Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Τώρα και... “έξυπνες” τουαλέτες οι Ιάπωνες!

  • Written by 
Τώρα και... “έξυπνες” τουαλέτες οι Ιάπωνες!

Δεν παραξενευόμαστε. Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές "έξυπνες" συσκευές (και κατασκευές): "έξυπνα" κινητά, "έξυπνα" αυτοκίνητα, "έξυπνες" κουζίνες, ακόμη και "έξυπνα" σπίτια. Γιατί να μην υπάρχουν και "έξυπνες" τουαλέτες;

Όλα ξεκίνησαν το 1903, όταν ο Ιάπωνας εφευρέτης Καζουσίκα Οκουραμάντε ταξίδεψε στη Δύση. Εντυπωσιάστηκε από τις "πορσελάνινες" τουαλέτες της Ευρώπης και επιστρέφοντας στην πατρίδα του, βάλθηκε να εκσυγχρονίσει το ιαπωνικό μπάνιο, αφού εκείνη την εποχή η τουαλέτα ήταν εκτός της κατοικίας.

Το 1914, κατασκεύασε την πρώτη ιαπωνική τουαλέτα με καζανάκι και τρία χρόνια αργότερα, ίδρυσε την εταιρεία Toyo Toki Company, η οποία το 1970 μετονομάστηκε σε TOTO.

Το 1980, η TOTO δημιούργησε το "Washlet", μία τουαλέτα η οποία έχει ενσωματωμένες τις λειτουργίες του μπιντέ. Οι μηχανικοί της εταιρείας βελτίωσαν τη θερμοκρασία του νερού, ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο και αναζήτησαν τη "χρυσή γωνία" πρόσκρουσης στα τρυφερά οπίσθια του χρήστη.

Μετά από πολλές δοκιμές, αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν 43 μοίρες. Επιπλέον, όπως εξηγεί ο πολεοδόμος και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καναγκάουα, Σιχοχίκο Τακαχάσι "οι Ιάπωνες δεν μπορούσαν (στο παρελθόν) να πουν τη λέξη τουαλέτα. Ντρέπονταν... υπήρχαν όλα εκείνα τα άβολα θέματα με τον ήχο και τη μυρωδιά που σχετίζονταν με την τουαλέτα".

Με το "Washlet", τα προβλήματα λύθηκαν. Διότι, απλά, η τουαλέτα της TOTO αφαιρούσε τη μυρωδιά και κάλυπτε τους ήχους (ο πίνακας με τα διάφορα κουμπιά για τη λειτουργία της τουαλέτας προβλέπει ενεργοποίηση μουσικής κατά τη διάρκεια της πράξης). Η Ιαπωνία "αγκάλιασε" το "Washlet".

Δεν υπάρχει καλύτερο WC σε αυτοκινητόδρομο εκτός πόλης από αυτά της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Όμως, το "Washlet" έχει γίνει και το απόλυτο status symbol στον πλανήτη όσον αφορά τα WC: το βρίσκουμε στο πεντάστερο ξενοδοχείο Shangri-la στην οροφή του Shard, στο Λονδίνο.

Το βρίσκουμε στη business class των Boeing 777. Το βρίσκουμε ακόμη και στο Λούβρο. Και για να μην μπερδεύονται οι τουρίστες στην Ιαπωνία με τον πολύπλοκο πίνακα λειτουργιών, πριν από λίγους μήνες η Ιαπωνική Ένωση Βιομηχανιών Ειδών Υγιεινής τυποποίησε τα εικονίδια των κουμπιών.

Για να μην αιφνιδιαστεί ο τουρίστας από έναν πίδακα νερού στη μούρη, ενώ προσπαθεί ν’ ανακαλύψει το κουμπί για το καζανάκι.

 

ΚΥΠΕ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

back to top