Ο πλανήτης γη καίγεται και η ανθρωπότητα αδιαφορεί
- Written by eKypros
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής
Παρόλο που τη γη τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας σύμφωνα με ινδιάνικη παροιμία που μιλά για το περιβαλλοντικό μέλλον του πλανήτη μας γιατί όπως εξελίσσονται οι κλιματολογικές αλλαγές προοιωνίζουν δυσάρεστες καταστάσεις για τις επερχόμενες γενεές.
Η κλιματική αλλαγή είναι ταυτισμένη με την υπερθέρμανση της Γης και είναι η πρώτη παγκόσμια απειλή μαζί με την τρομοκρατία που απειλούν τον πλανήτη μας και αντικατέστησαν την πυρηνική καταστροφή που καθόταν για δεκαετίες στο σβέρκο της ανθρωπότητας ένεκα του ψυχρού πολέμου παρά το γεγονός στις μέρες γίνονται από τους δυο ηγέτες των ΗΠΑ και Β. Κορέας αλόγιστες απειλές που επαναφέρουν στην επικαιρότητα τον πυρηνικό όλεθρο.
Ολόκληρες μελέτες και εκθέσεις διαφόρων επιστημόνων και η πρόσφατη της NASA μιλούν με ντοκουμέντα τόσο για την υποχώρηση του μεγαλύτερου παγόβουνου στην Αρκτική Θάλασσα, της αποψίλωσης της ζούγκλας του Αμαζονίου, της αστικής ανάπτυξης της Σαγκάης και τόσα άλλα όπου ο άνθρωπος με τις αλόγιστες και κερδοσκοπικές ενέργειες του καταστρέφει τον πλανήτη μας και γίνεται παιδοκτόνος των παιδιών του.
Λόγω των απειλών που δεχόμαστε από το λιώσιμο των πάγων, πλημυρών, καταστροφικών πυρκαγιών, έλλειψης νερού, περιβαλλοντικής μετανάστευσης, ερήμωσης περιοχών, αλμυράδας εδαφών, κλπ. επιβάλλεται να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων και να λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, γιατί η αλλαγή του κλίματος που συντελείται στις δυο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα στέλλει σαφή προειδοποιητικά μηνύματα πως η θερμοκρασία αυξάνει χρόνο με τον χρόνο και πως η βροχόπτωση στη Β. Ευρώπη αυξήθηκε κατά 20% ενώ στο Νότο παρουσιάζει μια μείωση από 5 – 20% και πως μέχρι το 2070 δε θα υπάρξουν ψυχροί χειμώνες όπως τις προηγούμενες δεκαετίες και πως θα έχουμε θερμά καλοκαίρια.
Οι κλιματικές αλλαγές του 20ου αιώνα συνοδευτικά από ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, πλημύρες) κλπ. και θα συνεχίζουν να επαυξάνονται και να έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, οικονομία, ανάπτυξη, υποβάθμιση στην ποιότητα των εδαφών, υδάτων, ερημοποίηση περιοχών, διείσδυση υφάλμυρου νερού στις παράκτιες περιοχές, ανόδου της στάθμης της θάλασσας, λειψυδρία κλπ.
Το κλίμα στον πλανήτη μας ουδέποτε υπήρξε σταθερό και κατά διαστήματα παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές σε όλες τις κλιματικές περιόδους και οι παράγοντες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:- η ηλιακή ακτινοβολία, η δραστηριοποίηση των ηφαιστείων, η σύνθεση της ατμόσφαιρας κλπ.
Από την πρώτη υιοθέτηση της πρώτης διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή το 1972 έχει υιοθετηθεί η άποψη πως μια σταθερή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας πιο κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου προ των βιομηχανικών επιπέδων θα περιορίσει τις δαπάνες των κρατών που αγγίζουν τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενέργειας και μεταφορών.
Λόγω του γεγονότος τα κράτη δεν αντιμετωπίζουν συλλογικά την άνοδο της θερμοκρασίας και αερίων του θερμοκηπίου λόγω οικονομικών προσεγγίσεων και συμφερόντων και αρνούνται την εφαρμογή της συμφωνίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεν αναπτυσσόμενες οικονομίες αρνούνται να επωμισθούν το οικονομικό βάρος εφ’ όσον το εγειρόμενο πρόβλημα δεν προήλθε από αυτές ενώ οι αναπτυγμένες στρέφουν τα πυρά τους προς Κίνα, Ινδία που είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής.
Αυτές οι διαφωνίες και η πρόσφατη άρνηση των ΗΠΑ να μην υπογράψουν την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή αποδεικνύει απουσία και έλλειψη ηγεσίας και τώρα χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού θα υπάρξουν κανόνες για μεταβίβαση προς την οικονομία χαμηλού άνθρακα όπου θα υπάρξουν μηδενικές εκπομπές αερίων άνθρακα.
Πέραν αυτών των προσπαθειών και ενεργειών για να καταστεί η πράσινη ενέργεια πιο ανταγωνιστική έναντι των ορυκτών καυσίμων είναι να δοθούν μελετημένα και αξιόπιστα κίνητρα αντικρύζοντας τα αίτια του προβλήματος και υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, γιατί η κλιματική αλλαγή δεν είναι τεχνικό πρόβλημα αλλά απαιτούνται διεθνείς ρυθμίσεις και συντονισμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες που θα μετριάζουν το υφιστάμενο παραγωγικό και κοινωνικό σύστημα και δεν θα παγιδεύουν τις φτωχιές και υπανάπτυχτες χώρες.
Η πληθώρα των επιστημονικών ενδείξεων φέρουν στην επιφάνεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο που είναι πιο σύνθετες σε μια σειρά τομείς και αφορούν το σύνολο της βιόσφαιρας.
Γι αυτό η εγκαθίδρυση του συστήματος της αγοράς των ρύπων θα κάνει πιο πειστική την ενεργείωση και εξοικονόμηση και αντιρρυπαντική πολιτική.
Ας ελπίσουμε πως τα εγειρόμενα προβλήματα θα καταστήσουν τον άνθρωπο ιστορικά υπεύθυνο για να επιλύσει τα κλιματολογικά ζητήματα μακριά από ενεργειακούς οπορτουνισμούς και στρατηγικών οικονομικών πλεονεκτημάτων.
Ενεργότατο ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να διαδραματίσουν οι ενεργοί πολίτες.









