Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

  • Written by 
25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

• Aπό το αρχείο του τηλεοπτικού «902»

 

Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια (24/3/1999) από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Η μαύρη αυτή επέτειος για τους λαούς σηματοδοτεί ακόμα περισσότερα αυτές τις μέρες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον λαό της να έχει μετατραπεί σε κινούμενο στόχο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το τότε πρόσχημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τους -επί 78 ημέρες- βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας ήταν «η προστασία των μειονοτήτων από την εθνοκάθαρση». Ένα από τα σημερινά προσχήματα της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί «η προστασία από τη γενοκτονία». Οι ρόλοι εναλλάσσονται. Θύματα παραμένουν οι λαοί.

Τις ημέρες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία η Ελλάδα μετατράπηκε -με ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ- σε χώρα μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια. Τις ίδιες ημέρες ο ελληνικός λαός, με μπροστάρη το ΚΚΕ, έγραφε τη δική του ιστορία με τους αγώνες του ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.

Ο αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος πέρασε τα σύνορα, φτάνοντας στη Γιουγκοσλαβία τις ημέρες των βομβαρδισμών. Κομβόι αλληλεγγύης και στήριξης του λαού της Γιουγκοσλαβίας από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της χώρας μας βρέθηκαν εκείνες τις σκληρές μέρες δίπλα στον λαό της Γιουγκοσλαβίας διαδηλώνοντας, τραγουδώντας, αλλά και ψάχνοντας στα χαλάσματα...

Δύο από αυτές τις αποστολές ακολούθησε τότε και ο τηλεοπτικός «902». Από το αρχείο του «902» δημιουργήθηκε το παραπάνω βίντεο που καταγράφει ένα μικρό δείγμα από όσα τράβηξε ο λαός της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και μοναδικές στιγμές αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των λαών.

Ξεχωριστή στιγμή αποτελεί ο χαιρετισμός του Χαρίλαου Φλωράκη, τότε Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, σε μία από τις συγκεντρώσεις - συναυλίες του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Ο λαός συγκεντρωνόταν τις νύχτες σε γέφυρες και άλλες υποδομές της χώρας ώστε να τις προστατεύσει από τους βομβαρδισμούς.

Συνεχίζουμε στο ίδιο πάντα στρατόπεδο: Με τους λαούς ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο!

video:

23 χρόνια από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία - Από το αρχείο του τηλεοπτικού «902»

Το βίντεο από το αρχείο του τηλεοπτικού 902 δημιουργήθηκε το 2022.

Από 902.gr

back to top