Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Hasta la victoria siempre!

  • Written by 
Hasta la victoria siempre!
Γράφει: Διονύσης Μαλαπέτσας*

Ήταν 5 Μάρτη του 1960 όταν ανοιγόκλεισε στιγμιαία το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής του Κουβανού χρονικογράφου της κουβανικής επανάστασης, Αλμπέρτο Κόρντα και έτσι ξαφνικά, σε μερικά δέκατα του δευτερολέπτου, αποτυπώθηκε στο φιλμ το ιστορικό κάδρο του Τσε Γκεβάρα, γνωστό ως “Guerrillero Heroico”.

Ο Κόρντα γεννήθηκε στην Αβάνα το 1928 και έπειτα από πολλές διαφορετικές δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, έμελλε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μεγάλη αγάπη του, τη φωτογραφία, να διακριθεί για τη δουλειά του και εν τέλει να καθιερωθεί. Η ιστορία μάλιστα ήταν τόσο απλόχερη μαζί του που του επέτρεψε να είναι παρόν στην κουβανική επανάσταση, να βιώσει τον κομμουνισμό στην πράξη, να ζήσει δίπλα στον Τσε, στον Φιντέλ, στο Ραούλ, να γίνει για μια δεκαετία και πλέον ο προσωπικός φωτογράφος του Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και να εργαστεί στην ελεύθερη, επαναστατική εφημερίδα Revolucion. Όμως η γενναιοδωρία προς το πρόσωπό του δε σταμάτησε εκεί, καθώς ένα από τα χιλιάδες κλικ του Κόρντα έμελλε να μείνει στην ιστορία χαραγμένο για πάντα. Ένα ενσταντανέ που κατόρθωσε να γίνει η διασημότερη φωτογραφία στον κόσμο.

Τη δεδομένη στιγμή τίποτα δεν προμήνυε και κανείς δε φανταζόταν το τι θα επακολουθούσε επτά ολόκληρα χρόνια μετά την εμφάνιση αυτής της φωτογραφίας και μετά το θάνατο του Τσε Γκεβάρα. Ήταν άλλωστε μια φωτογραφία στα πλαίσια ενός ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων του γαλλικού πλοίου La Coubre, το οποίο ανατίναξε η CIA στο λιμάνι της Αβάνας στις 4 Μάρτη 1960. 

Η φωτογραφία σταθμός έγινε εξώφυλλο, τραγούδι, αυτοκόλλητο, αφίσα, μπλουζάκι, πορτοφόλι, κούπα, μπρελόκ, σημαία, ταμπακιέρα και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί ανθρώπου νους, μα πάνω απ’ όλα έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και συνάμα από τα πιο εμπορικά σύμβολα που ο καπιταλισμός καπηλεύεται και πουλάει χρόνια τώρα, ασταμάτητα, σε παιδιά και εφήβους, σε φοιτητές, σε ρομαντικούς επαναστάτες. Η τραγική ειρωνεία εδώ είναι διττή:
- Αφενός ο Τσε Γκεβάρα ήταν ο άνθρωπος που πολέμησε τον καπιταλισμό και το μονοπωλιακό του στάδιο τον ιμπεριαλισμό, με πάθος και αυταπάρνηση, θυσιάζοντας στην επανάσταση ακόμη και τη ζωή του.
- Αφετέρου ο φωτογράφος και πνευματικός πατέρας της φωτογραφίας αυτής ως κομμουνιστής και υποστηριχτής της κουβανικής επανάστασης δε ζήτησε ποτέ να πληρωθεί για τη φωτογραφία του αυτή, που όσο καμία άλλη στον κόσμο δεν γνώρισε τέτοια αναγνώριση. Εξάλλου έκανε απλά το ταξικό του καθήκον.

Ως το θάνατό του, το 2001 στο Παρίσι, παρήχθησαν χιλιάδες τροποποιημένες εκδοχές της αρχικής εικόνας, αλλά και η ίδια η φωτογραφία αναδημοσιεύθηκε αμέτρητες φορές από κάθε μέσο στον πλανήτη. Ο Κόρντα παρότι νόμιμος κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας δε διαμαρτυρήθηκε ποτέ, δε ζήτησε ποτέ μερίδιο για το δικαίωμα χρήσης της φωτογραφίας του. Δήλωνε πάντοτε υπερήφανα πως ο Τσε συνεχίζει να ζει όσο η εικόνα αυτή διαδίδεται. Διότι η εικόνα του Τσε αντιπροσωπεύει τα ιδεώδη της επανάστασης, έτσι όσο αυτή η φωτογραφία διαδίδεται, ταυτόχρονα διαδίδονται και τα ιδεώδη αυτά, τα ιδανικά και οι ιδέες του Γκεβάρα! Για πάντα, μέχρι τη νίκη!

“Hasta siempre comandante!
Aquí se queda la clara, la entrañable transparencia,
de tu querida presencia Comandante Che Guevara!”

 

Che Guevara Song (Hasta Siempre Comandante) - Traditional Version

 

* Ημεροδρόμος

back to top