Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Ανεπιθύμητες στη Βιέννη προεκλογικές εμφανίσεις του Ερντογάν

  • Written by 
Ανεπιθύμητες στη Βιέννη προεκλογικές εμφανίσεις του Ερντογάν

* Δηλώσεις του Αυστριακού υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς

 

Σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, απευθύνει σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "Χόιτε", ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι "ανεπιθύμητο".

Ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί φυσικά να έλθει για διμερείς επισκέψεις στην Ευρώπη και στην Αυστρία και να έχει συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όπως κάθε άλλος κορυφαίος πολιτικός, "αλλά απορρίπτουμε σαφώς τη μεταφορά στην Αυστρία του τουρκικού προεκλογικού αγώνα και της πόλωσης, διότι αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένες εντάσεις και σίγουρα αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση", επισημαίνει στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Ήδη, σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς - του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτος στην Αυστρία για επίσημες επισκέψεις και συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όχι όμως και για να κάνει διαφήμιση του επιδιωκόμενου από τον ίδιο προεδρικού συστήματος, πριν από το δημοψήφισμα για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του τουρκικού Συντάγματος. Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε απευθύνει ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης παραμονές της ανεπίσημης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη ο Ερντογάν, ως τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 19 Ιουνίου του 2014, μιλώντας σε εκδήλωση της προσκείμενης στο κόμμα του οργάνωσης "Ενωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών", για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου από την ίδρυσή της.

Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει διχασμό στην αυστριακή κοινωνία

"Προειδοποιώ κατηγορηματικά τον Προέδρο Ερντογάν ότι δεν επιτρέπεται να προκαλέσει διχασμό στην αυστριακή κοινωνία, διότι η ενσωμάτωση είναι ένα λεπτό και μερικές φορές δύσκολο ζήτημα και μια λάθος ομιλία μπορεί να μας ρίξει πίσω και να δηλητηριάσει το κλίμα", τόνιζε τότε ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Η τότε επίσκεψη του Ερντογάν στη Βιέννη --ο οποίος νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε εκφραστεί κατά της ενσωμάτωσης των τουρκικής καταγωγής Γερμανών-- συνδεόταν άμεσα με τις τότε προεδρικές εκλογές στην Τουρκία που διεξήχθησαν δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2014, και από τις οποίες ο ίδιος αναδείχθηκε Πρόεδρος της χώρας.

Χρειάζεται και τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού

Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου χρειάζεται -όπως χρειαζόταν στις προεδρικές εκλογές του 2014- και τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού, ως εκ τούτου και τις ψήφους των πάνω από 114.000 Τούρκων υπηκόων που ζουν σήμερα στην Αυστρία. Αξίζει να σημειωθεί, πως λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών είχε καταδικάσει τις "ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αυταρχισμού στη χώρα" και τις "απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη".

Έως σήμερα ο Σεμπάστιαν Κουρτς επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι όποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό κράτος δικαίου και προωθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, οριστικά δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ζητούν επιτακτικά τη διακοπή και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

 

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ

back to top