Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

• Ενθαρρυνικά αποτελέσματα αντιμικροβιακού φαρμάκου στα ζώα

 

Οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της Covid-19 έχουν ξεκινήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του διαδόχου του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, Σείχη Μοχαμέντ μπιν Ζαγιέντ-αλ-Ναχιάν.

Οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της Covid-19 είναι οι δεύτερες κατά σειρά δοκιμές του εν λόγω εμβολίου που γίνονται στο εξωτερικό, μετά την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Λευκορωσία.

Κλινικές δοκιμές αναμένονται να ξεκινήσουν σε λίγο καιρό και στην Βενεζουέλα.

Αντιμικροβιακό φάρμακο σε ζώα με καλές ενδείξεις

Σε μια άλλη εξέλιξη, αντιμικροβιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά των ελκών του στομάχου και των βακτηριακών λοιμώξεων αποδεικνύεται υποσχόμενο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού έπειτα από τεστ σε ζώα, ανακοίνωσαν επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων που περιέχουν μέταλλα και χρησιμοποιούνται κατά των βακτηριακών λοιμώξεων ως αντι-ιικών κατάλληλων για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2. Σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα φάρμακα της οικογένειας αυτής, το κιτρικό βισμούθιο ρανιτιδίνης (RBC), αποτελεί ισχυρό παράγοντα κατά του SARS-CoV-2.

To RBC «μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο στον πνεύμονα του προσβεβλημένου χάμστερ», δήλωσε ο Runming Wang, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ κατά την παρουσίαση της μελέτης στον Τύπο. «Η ανακάλυψή μας δείχνει ότι το RBC είναι ένα πιθανό αντι-ιικό κατά της Covid-19».

Το γεγονός ότι οι δοκιμές είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα ζώα απέχει πολύ από το να αποδειχθεί ότι το φάρμακο μπορεί να είναι επωφελές και στον άνθρωπο. Την ώρα που οι ανά τον κόσμο επιστήμονες έχουν ριχθεί στην κούρσα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, εξετάζουν παράλληλα φάρμακα, ευρέως διαθέσιμα, τα οποία μπορούν να αμβλύνουν τα συμπτώματα της Covid-19 ή να βοηθήσουν τον οργανισμό να την πολεμήσει.

Αν και η δράση δεκάδων φαρμάκων κατά της Covid-19 δοκιμάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα μόνο έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί αποτελεσματικό ως προς την μείωση της θνητότητας, αλλά μόνο στους βαριά πάσχοντες: η δεξαμεθαζόνη, ένα κορτικοειδές.

Το αντι-ιικό remdesivir μειώνει ελαφρά την διάρκεια της ανάρρωσης των νοσηλευόμενων ασθενών της Covid-19, αλλά δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ως προς την μείωση της θνητότητας. Και τα δύο όμως παρουσιάζουν αρνητικούς παράγοντες. Το remdesivir είναι ακριβό και πλήττεται από παγκόσμιες ελλείψεις, ενώ η δεξαμεθαζόνη είναι ανοσοκατασταλτικό, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τους ασθενείς, εκτός εκείνων που βρίσκονται σε βαριά κατάσταση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ τόνισαν ότι το RBC, ευρέως διαθέσιμο, διαθέτει ένα ασφαλές και πλήρες φαρμακολογικό προφίλ. "Χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες και άρα είναι σχετικά ασφαλές", δήλωσε ο Runming Wang.

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Microbiology, αφήνουν να εννοηθεί ότι και άλλα φάρμακα της οικογένειας αυτής μπορούν να είναι επίσης αποτελεσματικά και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top