Menu
Ναι, υπάρχουν άστεγοι και η ευθύνη σας βαραίνει!

Ναι, υπάρχουν άστεγοι και η ευθύνη …

του Γιώργου Γεωργίου* Πρ...

Χάρι Μπελαφόντε: Ο μεγάλος ερμηνευτής και πολιτικός ακτιβιστής

Χάρι Μπελαφόντε: Ο μεγάλος ερμηνευτ…

Ο Χάρι Μπελαφόντε αποτέλε...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αστρονομικό ποσό των 98 δις ευρώ έχει δαπανήσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αστρονομι…

• Γερμανία και Βρετανία θ...

Ελληνική κυβέρνηση: Χωμένη μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο

Ελληνική κυβέρνηση: Χωμένη μέχρι τα…

• Δύο φρεγάτες και μία πυ...

Το ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967

Το ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο από τ…

«Η 21η Απρίλη θυμίζει πάν...

Πως κατασκευάζονταν οι βασανιστές της χούντας

Πως κατασκευάζονταν οι βασανιστές τ…

• 57 χρόνια από την επιβο...

Γιατί χαίρονται και αφαλιάζονται;

Γιατί χαίρονται και αφαλιάζονται;

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Σωστοί άνθρωποι εκτός προϋπολογισμού

Σωστοί άνθρωποι εκτός προϋπολογισμο…

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Κρού...

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και το ΔΗΚΟ

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Το...

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Prev Next

Μηνύματα Αναστασιάδη προς Άγκυρα - κατεχόμενα

Μηνύματα Αναστασιάδη προς Άγκυρα - κατεχόμενα

Μηνύματα και υποδείξεις προς Άγκυρα και τον Τ/κ ηγέτη έστειλε αυτές τις μέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως: Αν η τουρκική πλευρά εμμείνει σε θέσεις που θα ζητούν έλεγχο της νέας κατάστασης πραγμάτων, της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε δεν υπάρχει η προοπτική που όλοι προσδοκούν για το Κυπριακό.

“Αν η άλλη πλευρά -ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης- δείξει τη διάθεση που θα πρέπει, προκειμένου να πετύχουμε λύση, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα πιάσουν και οι ευχές. Αν η άλλη πλευρά συνεχίσει να πολιτεύεται κατά τρόπο που περιφρονεί ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, θα είμαστε σε δύσκολη θέση να πούμε ότι μπορεί να φτάσουμε σε λύση”, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά ποτέ δεν επεδίωξε να έχει μια λύση που να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι: όπως η τ/κ πλευρά θέτει κάποια θέματα, που θεωρούνται “γραμμές”, κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να γνωρίζει, είπε, ότι και η ε/κ πλευρά έχει ανησυχίες, που πρέπει να ικανοποιηθούν.

“Και έχουμε κάθε λόγο και οι δύο κοινότητες, με βάση την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δούμε πώς λειτουργεί η ΕΕ, πώς λειτουργούν τα σύγχρονα κράτη, και όχι πώς λειτουργούν οι φοβίες του παρελθόντος, όχι πώς μας βαρύνουν οι αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά πώς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, τις προοπτικές, προκειμένου ειρηνικά να συμβιώσουμε, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος μακριά από εξαρτήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ελπίζουν σε προκοπή και προοπτική οι νέες γενιές”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι: “αν αυτό γίνει κατανοητό και από τους συμπατριώτες μας και από την Τουρκία, πιστεύω ότι η Γενεύη μπορεί να αποδώσει”, σημειώνοντας ότι “αν θα εμμείνουν σε θέσεις, που θα ζητούν έλεγχο της νέας κατάστασης πραγμάτων, της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε λυπούμαι να πω δεν υπάρχει η προοπτική που όλοι προσδοκούν”.

Στρατός και εγγυήσεις...

Στο μεταξύ, σε άλλες δηλώσεις τη Τετάρτη και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της τ/κ πλευράς ότι χωρίς στρατό και εγγυήσεις δεν συζητούν για λύση του Κυπριακού, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “αντιστρέφω τη θέση και λέω ότι με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης”.

Ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα ήθελε αν πει περισσότερα με δεδομένη τη θέση ότι πρέπει να κρατούμε την ψυχραιμία μας, αλλά και την αποφασιστικότητα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να θέσουμε αυτά που δικαιωματικά κάθε κράτος μπορεί να αξιώνει.

Ερωτηθείς δε αν είναι εφικτές γεφυρωτικές θέσεις και προτάσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να δώσει απάντηση λέγοντας πως πρέπει να αφήσουμε τα θέματα όπως έχουν, και πως ο ίδιος έχει πει αυτό το οποίο όφειλε να πει με βάση τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις μέρες.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top