Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Ταυτισμένη με τις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση...

  • Written by 
Ταυτισμένη με τις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση...

* Με γραπτή δήλωση της Μογκερίνι, η οποία... δέχεται τις εξηγήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με το “αποτρεπτικό” χτύπημα στο αεροδρόμιο του Shayrat

 

H Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει εκ νέου τις επιθέσεις με παραλυτικό αέριο στην περιοχή του Ιντλίμπ, επαναβεβαιώνει την ανάγκη για πολιτική λύση στη Συρία στο πλαίσιο των συνομιλιών στη Γενεύη, αλλά δέχεται τις εξηγήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με το αποτρεπτικό χτύπημα στο αεροδρόμιο του Shayrat.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Θάνος Αθανασίου, η ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε γραπτή της δήλωση αναφέρει ότι «εις απάντηση στην αεροπορική επιδρομή που έπληξε την πόλη Kha Sheikhoun στην επαρχία Ιντλίμπ στις 4 Απριλίου 2017 με πολλά από τα θύματα να εμφανίζουν συμπτώματα δηλητηρίασης από αέρια, η ΕΕ (με τη δήλωσή 193/17 της 6ης Απριλίου 2017) ήταν κατηγορηματική ως προς την καταδίκη του της χρήσης χημικών όπλων: η χρήση χημικών όπλων ή χημικών ουσιών, σαν όπλα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου και οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν γι `αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση...

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι «οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, με βάση την εκτίμησή τους ότι το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, διεξήγαγαν ένα χτύπημα στο αεροδρόμιο Shayrat στη Συρία με τον κατανοητό σκοπό της πρόληψης και της αποτροπής της διάδοσης και χρήσης θανατηφόρων χημικών όπλων».

Σημειώνει ότι «οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν, επίσης, ότι αυτά τα χτυπήματα είναι περιορισμένα και εστιάζονται στην πρόληψη και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων». Η ΕΕ, διαβεβαιώνει η κ. Μογκερίνι, «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και το έργο του OPCW στη Συρία, περιλαμβανομένου του μηχανισμού Κοινών Ερευνητικών OPCW-UN αναφορικά με την διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων».

Σύμφωνα με την ίδια «όσοι κριθούν υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Κατά τα λοιπά, δεν... μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη συριακή σύγκρουση

Κατά τα λοιπά, όμως, και μετά την αμερικάνικη πυραυλική επιδρομή, η κυρία Μογκερίνι δηλώνει πως: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και έχει δεσμευτεί για την ενότητα, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Συρίας ως κράτους» και συμπληρώνει: «μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται στο ψήφισμα 2254 και το Ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012 θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και θα καταστήσει  δυνατή μια αποφασιστική ήττα του Da`esh και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ στη Συρία».

Επαναλαμβάνει την ίδια ώρα την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «στη μεσολάβηση του ΟΗΕ στις ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη για να επιτευχθεί μια πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση».

«Αυτή είναι ακόμα πιο επιτακτική τώρα, όπως επιβεβαιώθηκε από το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "Υποστήριξη για το μέλλον της Συρίας και της περιοχής" που η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξένησε στις Βρυξέλλες, στις 4 - 5 Απριλίου του, 2017», καταλήγει η δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι.

back to top