Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Πρέπει να αποφασίσουμε αν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ή όχι...

  • Written by 
Πρέπει να αποφασίσουμε αν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ή όχι...

* Στο σημείο που φτάσαμε, δηλώνει ο Ακιντζί, αλλά τα λέγει για την ε/κ πλευρά, όχι για τον ίδιο!

 

Στο σημείο που φτάσαμε πρέπει πλέον να αποφασίσουμε για το εάν μπορούμε να φτάσουμε ή όχι σε ένα αποτέλεσμα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, υπενθυμίζοντας ότι απόψε κλείνουν δύο χρόνια από το γεύμα στο Λήδρα Πάλας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπου είχαν πάρει την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου 2015. Τα λέγει, ωστόσο, για την ε/κ πλευρά και όχι για τον ίδιο,που “επαναλαμβάνει” την αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση...

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 60 συναντήσεις ηγετών και ίσως περισσότερες από 150 συναντήσεις των διαπραγματευτών. Πολλές Τεχνικές Επιτροπές έκαναν σημαντική δουλειά ενώ άλλες είχαν και επιτυχίες και μη επιτυχίες. Διανύθηκε απόσταση, σημείωσε. “Στο σημείο που φτάσαμε πρέπει πλέον να πάρουμε μια απόφαση για το αν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ή όχι. Το υλικό που έχει συσσωρευτεί στα χέρια μας μας φέρνει στο επίπεδο μιας απόφασης για το τί θα γίνει από δω και πέρα. Στην πραγματικότητα σε αυτό το σημείο φτάσαμε πριν 3-5 μήνες”.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στην πενταμερή -όπως είπε- Διάσκεψη για το Κυπριακό, την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχισθεί με ανοικτό τέλος για πάντα και αυτό πλέον δεν το βλέπουν μόνο οι ίδιοι αλλά είναι μια πραγματικότητα που βλέπουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Όλοι γνωρίζουν χωρίς να το λένε ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε.

Απόψε, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αξιολόγησαν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι διαπραγματευτές τους ενημέρωσαν για κάποια εργασία που έγινε στο περιουσιακό στους οποίους και έδωσαν εντολή για το τί θα πράξουν μέχρι την επόμενη συνάντηση των ηγετών στις 17 Μαϊου.

Δεν αρκεί να το λες, πρέπει να αποδειχθεί...

Επανέλαβε ότι η αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση είναι πολύ γνωστή και πως αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική αποφασιστικότητα και βούληση “και δεν αρκεί να το λες πρέπει να αποδειχθεί. Αυτό είναι πλέον το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Εάν αυτή η αποφασιστικότητα διαφανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι εφικτό να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Εάν δεν διαφανεί, θεωρώ ότι πρέπει να βγούμε και να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο ποια είναι η πραγματική εικόνα, η πραγματική κατάσταση”.

Κανείς δεν θέλει αυτή η εντατική δουλειά που έχει γίνει να χαθεί, ούτε τα ΗΕ, ούτε η ΕΕ, ούτε άλλοι παράγοντες, αλλά κυρίως αυτό δεν το θέλουν -ανέφερε- οι Τ/κ ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι ούτε και οι Ε/κ το θέλουν.

Γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες μερικές εβδομάδες

Παραμένει, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, στις συνομιλίες γιατί πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία για λύση στις δύο κοινότητες και επανέλαβε ότι υπήρξαν κάποιοι λόγοι που τον οδήγησαν να απομακρυνθεί από το τραπέζι στους οποίους η τ/κ κοινότητα έδιδε μεγάλη σημασία, εννοώντας την απόφαση για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα.

Θα ήταν, πρόσθεσε, πολύ εύκολο να συνέχιζε εκείνη τη στάση και κανείς δεν θα τον επέκρινε ωστόσο εάν με επιμονή συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις είναι γιατί γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες μερικές εβδομάδες.

“Εάν υπάρχει αυτή η πρόθεση και στην ε/κ πλευρά δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, αλλά να την εκμεταλλευτούμε για το καλό της κοινότητάς μας, της Κύπρου”.

Όλα αυτά, σημείωσε, τα συζήτησαν αναλυτικά απόψε (ψες), με ειλικρίνεια και το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα στη δίωρη συνάντησή του με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. “Τις επόμενες ημέρες ελπίζω να μπορέσουμε να φέρουμε καλά νέα σε εσάς. Αλλά εάν δεν γίνει, σίγουρα είναι ευθύνη μας να πούμε στο λαό μας με ειλικρίνεια το τί έχει συμβεί, και αν χρειαστεί αυτό θα το πράξουμε”, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

back to top