Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Το 96% των Ρομά στην Ελλάδα ζει σε κίνδυνο φτώχειας!

  • Written by 
Το 96% των Ρομά στην Ελλάδα ζει σε κίνδυνο φτώχειας!

Το 80% των Ρομά στην Ευρώπη ζει σε κίνδυνο φτώχειας, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα και την Πορτογαλία να ανέρχεται σε 96%, στην Ισπανία και την Ιταλία σε 98% και στην Κροατία σε 93%. Αυτά αποτυπώνονται σε έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA). Την ίδια ώρα οι οικογένειες Ρομά βιώνουν πανευρωπαϊκά άσχημες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές.

Η έρευνα διεξήχθη σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Επίσης, ο FRA υποστήριξε τη συλλογή δεδομένων για τους Ρομά στη Βουλγαρία και τη Σλοβακία. Συνολικά, διεξήγε συνεντεύξεις με σχεδόν 8.500 Ρομά και συνέλεξε στοιχεία σχετικά με 20.000 Ρομά και μέλη των οικογενειών τους.

Η έρευνα αφορά στις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά, τις διακρίσεις και τη βία που έχουν υποστεί. Επίσης, εξετάζει την πρόοδο που έχει υπάρξει από την προηγούμενη έρευνα το 2016. Όπως διαπιστώνεται, η πρόοδος που συντελέστηκε τα τελευταία έξι χρόνια είναι μικρή.

Ένας στους τέσσερις Ρομά στις χώρες που ερευνήθηκαν έχει υποστεί διάκριση τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά την αναζήτηση δουλειάς, στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στη στέγαση, στα μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα περισσότεροι από τους μισούς Ρομά αισθάνονται διακρίσεις και το ποσοστό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Επίσης, το 41% των Ρομά στην Ελλάδα έχει υποστεί παρενόχληση με κίνητρο μίσους και αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Το 52% των Ρομά στην Ευρώπη ζει σε κακές συνθήκες στέγασης, ενώ το 48% βιώνει σοβαρή αποστέρηση υλικών αγαθών. Το 22% ζει σε νοικοκυριά χωρίς νερό βρύσης και το 33% δεν έχει εσωτερική τουαλέτα. Το 29% των παιδιών Ρομά ζει σε νοικοκυριά όπου ένα μέλος πήγε για ύπνο νηστικό τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα.

Μόλις το 27% των Ρομά ηλικίας 20-24 ετών έχει ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 16%, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (μαζί με την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Ρουμανία).

Στην προσχολική εκπαίδευση (από τριών ετών και άνω) το ποσοστό των παιδιών Ρομά που φοιτούν στα σχολεία ανέρχεται στο 44%. Σε αυτόν τον τομέα η Τσεχία και η Ελλάδα εμφανίζουν αύξηση των ποσοστών εγγραφής σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, στην Ελλάδα μπορεί ένα στα τρία αγόρια Ρομά να φοιτά στην προσχολική εκπαίδευση, αλλά στα κορίτσια το ποσοστό είναι χαμηλότερο, καθώς φοιτά ένα στα τέσσερα.

Σε κάποιες χώρες οι προοπτικές απασχόλησης έχουν βελτιωθεί, όπως στην Ουγγαρία και την Ιταλία, ωστόσο σε άλλες τα ποσοστά απασχόλησης παραμένουν χαμηλά, κυρίως για τους νεότερους και τις γυναίκες. Μόλις το 43% των Ρομά ηλικίας 20-64 ετών σε όλη την Ευρώπη εργάζονται επί πληρωμή ή έχουν εργαστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 33%.

Ημεροδρόμος / Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

back to top