Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Άτυπη σύνοδος ΕΕ: Ζητούμενο η ενίσχυση της θέσης της λυκοσυμμαχίας και των κρατών - μελών στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα

Άτυπη σύνοδος ΕΕ: Ζητούμενο η ενίσχυση της θέσης της λυκοσυμμαχίας και των κρατών - μελών στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα

Τρόπους για την εδραίωση, αλλά και την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ, στη σκιά της Συμφωνίας ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας (AUKUS), συζήτησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Σλοβενία, καθώς προχωρούν διεργασίες για ενίσχυση του «συντονισμού» του ευρωατλαντικού μπλοκ και για εξεύρεση συμβιβασμών όσον αφορά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του, με το βλέμμα στη μεγάλη πίεση που ασκεί η άνοδος της Κίνας.

Πρόκειται για «ευκαιρία, μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις (...) να δούμε πώς η ΕΕ θα μπορούσε να ασκήσει περισσότερη επιρροή σε διεθνές επίπεδο», συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του στη Σλοβενία, η κυβέρνηση της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης με 5.000 στρατιωτικούς συζητείται εδώ και μήνες ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και την υπογραφή της AUKUS. «Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν συμπτώματα βαθιών γεωπολιτικών μεταβολών. Αντιδρώντας, πρέπει να αναπτύξουμε τη δυνατότητά μας να αναλαμβάνουμε δράση», σχολίασε μέσω Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που με αφορμή την ακύρωση της τεράστιας σύμβασης για την προμήθεια γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, λόγω της AUKUS, εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ανάπτυξης αυτόνομων στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να «είναι ξεκάθαροι» με τους εαυτούς τους για «το τι θέλουμε για εμάς, για τα σύνορά μας, για την ασφάλειά μας». Στο μενού του δείπνου, το κεντρικό ζήτημα ήταν πώς θα «συνεργαστούμε με καλή πίστη με ιστορικούς εταίρους μας», ενώ θα «αυξάνουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας», δήλωσε. Πριν αναχωρήσει για τη Σλοβενία, ο Εμ. Μακρόν είχε τετ-α-τετ συζήτηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Παρίσι.

Ωστόσο, οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες ζητούν «σύνεση», επιμένοντας στην προάσπιση της διατλαντικής σχέσης. Να καταγραφεί επίσης και η αντίδραση του γγ του ΝΑΤΟ, απέναντι στο ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής αυτονομίας της ΕΕ.  

Σήμερα η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Κοσόβου) φιλοξενεί σήμερα η σλοβενική προεδρία της ΕΕ.

Στην πρόσκλησή του για τη σημερινή Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα εξεταστούν «τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού μας διαλόγου, της συνεργασίας μας για την ασφάλεια και της στρατηγικής δραστηριοποίησής μας». Την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φουντώνουν ξανά τα «φιτίλια» στα Βαλκάνια, μίλησε για «πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής, να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και να επιλυθούν οι περιφερειακές συγκρούσεις».

Η σλοβενική προεδρία σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι «η σύνοδος είναι σημαντική (...) και ως προς τους όρους των πολιτικών μηνυμάτων που εκπέμπονται για τη γεωστρατηγική σημασία που έχει για την ΕΕ και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μιας αξιόπιστης διαδικασίας ενταξιακής πορείας». Πρόσθεσε δε ότι «ήρθε ο καιρός η ΕΕ να γίνει πιο στρατηγική στη σκέψη και τις ενέργειές της σε όλο τον κόσμο, ειδικά όταν πρόκειται για την άμεση γειτονιά της». Σε αυτό το πλαίσιο, η Σλοβενία προτείνει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

πηγή: 902.gr (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top