Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά κρατεί...

  • Written by 
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά κρατεί...

• Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ως οι τιμωρητικοί δασμοί στα αεροσκάφη της Airbus αυξάνονται από το 10 στο 15% τον Μάρτιο

 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Κύπρου) ότι αυξάνει στο 15% τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλει στα αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται από την Ευρώπη, αρχής γενομένης την 18η Μαρτίου. Οι δασμοί αυτοί βρίσκονταν στο 10% από τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κάνει ακριβότερα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αγαθά αθροιστικής αξίας 7,5 δισεκ. δολαρίων επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, επιβάλλεται μετά τη δήλωση του Τραμπ στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι καιρός να αρχίσει να διεξάγεται "πολύ σοβαρά" διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια νέα συμφωνία για το εμπόριο.

Η απόφαση της κυβέρνηση των ΗΠΑ να αυξήσει τους δασμούς που επιβάλλει στα εισαγόμενα αεροσκάφη της Airbus από το 10 στο 15% τη 18η Μαρτίου θα πλήξει τις αμερικανικές εταιρείες αεροπορικών μεταφορών, που ήδη είναι αντιμέτωπες με έλλειψη αεροπλάνων, ενώ θα καταστήσει πιο δύσκολες τις προσπάθειες να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη διένεξη ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και την ΕΕ, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία. Η διοίκηση της Airbus ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συζητά με τους πελάτες της στις ΗΠΑ "για να αμβλυνθούν οι συνέπειες [της αύξησης] των δασμών όσο είναι εφικτό", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ θα μεταβάλουν τη θέση τους.

Η απόφαση του USTR "αψηφά" το ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες απεύχονταν την αύξηση των δασμών και τόνιζαν πως "εκείνες -και το επιβατικό κοινό στις ΗΠΑ- θα κληθούν σε τελευταία ανάλυση να πληρώσουν το κόστος αυτών των δασμών", έκρινε η εταιρεία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

πηγή: ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

back to top