Menu
Ο πλανητάρχης έφτασε στην περιοχή μας

Ο πλανητάρχης έφτασε στην περιοχή μ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν: Πολλά παραπάνω από μια «πανάκριβη φωτογραφία»...

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν: Πολλά π…

Πολλά ακούστηκαν όλες τις...

Ένας «εγκληματίας πολέμου» ξεκινάει business στη Γάζα

Ένας «εγκληματίας πολέμου» ξεκινάει…

Από: Τζένη Κριθαρά* Ενερ...

Για τον φόβο και με νόμο

Για τον φόβο και με νόμο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Βουλευτικές διά της τεθλασμένης

Βουλευτικές διά της τεθλασμένης

Γράφει: Μίκος Κατσουρίδης...

Νίκος Καρούζος: Ένας ποιητής με όλη τη σημασία της λέξης…

Νίκος Καρούζος: Ένας ποιητής με όλη…

Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτε...

«Κηφήνες»...

«Κηφήνες»...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Κι α...

Γκεόργκι Δημητρώφ: «Κι όμως γυρίζει»…

Γκεόργκι Δημητρώφ: «Κι όμως γυρίζει…

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1...

ΕΕ - ΝΑΤΟ: Επενδύουν σε τεχνολογίες της Υγείας για να τις αξιοποιήσουν στα πεδία... του θανάτου

ΕΕ - ΝΑΤΟ: Επενδύουν σε τεχνολογίες…

Η στροφή στην πολεμική οι...

Ποτάμι αίματος και προσφυγιάς στη Γάζα

Ποτάμι αίματος και προσφυγιάς στη Γ…

• Αναγνώριση παλαιστινιακ...

Prev Next

Ένας «εγκληματίας πολέμου» ξεκινάει business στη Γάζα

  • Written by 
Ένας «εγκληματίας πολέμου» ξεκινάει business στη Γάζα
Από: Τζένη Κριθαρά*

Ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας αναμένεται να αναλάβει ο Τόνι Μπλερ και η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσε να είχε επιλεγεί καταλληλότερο πρόσωπο γι αυτό το σχέδιο - παρωδία που κατήρτισαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει ούτε την προστασία, ούτε την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού.

Ο άνθρωπος που η στάμπα του «εγκληματία πολέμου» τον ακολουθεί για δεκαετίες, παρότι δεν βρέθηκε ποτέ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, έρχεται ξανά στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο για να μετατρέψει την εναπομείνασα γη των Παλαιστινίων σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» στον απόηχο μίας γενοκτονίας που ο πλανήτης παρακολουθεί καθημερινά σε ζωντανή σύνδεση.

Καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν βαφτίσει την αποικιοκρατία «επένδυση», ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κρίθηκε ο καταλληλότερος για να φέρει εις πέρας τη βρώμικη δουλειά. Άλλωστε, έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλα διεθνή εγκλήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το 1998 ενέπλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τετραήμερη εκστρατεία βομβαρδισμών με τις ΗΠΑ εναντίον του καθεστώτος του τότε προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, με αφορμή τις επιθεωρήσεις όπλων. Το 1999 ενέταξε τη χώρα του στην εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και το 2000 έστειλε βρετανικές δυνάμεις να παρέμβουν εκ μέρους της κυβέρνησης της Σιέρα Λεόνε στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Το 2001 συμμετείχε στην αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ το 2003 οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στον πόλεμο του Ιράκ, στο πλευρό των ΗΠΑ, με βάση ψευδείς ισχυρισμούς πως το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τον πόλεμο το 2009. Ο πόλεμος, που διήρκεσε οκτώ χρόνια, στοίχισε τη ζωή σε 179 Βρετανούς στρατιώτες και στον Μπλερ την εξουσία. Ένα τέτοιο πολιτικό αισθητήριο, όμως, και ένα τέτοιο επιχειρηματικό δαιμόνιο, δεν γινόταν να πάνε χαμένα. Έχοντας αποκτήσει πια τόση εμπειρία στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο Μπλερ ίδρυσε ένα think tank, το Tony Blair Institute for Global Change, καθώς και μία συμβουλευτική εταιρεία, την Tony Blair Associates, μέσω των οποίων συνεργάζεται με ηγέτες και επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο έχοντας ως εξειδίκευση την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάπως έτσι, βρέθηκε μετά το 2007 να εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία (Κουαρτέτο) για το παλαιστινιακό ζήτημα. 

Πληροφορίες του διεθνούς Τύπου αναφέρουν πως ο Τόνι Μπλερ συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση αυτού που ΗΠΑ και Ισραήλ αποκαλούν «σχέδιο ειρήνευσης» για τη Γάζα. Διατηρώντας ήδη φιλικές σχέσεις με το Νετανιάχου, δεν ήταν δύσκολο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Τραμπ, όταν έβαλε γνωστούς δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες στο πλάνο για την «ανοικοδόμηση» της ματωμένης Γάζας, δηλαδή της μετατροπής της θέρετρο πάνω στα κόκαλα χιλιάδων νεκρών θυμάτων της εξελισσόμενης γενοκτονίας. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μαρκ Ρόουαν, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις και ο Αριέ Λάιτστοουν που συμμετείχε στην ίδρυση του εξαιρετικά ύποπτου Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα, είναι μόνο μερικοί από εκείνους που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν σε αυτό το σχέδιο.

Οι Παλαιστίνιοι χρεώνουν στον Μπλερ πλήρη αδράνεια και αδιαφορία για το δράμα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της γενοκτονίας, αλλά και κατά την περίοδο πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – όταν υποτίθεται πως εργαζόταν για την ανεύρεση ειρηνικής λύσης για τις συρράξεις στην περιοχή. Μάλλον, όμως, αυτού του είδους οι λύσεις δεν είχαν όφελος για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Αμέσως μόλις ξέσπασε ο νέος κύκλος βίας, ο Μπλερ έδωσε εντολή στην ομάδα του στο Λονδίνο να ετοιμάσει ένα σχέδιο τη μεταπολεμική Γάζα. Το Tony Blair Institute for Global Change έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων και αριθμεί περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Τα κέρδη στα οποία προσβλέπει πλέον υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η τοποθέτηση του Μπλερ στο λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα και μάλιστα, η επιλογή του ως επικεφαλής και επιβλέποντα των εργασιών μαζί με τον Τραμπ, μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να είναι. Αφενός ο Μπλερ είναι θιασώτης της άνευ όρων ιδεολογικής και στρατιωτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, αφετέρου οι επιχειρηματικές επαφές και τα σχέδιά του τον έχουν καταστήσει πολύτιμο συνεργάτη για τον Τραμπ, ο οποίος αντιλαμβάνεται τα πάντα μόνο με όρους χρήματος. Αν, μάλιστα, βρει κάποιον πρόθυμο να κάνει την βρώμικη δουλειά αντί για τον ίδιο, ακόμα καλύτερα. Και ο Μπλερ έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάψει τα χέρια του με αίμα ή να κάνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του.

* Ημεροδρόμος

back to top