Σε αυτό το πλαίσιο, το ακάλυπτο ποσό θα χαρατσώνεται με τον εισαγωγικό συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (9%).
• «Αναμόρφωση» και επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες θα συμβάλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας όπου τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας».

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα δύο παραπάνω μέτρα θα αποφέρουν 784 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το «δημοσιονομικό κόστος» ύψους 1,2 δις.

• Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δρομολογήσει την επέκταση της «αξιολόγησης» των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και στους κρατικούς φορείς, ενώ ψαλιδίζονται και οι «οροφές δαπανών» που έχουν υποβάλει τα υπουργεία. Σχεδιάζεται επίσης η κατάρτιση ειδικών δεικτών για την παρακολούθηση της «αποδοτικότητας των δαπανών». Από το σχετικό κονδύλι προβλέπονται εξοικονομήσεις ύψους 500 εκ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτηριοδιαφυγή, η βελτιστοποίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμηση Ενέργειας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων κ.λπ.», ενώ «βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δαπανών και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η «συζήτηση» κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με την πλήρη εξάλειψη του «δημοσιονομικού κενού» για το 2020, με βάση και τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» γύρω από το βαθμό απόδοσης των ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων.

…και απογείωση της φοροληστείας

Εξάλλου, η αύξηση της μάζας των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο:
- Τα ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά περίπου 800 εκ. Ειδικότερα, από 51 δισ. φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 51,8 δις το 2020.
- Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 11,29 δις (από 11 δισ. φέτος), αύξηση 300 εκ. ευρώ.
- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα «πιάσει» τα 18,26 δις (από 17,76 δις), αύξηση κατά 500 εκατ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7,2 δισ.

Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθεί στα 3,94 δις (από 4,4 δις φέτος), μείωση 460 εκ. (11,7%), και αυτό παρά την ανάκαμψη και την αναμενόμενη διόγκωση των επιχειρηματικών κερδών την επόμενη χρονιά.

Οπως προκύπτει, ο φόρος που αναλογεί στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,6% της συνολικής μάζας των φόρων! Ολο το υπόλοιπο θα συνεχίσει να το πληρώνει ο λαός.

Πηγή: rizospastis.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top